Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка інвестиційних якостей і ефективності фінансових інвестицій



Оцінка інвестиційних якостей фінансових інструментів являє собою інтегральну характеристику окремих видів, яка здійснюється інвестором з урахуванням цілей формування інвестиційного портфеля.

Інтегральна характеристика інвестиційних якостей акцій визначається в наступній послідовності:

1. Характеристика виду акцій за ступенем захищеності розміру дивідентних виплат (ґрунтується на поділі акцій на прості та привілейовані).

2. Оцінка галузі, в якій працює емітент.

3. Оцінка загальних показників господарської діяльності та фінансового стану емітента. Рекомендується використовувати наступні показники:

-
(10.1)
рівень віддачі акціонерного капіталу (10.1):

 
 

де ЧП – чистий прибуток підприємства;

АК – вартість акціонерного капіталу.

-
(10.2)
балансова вартість однієї акції (10.2):

 
 

де АК – вартість акціонерного капіталу;

РФ – вартість резервного фонду;

Аз – загальна кількість акцій компанії на визначену дату.

- коефіцієнт дивідендних виплат (10.3):

(10.3)
(10.2)
 
 

де Д – сума дивідендів, що виплачується в даному періоді.

4. Оцінка характеру обігу акції на фондовому ринку. Найбільше значення мають наступні показники:

- рівень сплати дивідендів - показник характеризує співвідношення суми дивідендів і ціни акції;

- коефіцієнт співвідношення ціни та доходності акції визначає зв'язок між ціною акції і доходом за нею;

- коефіцієнт співвідношення цін пропозиції та попиту на акцій;

- коефіцієнт обігу акцій показує обсяг обігу акцій.

5. Оцінка умов емісії акцій. Предметом оцінки є цілі емісії, умови, періодичність сплати дивідендів, ступінь участі окремих акціонерів в управлінні, тощо.

Інтегральна оцінка інвестиційних якостей облігацій здійснюється за наступними основними параметрами:

1. Вид облігацій за характером емітентів, терміном погашення і формам виплати доходу істотно впливає на всі основні параметри інвестиційних якостей - рівень прибутковості, ризику і ліквідності. Розподіл облігацій за видами емітентів на облігації внутрішньої державної позики, облігації місцевих позик і облігації компаній і фірм має істотне значення для інвесторів, насамперед, з позицій рівня їх ризиків. Найменш ризиковими є вкладення в облігації внутрішньої державної позики - в ряді країн з розвиненою ринковою економікою вони служать еталоном інвестицій без ризику. Найбільшим рівнем ризику серед даного виду цінних паперів відрізняються облігації компаній і фірм (хоча рівень ризику за ними значно нижче, ніж за привілейованими акціями тих же емітентів).

Розподіл облігацій за терміном погашення на короткострокові, середньострокові і довгострокові визначає ті ж інвестиційні їх особливості, що й у попередньому випадку. За рівнем ризику найбільш кращими для інвестора є короткострокові облігації.

Розподіл облігацій за формами виплати винагороди (доходу) на відсоткові і безвідсоткові являє для інвестора інтерес з погляду цілей вкладення коштів. Якщо такою ціллю є збільшення капіталу в грошовій формі, то інвестування буде здійснено у відсоткові облігації, тому що безвідсоткові (цільові) облігації передбачають виплату винагороди (доходу) за ними у вигляді визначеного товару або послуги.

2. Оцінка інвестиційної привабливості регіону (проводиться тільки за облігаціями внутрішньої місцевої позики). Необхідність такої оцінки виникає тому, що частина регіонів, що одержують від держави значні обсяги субсидій і субвенцій, можуть відчувати фінансові труднощі при погашенні облігацій. Тому, розглядаючи інвестиційні якості окремих облігацій внутрішніх місцевих позик, необхідно щонайменше вивчити динаміку сальдо їх бюджетів і структуру джерел формування доходної частини.

3. Оцінка фінансової стійкості і платоспроможності підприємства - емітента (така оцінка проводиться тільки по облігаціям підприємств). Головною задачею такої оцінки є виявлення кредитного рейтингу підприємства, ступеня його фінансової стійкості, її прогноз на період погашення облігації, а також наявність частково сформованого викупного фонду по короткострокових зобов'язаннях, що знаходяться в обігу.

4. Оцінка характеру обігу облігації на фондовому ринку. Основу такої оцінки складає вивчення коефіцієнта співвідношення її ринкової ціни і реальної вартості. Цей показник істотно залежить від ставки відсотка на фінансовому ринку - якщо ставка відсотка зростає, те ціна облігації падає і навпаки. Крім того, реальна ринкова вартість облігації залежить також від терміну, що залишається до її погашення емітентом (чим вище термін, тим більше рівень її ризику і нижче дійсна вартість, що визначає і більш низький рівень ринкової ціни).

5. Оцінка умов емісії облігації. Предметом оцінки є: мета й умови емісії; періодичність виплати відсотка і його розмір; умови погашення основної суми й інші показники.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1055 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...