Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етапи реверсії конфлікту



Фаза конфлікту Мета розв'язання
Латентна відновлення взаєморозуміння
Демонстративна готовність до нормального спілкування після уточнення позицій партнерів
Агресивна Руйнування "образу ворога", пригнічення підозр щодо агресивності, підступності партнера, нейтралізація прагнення чинити йому зло.
Батальна Перемир'я ("статус мирного співіснування"), припинення агресивних дій, домовленість не чинити зла один одному, не псувати життя.

На стадії вирішення конфлікту можливі варіанти розвитку подій:

очевидна перевага однієї зі сторін дозволяє їй нав'язати слабшому опоненту свої умови припинення конфлікту;

боротьба йде до повної поразки однієї зі сторін;

боротьба приймає затяжний характер через нестачу ресурсів;

сторони йдуть на взаємні поступки у конфлікті, вичерпавши ресурси і не виявивши явного (потенційного) переможця;

• конфлікт може бути зупинений під тиском третьої сили. Соціальний конфлікт продовжуватиметься доти, поки не з'являться реальні умови його припинення, які можуть бути визначені ще до початку протиборства, а можуть бути вироблені і узгоджені в ході розвитку конфлікту.

Існують такі абсолютні конфлікти, в яких боротьба ведеться до повного знищення одного або обох суперників. Чим чіткіше окреслений предмет суперечки, чим очевидніші ознаки перемоги і поразки сторін, тим більше шансів для локалізації конфлікту.

Способи завершення конфлікту спрямовані в основному на зміну самої конфліктної ситуації шляхом впливу на учасників або зміни характеристики об'єкта чи іншими способами. Назвемо деякі з цих способів:

усунення об'єкта конфлікту;

заміна одного об'єкта іншим;

усунення одного з учасників конфлікту;

зміна позиції однієї зі сторін;

зміна характеристик об'єкта і суб'єкта конфлікту;

отримання нових відомостей про об'єкт або створення додаткових умов;

недопущення безпосередньої або опосередкованої взаємодії учасників;

вироблення учасниками конфлікту єдиного рішення або звернення до арбітрів за умови підкорення будь-якому їх рішенню.

Динамічними особливостями конфлікту є швидкість і гострота його перебігу. Гострота конфлікту — жорсткість протидії, що залежить від характеру проблеми, її значущості для учасників. Чим вища значущість, тим менша схильність конфліктуючих до компромісу, тим вища міра їх емоційної напруги. На гостроту конфлікту впливають також індивідуальні особливості (конфліктність) його учасників, досвід відносин між ними. Перед тим, як здійснювати заходи з подолання конфлікту, необхідно зменшити його гостроту. Способи зменшення гостроти конфлікту:

• зниження значущості проблеми (пошук альтернатив, компромісів);

• зняття емоційної напруги;

• переорієнтація на розв'язання проблеми — реалістичний підхід замість панування негативних емоцій.

Умови конфлікту

Початок конфлікту пов'язаний, щонайменше, з трьома умовами:

1) перший його учасник свідомо і активно діє на шкоду іншому учаснику шляхом фізичних дій, демаршів, заяв тощо;

2) другий учасник усвідомлює, що ці дії направлені проти нього;

3) другий учасник відповідає активними діями проти ініціатора конфлікту, що і можна вважати початком конфлікту.

Загальні умови конфлікту:

1) Взаємозалежність сторін, тобто сторони впливають одна на одну, активність однієї людини обумовлює дії іншої, які, у свою чергу, викликають у відповідь реакції першого суб'єкта, і таким чином відбувається взаємодія сторін, їх взаємоконтроль. Проте, якщо існують жорсткі правила контакту (наприклад, бій боксера), то це не конфлікт;

2) Усвідомлення ситуації як конфліктної, тобто одна або обидві сторони оцінюють дії опонента як навмисно ворожі з метою перешкодити досягненню бажаних цілей або принизити;

3) Вибір стратегії подальшої поведінки: до пошуку компромісу чи раціонально прийнятного рішення, або до ескалації конфлікту, до посилення боротьби, наприклад, від боротьби точок зору (когнітивний конфлікт) переходять до боротьби осіб (міжособистісний конфлікт), потім до боротьби груп і насильства.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1145 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...