Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка ефективності інноваційних інвестицій



Розглянувши показники, які використовуються в Україні для оцінки інноваційних процесів, можна побачити, що серед них нема таких, які характеризують ефективність (результативність) інноваційної діяльності для підприємства. Але ж саме ефективність (співвідношення між результатом і витратами на цейрезультат) є найважливішою характеристикою діяльності підприємства. Саме зростання ефективності, отримання більшого результату за менших витрат характеризує прогресивний розвиток підприємства.

Оскільки узагальнюючим показником діяльності підприємства є прибуток, а узагальнюючим показником ефективності використання всього майна і коштів підприємства - рентабельність активів, до оцінки ефективності використання інноваційного потенціалу підприємства, на нашу думку, слід підходитиз погляду забезпечення зростання узагальнюючого результату діяльності підприємства, тобто прибутку. Отже, доцільно обраховувати показник рентабельності як відношення прибутку підприємства відзвичайної діяльності до оподаткування () до розміру наявного інноваційного потенціалу ():

(9.3)

У чисельнику показника пропонується використовувати не чистий прибуток, а прибуток від звичайної діяльності до оподаткування, оскільки надання пільг з оподаткування прибутку багатьом українським підприємствам призводить до незіставності показників, обрахованих за чистим прибутком попідприємствах, які працюють у різних режимах оподаткування.

Для обрахування знаменника показника, тобто визначення розміру наявного у підприємства інноваційного потенціалу, треба дати вартісну оцінку основним складовим інноваційного потенціалу підприємства. В межах ресурсного підходу такими складовими, на наш погляд, є основний капітал, який здатний до продукування інновацій, інтелектуальний людський капітал і фінансовий капітал, що забезпечує самофінансування розвитку підприємства.

Саме показник рентабельності інноваційного потенціалу показує, що про підвищення ефективності використання інноваційного потенціалу можна говорити лише за умови випереджаючих темпів зростання прибутку порівняно зі збільшенням інноваційного потенціалу.

Щодо ефективності окремих проектів інноваційних інвестицій, то найбільш розповсюдженими є такі підходи до її оцінки:

1. Визначення коефіцієнту порівняної економічної ефективності:

, (9.4)

де Е - коефіцієнт порівняної економічної ефективності;

С1, С2 – собівартість річного випуску продукції до і після впровадження інновацій, грн.в рік;

d – коефіцієнт дисконтування;

ІК – сума інвестиційних вкладень.

Даний коефіцієнт характеризує ефективність вкладень у вигляді економії на собівартості, що може бути отримана на кожну одиницю вкладень. Нормативне значення показника лежить в діапазоні від 0,12 до 0,15.

2. Строк окупності вкладень:

(9.5)

Даний показник відображує кількість років, протягом яких будуьб компенсовані вкладення в інновації. Він є оберненим до попереднього показника.

Нормативне значення показника складає 6,7 року.

3. Річний економічний ефект від впровадження інновацій за рахунок зниження собівартості продукції:

, (9.6)

де Ер - річний економічний ефект від впровадження інновацій за рахунок зниження собівартості продукції;

А – річний обсяг виробництва продукції після впровадження інновації, грн.;

Ен – нормативний коефіцієнт порівняної економічної ефективності, грн.

4. Показник приведених витрат:

(9.7)

де - приведені витрати по і-му варіанту вкладень;

- собівартість річного випуска по і-му варіанту вкладень;

- розмір вкладень по і-му варіанту.

При даному варіанті з будь-якого числа варіантів обирається той, що має менші приведені витрати.

Оцінивши економічну ефективність інвестицій, інвестор не повинен обійти увагою соціальну і екологічну складову інновцій, фактор часу, дію системи оподаткування, а також фактори ризику.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...