Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль фінансового інвестування в здійсненні фінансово-господарської діяльності підприємства



Для підприємств, що не належать до інституційних інвесторів, операційна діяльність є пріоритетним напрямом, який тісно пов'язаний із реальним інвестуванням. Однак, на певних етапах розвитку підприємства необхідним і більш доцільним є інвестування в фінансові інструменти.

Така спрямованість інвестицій може бути покликана необхідністю в більш ефективному використанні інвестиційних ресурсів, сформованих до початку здійснення реального інвестування за відібраними інвестиційними проектам, у випадках, коли:

- кон'юнктура фінансового (у першу чергу фондового) ринку дозволяє одержувати значно більший рівень прибутку на вкладений капітал, ніж при здійсненні операційної діяльності на "загасаючих" товарних ринках;

- при наявності тимчасово вільних грошових коштів, пов'язаних із сезонною діяльністю підприємства;

- у випадках "поглинання" інших підприємств з метою галузевої, товарної або регіональної диверсифікації своєї діяльності шляхом вкладення капіталу в їх статутні фонди (або придбання пакетів акцій).

Таким чином, фінансові інвестиції можна розглядати як активну форму ефективного використання тимчасово вільного капіталу або як інструмент реалізації стратегічних цілей, пов'язаних із диверсифікованістю операційної діяльності підприємства.

Здійснення фінансових інвестицій характеризується низкою особливостей, основними з яких є:

1. Фінансові інвестиції є незалежним видом господарської діяльності для підприємств реального сектору економіки. Ця незалежність стосується як операційної діяльності таких підприємств, так і процесу їх реального інвестування. Стратегічні операційні задачі розвитку таких підприємств фінансові інвестиції вирішують лише в обмежених формах (шляхом вкладення капіталу в статутні фонди і придбання контрольних пакетів акцій інших підприємств).

2. Фінансові інвестиції є основним засобом здійснення підприємством зовнішнього інвестування. Всі основні форми й інструменти фінансових інвестицій мають зовнішню спрямованість інвестованого капіталу, що виходить за межі відтворювальних процесів свого підприємства. За допомогою фінансових інвестицій підприємства мають можливість здійснювати зовнішнє інвестування як у межах своєї країни, так і закордоном.

3. В системі сукупних інвестиційних потреб підприємств реального сектора економіки фінансові інвестиції формують інвестиційні потреби другого рівня. Фінансове інвестування здійснюється підприємствами після того, як задоволені їх потреби в реальному інвестуванні капіталу. У зв'язку з цією особливістю фінансові інвестиції, як правило, не доцільно активізувати на таких ранніх стадіях життєвого циклу підприємства, як "народження", "дитинство" і "юність".

4. Найчастіше фінансові інвестиції використовуються підприємствами реального сектору економіки з метою одержання додаткового інвестиційного доходу в процесі використання вільних грошових активів і їх противоінфляційного захисту. Цілеспрямоване формування інвестиційних ресурсів для здійснення портфельних фінансових інвестицій такі підприємства, як правило, не застосовують. Фінансові інвестиції забезпечують більш низький рівень прибутку, ніж операційні активи підприємства. В даному випадку фінансові інвестиції формують додатковий приріст доходу в періоди, коли тимчасово вільний капітал не може бути ефективно використаний для розширення операційної діяльності.

5. Фінансові інвестиції надають підприємству найбільш широкого діапазону вибору інструментів інвестування за шкалою "прибутковість-ризик". У порівнянні з реальним інвестуванням ця шкала значно ширше - вона включає групу як безризикових, так і спекулятивних інструментів інвестування, які дозволяють інвестору здійснювати свою інвестиційну політику в широкому діапазоні: від консервативної до агресивної.

6. Фінансові інвестиції надають підприємству досить широкий діапазон вибору інструментів інвестування і за шкалою "прибутковість-ліквідність". У порівнянні з реальними інвестиціями вони характеризуються більш високим рівнем ліквідності.

7. Процес обґрунтування управлінських рішень, який пов'язаний зі здійсненням фінансових інвестицій, є більш простим і менш трудомістким. Разом з тим, передінвестиційні витрати є більшими, ніж при реальному інвестуванні; алгоритми оцінки ефективності фінансових інвестицій мають диференційований характер відносно об'єктів інвестування, що підвищує надійність; реалізація прийнятих управлінських рішень у сфері фінансового інвестування займає мінімум часу.

8. Динамічність кон'юнктури фінансового ринку в порівнянні з товарним визначає необхідність проведення ретельного моніторингу в процесі фінансового інвестування.

Таким чином, фінансова інвестиція – це господарська операція, що припускає придбання корпоративних прав, цінних паперів, деривативів і інших фінансових інструментів і є активною формою ефективноговикористання вільного капіталу підприємства.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 701 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...