Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політика фінансового інвестування



Політика управління фінансовими інвестиціями являє собою частину загальної інвестиційної політики підприємства, що забезпечує вибір найбільш ефективних фінансових інструментів вкладення капіталу і своєчасне його реінвестування.

Формування політики управлінням фінансовими інвестиціями здійснюється за наступними етапами:

1 Етап -аналіз стану фінансового інвестування в попередньому періоді. В ході аналізу вивчається загальний обсяг інвестування капіталу в фінансові активи, визначаються темпи зміни цього обсягу й питомої ваги фінансового інвестування в загальній сумі інвестицій підприємства в періоді, що передує плановому. Далі досліджуються основні форми фінансового інвестування, їх співвідношення, склад конкретних фінансових інструментів інвестування та їх динаміка. Потім необхідно оцінити рівень прибутковості, ліквідності і ризику окремих фінансових інструментів і інвестицій в цілому.

2 Етап - визначення обсягу фінансового інвестування в майбутньому періоді. Для підприємств, що не є інституційними інвесторами такий обсяг невеликий і визначається розміром вільних фінансових коштів, що накопичуються заздалегідь для здійснення реальних інвестицій або інших витрат в майбутньому періоді. Обсяг довгострокового фінансового інвестування визначається в процесі рішення задач ефективного використання інвестиційних ресурсів для реалізації реальних інвестиційних і інших проектів, сформованих на довгостроковій основі. Обсяг короткострокового фінансового інвестування визначається в процесі вирішення задач ефективного використання тимчасово вільного залишку грошових активів (у складі оборотного капіталу підприємства), створеного у зв'язку з нерівномірністю формування позитивного й негативного грошових потоків.

3 Етап -вибір форм фінансового інвестування. В рамках запланованого об’єму фінансових коштів, що виділяються на інвестиційні цілі, визначаються конкретні форми інвестування. Вибір форм залежить від характеру задач, що вирішуються підприємством в процесі своєї господарської діяльності:

- стратегічні задачі розвитку операційної діяльності пов'язані з вкладенням капіталу в статні фонди спільних підприємств;

- задачі приросту капіталу в довгостроковому періоді пов'язані з вкладенням у довгострокові фондові й грошові інструменти, прогнозована прибутковість яких з урахуванням рівня ризику задовольняє інвестора;

- вирішення задач одержання поточного доходу і противоінфляционного захисту тимчасово вільних грошових активів пов'язано, як правило, з вибором короткострокових грошових або боргових фондових інструментів інвестування.

4 Етап -оцінка інвестиційних якостей окремих фінансових інструментів. Методи такої оцінки диференціюються в залежності від видів цих інструментів; основним показником оцінки виступає рівень їх прибутковості, ризику і ліквідності. В процесі оцінки докладно досліджуються фактори, що визначають інвестиційні якості окремих інструментів.

5 Етап - формування портфеля фінансових інвестицій, яке здійснюється з урахуванням оцінки інвестиційних якостей окремих фінансових інструментів. В процесі їх вибору в портфель враховуються наступні основні фактори: тип портфеля; необхідність диверсифікованості фінансових інструментів; необхідність в забезпеченні високої ліквідності портфеля й інші.

6 Етап - забезпечення ефективного оперативного управління портфелем фінансових інвестицій. В процесі оперативного управління портфелем фінансових інвестицій забезпечується своєчасна його реструктуризація з метою підтримки цільових параметрів його первісного формування.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 275 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...