Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація і методика проведення практичних робіт



До практичних методів навчання, які використовуються на заняттях СПО відносяться: спеціальні вправи і практичне виконання трудових завдань.

Вправи - це багаторазове повторення навчальних дій з метою вироблення умінь і навичок.

На уроках СПО вправи проводяться з метою виконання невеликих завдань, Ця вправа для вироблення правильної постави у положенні сидячи і стоячи, чистка зубів, розчісування волосся, вправи в нарізці ручним способом.

Наприклад, 1, При навчанні учнів практичних дій (нарізці овочів) учитель спочатку показує як виконується прийом в робочому темпі, потім в уповільненому, і врешті знову в робочому. Виконуючи руху прийому в уповільненому темпі учитель пояснює як здійснюється кожне робоче рух. Він показує якою частиною ножа краще різати, яка хватка ручки ножа і безпечне положення лівої руки, що тримає овочі, демонструє виконання прийому.

2. Щоб учні краще зрозуміли різний ілюстративний матеріал пояснюючи учням як правильно чистити зуби, учитель демонструє досвід з гребінцем, на зубцях якій закріплена вата. Учитель показує, як за допомогою щітки вата з гребінця повністю забирається. Перед виконанням вправи учитель вказує школярам на що слід звернути особливу увагу при відпрацюванні трудових дій.

3. Коли учні виконують тренувальні вправи особливо важливо відзначити характерні помилки в їхніх діях. Щоб у учнів не виробився неправильний прийом, помітивши характерну помилку, учитель зупиняє роботу класу, знову пояснює і показує рухову програму, тобто як потрібно тримати інструмент (щітку), переміщати її робочу частину.

На цьому етапі вчитель проводить аналіз характерних помилок не тільки на об'єктах роботи учнів, але і за допомогою наочних посібників, що відбивають правильні і неправильні виконання прийомів.

В ході відпрацювання тренувальних вправ учитель повинен прагнути до того, щоб учні виконували прийом усвідомлено, тобто могли дати а словесний звіт про його виконання.

4 При організації вправ необхідно використовувати предмети та пристосування, які допоможуть учням краще засвоїти матеріал. Так, тренування в правильній поставі, сидінні, стоянні, ходьбі найбільш результативно проходить перед дзеркалом, в якому учні бачать свої пози і рухається.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 798 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...