Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наочні методи навчання на уроках СПО



На уроках СПО наочні засоби займають важливе місце і виконують пізнавальну та корекційну функції. За джерела інформації та способам її отримання наочні методи діляться на 2 види:

1. Методи, які засновані на сприйнятті учнями предметів і явищ (показ, ілюстрація, демонстрація).

2. Методи, що включають власний перцептивний досвід учнів (спостереження, обстеження, досліди).

За цілями використання засобу наочності можна розділити на кілька груп:

1. Наочні засоби, які пояснюють кінцеву мету роботи (заповнений бланк, сервірований стіл, інтер'єр кімнати при вивченні розділу "Раціональне розташування меблів", лялька яку попередньо сповиє (догляд за немовлям і т.д.).

2. Наочні методи, що відображають хід виконання завдання (предметні карти, плани-плакати, покажчики на упаковці, що пояснюють послідовність використання даної упаковки, наприклад, приготування страв, лікарського відвару).

3. Наочні засоби, що демонструють виконання прийомів роботи (макети, фотографії та малюнки відображають виконання прийому: наприклад, різання, пришивання ґудзика, правильне користування електричними та побутовими приладами та ін.)

4. Наочні засоби ілюстративного характеру (гербарій лікарських трав, план розташування місць в театрі і кінотеатрі, діафільми, довідники, квитки, таблиці, ілюстрації та ін.

До наочних методів навчання на заняттях СПО відносяться: демонстрація, спостереження і досліди.

Демонстрація як метод навчання на уроках СПО застосовується в ході знайомства учнів з інструментами, приладами, обладнанням, прийомами виконання окремих операцій (різання, прання, прасування, прибирання, виведення плям і ін.). Кожен демонстрований інструмент або інший об'єкт учні вивчають за допомогою зору. Але кожна демонстрація супроводжується також словом учителя.

Наприклад, при знайомстві учнів з ножем, учитель демонструє класу різні ножі: столовий, кухонний для оброблення м'яса з гострим кінцем, хлібопилка з тупим кінцем, ніж для нарізування сиру, масла (фігурне лезо), для обробки риби та інші і розповідає про їх відмінностях. Учні спільно встановлюють, що у них спільне (ручка і лезо). Учитель пояснює, що лезо має 3 частини: середня частина, робоча, служить для нарізування хліба, овочів і ін. Гостра частина ножа, служить для обробки продуктів.

Учитель демонструє правильну хватку ножа, безпечне положення лівої руки при різанні, прийоми різання ножем.

Характерним для методу демонстрації на уроках СПО є те, що вчитель демонструє не тільки зразки, інструменти, таблиці, але і дії з виконання тієї чи іншої операції.

Показ може бути фронтальним (для всього класу) та індивідуальний (для 1-2 учнів). При навчанні розумово відсталих дітей спочатку учитель демонструє виконання прийому в повільному темпі, розчленовуючи трудовий процес на окремі операції; Потім повторює прийом в звичайному темпі.

В ході демонстрації наочних посібників, інструментів, прийомів роботи вчитель повинен враховувати, що розумово відсталим учням важко розглядати об'єкти і уважно слухати вчителя. Тому слід виділити час, щоб учні могли розглянути демонстрований об'єкт. Щоб переконатися в тому, що учні правильно зрозуміли матеріал, після пояснення слід викликати 2-3 учні, щоб вони повторили матеріал.

До демонстраці ї об'єктів пред'являється ряд вимог:

Об'єкт (а це може бути посуд, засіб для прання, упаковка з подарунком) повинен бути реалістичним, акуратним, привертати увагу РВ учнів, мати естетичний вигляд, викликати в учнів бажання працювати.

Використовувані на уроці зразки об'єкта допомагають розумово відсталим учням краще зрозуміти кінцеву мету завдання: зміст майбутньої роботи, порівняти свою роботу зі зразком.

Щоб з'ясувати певне призначення предмета, його особливості, складові частини, слід проводити його детальний аналіз.

· Спочатку навчання аналіз об'єкта проводить учитель.

· Потім предмет аналізують учні по навідним питань учителя.

· Наступним етапом є аналізуюча діяльність учнів з частковою допомогою вчителя.

· І, нарешті, учні самостійно аналізують об'єкт майбутньої роботи.

Дана послідовність формування вміння проводити аналіз зразка на уроці СБО допомагає коригувати такі недоліки РВ учнів, як невміння орієнтуватися на зразок готового об'єкта, стереотипне, механічне виконання подальших дій, невміння виділити головне і виключити несуттєві ознаки

Логічним продовженням аналізу зразка є планування майбутньої роботи. Саме планування майбутньої діяльності та виконання роботи за наміченим планом і є основною ознакою осмисленого і самостійного виконання роботи.

Дослідженні доводять (Н. П. Павлова, Г. Н. Мерсіянова), що РВ учням для детального планування майбутнього трудового завдання необхідні певні орієнтири, які допомагають їм упорядкувати окремі дії операції, розташувати їх в логічній послідовності.

Такими орієнтирами можуть бути:

· написана інструкція (рецепт приготування страви, лікарського відвару, способу прання);

· малюнки, технологічні карти, що відображають послідовність виконання завдання (прасування білизни, оформлення бутерброда, кондитерська виробів).

· Технологічна карта - дозволяє активізувати і направляти практичне мислення школярів. Це посібник відображає основні етапи виготовлення завдання або виконання комплексу завдань.

Вона складається із запропонованих зразків окремих операцій. У всіх операціях предметна технологічна карга містить зразок вихідного кінцевого результату праці. Число зразків між, першої та кінцевою операцією, може бути різною.

Наприклад, 5 клас, розділ "Харчування", темі "Заварювання чаю" *

Технологічна карта відображає наступні операції:

1-я операція: виголити вид або сорт чаю;

2-я операція: закип'ятити в чайнику воду;

3-тя операція: сполоснути заварний чайник окропом;

4-я операція: всипати чай і залити його окропом на 1/3 обсягу;

5-я операція: прикрити чайник серветкою і дати постояти 5 хвилин;

б-я операція: залити заварений чай в чашку (стакан) на 1/4 обсягу;

7-я операція: долити окріп так, щоб рівень чаю доходив до краю на 1см.

Предметна технологічна карта може бути використана

· як для пояснення послідовності виконання операції,

· при перевірці знань учнів про порядок виконання майбутньої роботи.

· можна застосовувати для надання індивідуальної допомоги учням, якщо вони відчувають утруднення при виконанні окремих операцій.

· учитель навчає учнів правильно називати технологічні операції, трудові прийоми, деталі, предмети і т.д.

Спостереження і досліди проводяться на заняттях СПО у тісному зв'язку з практичною роботою. В процесі дослідів і спостережень учні безпосередньо вивчають особливості предметів і матеріалів, які використовуються в роботі.

В ході спостережень і дослідів розумово відсталі учні привчаються детально розглядати предмети і явища, вчаться робити правильно причинно-наслідкові висновки. При цьому підвищується активність учнів, виховується наполегливість, формуються вміння доводити розпочату роботу до кінця. Іноді використовувані засоби наочності передують практичній роботі, допомагають зрозуміти завдання, пояснюють, чому потрібно працювати так, а не інакше.

наприклад; учитель може запитати в учнів, '

1. Чи правильно буде показувати термометр температуру людини, якщо перед його використанням не збити ртутний стовпчик?

2. Чому макаронні вироби ми засипаємо в окріп, а йотом промиваємо холодною кип'яченою водою?

3. Що буде, якщо при прасуванні вовняних речей, ми не будемо використовувати спеціальну х / б тканину?

Досліди і спостереження намічаються учителем заздалегідь, при складанні календарного плану.

Якщо вчитель з якої-небудь причини не може організувати спостереження для учнів, то він повинен продемонструвати досвід перед класом.

Перед початком спостереженні учням ставляться питання, на які вони в ході досвіду повинні отримати відповіді. Потім учитель детально пояснює завдання. Приступаючи до досвіду, учні повинні розуміти, в чому вони повинні переконатися, щоб отримати відповідь на поставлене запитання (наприклад, досвід з термометром).

Але, перш, ніж запропонувати дітям роботу, вчитель має сам заздалегідь, напередодні виконати всі досліди. Це дасть можливість уникнути тих труднощів, з якими учні можуть зустрітися в процесі роботи, а також врахувати, скільки часу буде витрачено на проведення досвіду. Досвід діти повинні закінчувати одночасно і отримувати однакові висновки.

Практичні методи навчання та особливості їх використання на заняттях СПО.

Практичні методи навчання посідають одне з провідних місць в процесі навчання учнів допоміжної школи

Практична діяльність школярів з особливими потребами спрямована на формування у них знань і умінь, які сприяють практичній підготовці їх до самостійного життя та праці, розширенню та активізації у них соціального досвіду, адаптації та найбільш успішної інтеграції в суспільство,

Ще Е. Сеген, приділяючи важливе значення трудовому навчанню і вихованню розумово відсталих дітей, наказував працю навіть тим ідіотам, чиє забезпечене становище дозволяло вести їм святкую життя; "Прищепити розумово відсталій дитині нормальні звички, здатність до фізичному і розумовому праці, - значить дати йому якомога більше схожості з нормальним, обдарованим і добре вихованою дитиною".

В процесі виконання різних видів наочно-практичної діяльності в учнів формуються навички самостійного абстрактно-логічного мислення. Це проявляється в умінні самостійно мислити, орієнтуватися в новій ситуації, знайти рішення завдання.

Виконання трудового завдання передбачає не тільки засвоєння операційних навичок, а й уміння виробляти розумові дії (орієнтуватися в завданні, попередньо спланувати хід його виконання, виконувати різні обчислення, контрольні дії, користуватися різними інструкціями, технологічними картами), тобто визначити технологічний процес виконання завдань, встановлювати причинні залежності в ході його виконання,

Предметно-практична діяльність, на уроках СПО, створює умови для формування у розумово відсталих учнів умінь аналізувати, синтезувати, узагальнювати встановлювати причинно-наслідкові зв'язки. Все це сприяє корекції недоліків пізнавальної діяльності розумово відсталих школярів.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2827 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...