Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні вимоги до екскурсії на уроках СПО



До екскурсії на заняттях з СП пред'являються ті ж вимоги що і до екскурсій, що проводяться з інших предметів.

· Вона повинна бути чітко спланована

· визначений певний маршрут і транспортні засоби.

· Учитель до екскурсії обов'язково повинен відвідати ту установу чи підприємство, куди прийдуть учні, обговорити з працівниками, які об'єкти будуть показані, які відомості можуть отримати екскурсанти, які практичні роботи виконати (заповнити бланки телеграм по заздалегідь складеним текстам на пошті, купити в аптеці медикаменти, продукти харчування в магазині і т.д).

· Бесіду під час екскурсії може проводити вчитель або працівник підприємства, з яким слід обговорити обсяг і зміст матеріалу.

· Під час екскурсії дуже корисно організувати спілкування з працівниками установи чи підприємства. Але питання учнів мають бути підготовлені заздалегідь, особливо якщо на екскурсію прийшли діти 5-6 кл., Т.к. розумово відсталі учні соромляться вступати в спілкування з незнайомими людьми, не знають про що можна запитати, не мож сформулювати питання.

· Кожна екскурсія повинна закінчуватися заключній бесідою, в ході якої вчитель з'ясовує, що запам'ятали учні, як зрозуміли почуте і побачене. Закріплення отриманих знань і умінь може здійснюватися за допомогою сюжетно-рольових ігор.

Наприклад: після відвідування продовольчого магазину в класі влаштовується "магазин", і кожна бригада, отримавши меню, "купує" продукти, необхідні для приготуванні зазначених у меню страв.

Залежно від того, в який період навчального процесу проводиться екскурсія, вона може бути вступної, поточної чи заключної.

Вступна екскурсія передує вивченню нового матеріалу і передбачає знайомство, спостереження. Наприклад: вивчаючи тему "Міжнародний залізничний транспорт" доцільно почати з ознайомчої екскурсії, під час якої діти отримують уявлення про призначення вокзалу, його основних служб (зали очікування, каси, камери схову і т.д.), розклад поїздів. Вступна екскурсія викличе великий інтерес, якщо в ній візьме участь фахівець, працівник підприємства, який у своїй бесіді зможе враховувати контингент учнів.

Поточні екскурсії проводяться в ході вивчення теми і служать для конкретизації та закріплення певного вивченого матеріалу. Так при вивченні розділу "Засоби зв'язку" в 6 кл. проводиться урок-екскурсія на пошту з метою розширення та закріплення знань дітей про різні поштових відправленнях.

Підсумкові екскурсії організовуються при завершенні роботи над темою. Наприклад: роботу за темою "Заощадження" (9 кл.) Можна закінчити екскурсією в Ощадбанк.

Поточні та заключні екскурсії доцільно вести вчителю самому, включаючи в бесіду учнів. При цьому окремим учням можна дати завдання вести записи (наприклад: записувати ціни на товар, назва спеціальностей, відділів установи і т.д.).

Будь екскурсія не є самоціллю і може бути доповнена іншими організаційними формами навчання з даної теми. Наприклад: під час екскурсії на телеграф, учні заповнюють бланки телеграм (за заздалегідь складеним тексту).

Використання сюжетно –рольової гри на уроках СПО (Моделювання реальних ситуацій)

Моделювання реальних ситуацій (сюжетно-рольова гра) використовується на уроках СБО як один з видів навчання.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2816 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...