Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи забезпечення наочності



До цієї групи методів навчання відносяться показ рухів в натурі або у вигляді зображень, що сприймаються шляхом безпосереднього спостереження. Практично живий показ завжди супроводжується словесним поясненням. Причому слово в цьому випадку відіграє допоміжну роль.

В основному у навчальній роботі застосовується показ фізичної вправи самим викладачем або кимось з учнів. Відображення може передувати поясненню, супроводжуватися поясненням або виконуватися після пояснення.

Показ досягає мети в тому випадку, якщо продемонструють рух добре видно всім займаються, якщо воно виконано технічно правильно, якщо попередньо організовано і вибірково спрямована увага учнів. Щоб займаються ясно бачили рух, слід правильно вибирати місце для його показу: найкраще на підвищенні і в деякому віддаленні від групи. Залежно від форми вправи його треба показувати стоячи або особою, чи боком до групи, а асиметрична вправа – в дзеркальному зображенні. Деякі технічно складні вправи доцільно продемонструвати з різних боків кілька разів.

Перший показ повинен бути виконаний на високому технічному рівні, в повну силу і з нормальною швидкістю. Незалежно від того, чи буде дію надалі вивчатися в цілому або частково, він повинен створити у займаються загальне вірне уявлення про дію в цілому. Після цього можна переходити до показу окремих частин дії або показати його з уповільненою швидкістю, щоб займаються могли досить докладно поспостерігати за ним.

У ряді випадків, щоб попередити найбільш часто зустрічаються помилки, доцільно продемонструвати і неправильні способи виконання досліджуваного дії. Однак зловживати цим прийомом все ж таки не слід.

Великі можливості для більш повного і точного сприйняття рухів відкриває показ кінофільмів і кінокольцовок.

Одним з різновидів методу забезпечення наочності є показ ілюстративного матеріалу (фотографій, схем, малюнків, кінограмм). До аналізу ілюстративного матеріалу повинні залучатися і самі учні. Організовуючи демонстрацію, потрібно ставити питання займаються в такій формі, щоб вони звертали увагу на найголовніше в пред'являється для спостереження матеріалі.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...