Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до моделювання реальних ситуацій на уроках СБО



· Сюжетно-рольову гру рекомендують проводити на етапі закріплення пройденого матеріалу і для формування умінь спілкуватися. Відображаючи в грі конкретні життєві ситуації, учні використовують засвоєні ними знання та вміння (наприклад, правила поведінки, навички догляду за новонародженим).

· Учитель організовує гру і керує нею згідно плану. При цьому педагог не повинен давати прямих вказівок, як діяти в тій чи іншій ситуації, а намагається ставити дітей перед необхідністю самостійно приймати рішення.

· Сюжетно-рольова гра може займати частину заняття, організовуватися як підсумковий урок або займати 2 уроки (спарених уроку).

· Такі уроки вимагають від вчителя серйозної підготовки і мають досить важливе значення для вирішення завдань навчання і виховання розумово відсталих дітей. При підготовці до заняття продумується не тільки текст, репліки, а й частину реквізиту. Моделювання реальних ситуацій вимагає розділення ролей між учасниками, які вступають в деякі відносини між собою, що знаходить відображення в діях і репліках.

· Плануючи гру, вчитель орієнтується на такі рубрики програми, як: "Тематика" і "Основні вимоги до знань і вмінь учнів" і керується як загальними завданнями, які ставляться перед предметом, так і конкретним завданням кожного заняття

Як показали дослідження Є. І. Разуваєв, розумово відсталі старшокласники бояться звертатися до сторонніх людей навіть у стінах рідної школи, тим більше при незнайомих обставинах. Навіть знаючи, про що потрібно запитати працівника, наприклад, пошти, більшість не можуть сформулювати питання, намагаються уникнути виконання завдання.

Моделювання реальних ситуацій використовується при вивченні таких розділів, як: "Сім'я", "Культура поведінки", "Транспорт", "Торгівля", "Медична допомога", до Способи зв'язку "та ін.

Наприклад, по розділу "Транспорт" в 7 класі можна запропонувати наступні теми для розігрування; покупка квитка в залізничній касі, використання служби довідок вокзалу, камери схову.

При покупці в залізничній касі квитка може виникнути безліч різних ситуацій, наприклад:

1. необхідно купити квиток в купейний вагон в касі попереднього продажу, спочатку дізнавшись розклад руху поїздів,

2. необхідно купити квиток в 4 вагон,

3. необхідно купити квиток, але на необхідне число місць в купе немає.

4. Необхідно здати квиток на далеке число і придбати квиток на сьогодні,

5. Необхідно дізнатися в якій касі можна придбати квиток в потрібному напрямку.

6. Пасажир запізнився на потяг, як вчинити?

Запропоновані ситуації вимагають від учнів не тільки використання отриманих знань, а й пошуку вірної відповіді.

Види сюжетно-рольових ігор на уроках СПО.

Моделі реальних ситуацій, які пропонуються учням, повинні відрізнятися не тільки змістом, а й ступенем складності;

1.Ситуация за участю двох осіб, що виконують 1-2 простих дії, майже без реплік.

2.Сітуація, в якій бере участь кілька осіб, що виконують декілька дій і говорять репліки.

З.Ситуація з вибором рішення, в якій бере участь кілька осіб, що говорять репліки і виконують різноманітні дії.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1051 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...