Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи використання слова



Основними видами словесної передачі знань в процесі фізичного виховання є: пояснення, розповідь і бесіда.

Пояснення – це послідовний виклад закономірностей і правил, яких слід дотримуватися під час виконання вправи. На відміну від простого опису в поясненні велике місце займають докази ефективності певного способу виконання рухів. Пояснення повинно бути коротким, правильним і зрозумілим. При поясненні слід зосередити увагу учнів на самому головному; попутно рекомендувати питання з метою перевірки засвоєння викладеного та підвищити самостійність і активність думки учнів. Якщо зміст викладається складно, треба по ходу пояснення користуватися демонстрацією.

Розповідь – це послідовне, логічне викладення фактів або явищ у їхньому розвитку. Розповідь повинна бути образним та емоційним. У педагогічній практиці розповідь широко застосовується при ознайомленні займаються з новою грою, з фактами спортивного життя, з епізодами спортивних змагань і т.п. З дітьми молодшого віку заняття фізичними вправами проводяться у формі так званих рухових оповідань: окремі дії – епізоди розгортаються по ходу розповіді вихователя. Ці дії об’єднуються яких-небудь спільним сюжетом.

Бесіда як запитання про-відповідна форма навчання звичайно поєднується з поясненням або розповіддю. За педагогічним завдань можна виділити три види бесід: бесіди вступні; бесіди, спрямовані на повідомлення нових знань, і бесіди для перевірки засвоєних знань і ступеня усвідомленості учнями своїх дій.

Метою вступних бесід є підготовка учнів до розуміння навчальних завдань, до засвоєння нового навчального матеріалу (наприклад, пригадування раніше засвоєного матеріалу, який безпосередньо пов’язаний із досліджуваних), рішення ряду організаційних питань (розподіл займаються на підгрупи, вибір місця занять та ін.).

Бесіди, пов’язані з повідомленням нових знань, застосовуються в тому випадку, коли є можливість спертися на попередній досвід і знання учнів, що дозволяють їм краще засвоїти новий навчальний матеріал (наприклад, навчаючи стрибків і метань, – на знання законів механіки).

З кваліфікованими спортсменами бесіди проводяться з метою спільного обговорення занять і виявлення помилок. Бесіда, як і розповідь, є основним методом при проведенні теоретичних занять по комплексу ГТО.

Різновидом бесіди є розбір. Ним широко користуються з метою аналізу проведених спортивних заходів (змагань, прогулянок, походів).

До особливої групи методичних прийомів безпосереднього керівництва практичними діями займаються відносяться вказівки, накази, команди, підрахунок. У ряді випадків при навчанні немає потреби описувати або пояснювати вправу. При невеликих помилки, особливо в процесі виконання дій, достатньо обмежитися простою вказівкою на те, що потрібно зробити («Вище голову!», «Прогнулись!», «Відтягни шкарпетки!»). Наказ – це форма словесного впливу на учнів з метою спонукання їх до негайного безумовного виконання або припинення тих чи інших дій. Різновидом накази є команда. Особливістю накази є його стислість, точність і владністю.

Виховне значення методів використання слова посилюється, якщо в них виявляється особисте емоційне ставлення педагога до того, що він викладає. Педагог повинен за допомогою слова не тільки передавати свої знання, але інтонацією, мімікою впливати на почуття, уяву і волю займаються.

В якості своєрідного методу, що сприяє оволодінню різними якісними сторонами руху, а також розвитку і вдосконалення виразності руху (особливо в художній гімнастиці) використовується музика. Характер-руху і характер його музичного оформлення повинні повністю відповідати один одному.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...