Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип систематичності



Здійснювати принцип систематичності в навчально-тренувальному процесі - значить, дотримуватися раціональну послідовність у застосуванні засобів і методів фізичного виховання і в проведенні занять.

Основною умовою для дотримання цієї послідовності є завдання поступово наростаючої труднощі, певна система в розучуванні фізичних вправ. При плануванні занять вправи необхідно розподіляти так, щоб нові завдання спиралися на раніше засвоєний матеріал і разом з тим закріплювали і покращували попередні результати. Якщо у знову вивчається вправі немає елементів для перенесення тренованості, то для «економного» досягнення мети планують так звані підводять вправи або розчленовують основна дія на елементарні руху, кожне з яких сприяло б його освоєння.

Наростання труднощів не повинно бути занадто повільним. Дотримуючись принципу послідовності при плануванні заняття, слід враховувати не тільки засвоєння окремих рухів, але і систему вправ в цілому (наприклад, систему гімнастичних вправ для учнів 8-х класів або систему вправ для гімнастів II і I розрядів). У цьому випадку плануються не всі елементи певної труднощі, а лише ті, не оволодівши якими не можна оволодіти основним навчальним матеріалом програми. Критерієм оцінки труднощі у вправах слід вважати таку послідовність рухових завдань, при якій рішення їх забезпечувало б займаються більше успіхів, ніж невдач.
Поряд з поступовим ускладненням і примноження рухових умінь і навичок у процесі фізичного виховання повинні наростати обсяг та інтенсивність навантажень, що забезпечують розвиток рухових якостей (про різні форми підвищення навантажень див в розділі «Основи спортивного тренування»).

Ця загальна тенденція в підвищенні вимог, що пред’являються до займаються в процесі фізичного виховання, іноді виділяється як особливий принцип – принцип прогресування.

Систематичність у фізичному вихованні означає також регулярне багаторазове і раціонально організоване повторення вправ. Раціональна організація повторення вправ вимагає, по-перше, встановлення оптимальної частоти занять і тривалості інтервалів відпочинку між двома суміжними заняттями, по-друге, такий послідовності вправ і такого співвідношення між обсягом і інтенсивністю навантаження (протягом як одного, так і низки занять), які відповідали б сучасним вимогам методики побудови навчально-тренувального заняття.

Щоб забезпечити систематичність у навчанні, варто дотримуватися наступних правил:

1. Всю навчально-тренувальну роботу планувати заздалегідь, встановлюючи завчасно послідовність вправ.

2. Регулярно враховувати результати навчально-тренувальної роботи.

3. Забезпечувати регулярність занять, не допускаючи невиправданих перерв.

4. Правильно розподіляти вправи в часі.

5. Поряд з повторенням вправ доцільно урізноманітнити засоби впливу (вправи, методи, зовнішні умови).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 460 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...