Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практична робота. У більшості розділів курсу СПО передбачено виконання практичних робіт



У більшості розділів курсу СПО передбачено виконання практичних робіт. Кожен учень, незалежно від його інтелектуальних і фізичних можливостей повинен оволодіти основними способами догляду за одягом, приготування їжі, навчитись складати ділові папери, заповнювати різного роду бланки, надавати першу медичну допомогу, доглядати за житлом і т.д.

Перед виконанням роботи, учні повинні обов'язково з'ясувати мету роботи, її зміст, способи досягнення результату.

Таким чином навчання учнів виконувати практичне трудове завдання припускає:

· Формування в учнів умінь орієнтуватися в трудовій діяльності (вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати);

· навчання учнів плануванню практичної діяльності;

· Розвиток в учнів уміння здійснювати самоконтроль при виконанні практичних завдань;

· формування в учнів умінь застосовувати знання на практиці.

· Орієнтування в завданні,

Важливим моментом підготовки учнів до майбутнього виконанню практичного завдання є попереднє ознайомлений їх із змістом діяльності. Учні повинні знати, що вони виготовлятимуть, з чого, які матеріали та інструменти будуть використовуватися, яким способом будуть виконуватися завдання, ніж керуватися (планом, малюнком, картою інструкції, зразком), з чим порівнювати свою роботу.

Таким чином, основною умовою інтелектуалізації практичної діяльності учнів є:

· цілеспрямована підготовка їх до виконання майбутнього завдання,

· ознайомлення їх із змістом майбутньої діяльності,

· актуалізація необхідних знань, умінь і навичок.

Орієнтування в завданні передбачає аналіз об'єкта (визначення його складових частин, форм, кольору, матеріалів, інструментів, за допомогою яких виконується завдання, з чого слід починати роботу, як продовжувати, яка кінцева мета).

Наприклад, при вивченні теми "Перша допомога при травмах (ранах)" 7 клас, розділ медична допомога. Учні знають, що рана - це пошкодження шкірних покривів і слизової оболонки, що супроводжується кровотечами. Рани бувають: різані, колоті, рвані, укушені, рубані, забиті, вогнепальні. Всі рани є інфікованими. Інфекція потрапляє через землю, одяг, брудні руки. Мікроби можуть викликати ускладнення: запалення, гангрену, правець. Щоб уникнути ускладнень, рану необхідно обробити, зупинити кровотечу, накласти стерильну пов'язку. Пов'язку накладають залежно від того, де розташована рана. Щоб обробити рану, необхідно мати такі кошти для надання медичної допомоги; стерильну марлю, вату, дезінфікуючий розчин, бинт, який накладається на рану в наступній послідовності: 1бинт 2 вата 3. марлева серветка.

Планування майбутньої роботи.

Після того, як учні засвоїли кінцеву мету своїх трудових дій, вони приступають до складання плану своєї роботи, що включає послідовність і зміст усіх етапів роботи. Уміння планувати свою роботу і виконувати її за складеним планом, є одним з найбільш істотних ознак свідомого виконання роботи, характерним показником ступеня самостійності працюючого.

Так, для того, щоб правильно перев'язати рану, необхідно:

• ретельно вимити руки;

• обробити рану дезинфікуючим розчином (розчин марганцю, перекис);

• змастити край рани йодом (ці кошти вбивають мікроби);

• покласти стерильну пов'язку (індивідуальний пакет), не торкаючись руками до внутрішньої поверхні;

• закріпити її бинтом (як показано на таблиці).

Навчання учнів складати план виконання практичного завдання є одним з найважливіших умов підготовки їх до самостійної практичної діяльності.

У спеціальній літературі планування трудової діяльності розглядається з точки зору особливостей мисленнєвої діяльності, а процес навчання плануванню з точки зору його корекційної спрямованості. Навчання плануванню включає наступні етапи:

• на початку навчання учні виконують завдання за планом, запропонованим учителем. На цьому етапі вчитель не тільки пояснює послідовність і зміст роботи, але і повністю її практично показує;

• на наступному етапі учні складають план в ході колективної бесіди;

• наступним етапом навчання плануванню є планування майбутньої роботи з частковою допомогою вчителя;

• заключним етапом вміння складати план є самостійне планування роботи.

Значну допомогу в складанні плану роботи надають наочні посібники, які активізують практичне мислення учнів. Це предметні технологічні карти, що відображають вироби на різних етапах його виготовлення. Технологічна карта включає зображення трудових прийомів, деталі вироби, способи їх з'єднання, знаряддя праці.

Ефективним методом формування у школярів уміння планувати роботу, є складання письмових планів.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 725 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...