Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка реальної вартості цінних паперів



Оцінка вартості облігацій. Відповідно до умов інвестування в ці боргові фінансові інструменти підприємство-емітент облігацій зобов'язується виплачувати періодичний відсоткови платіж на річній або піврічній основі і погасити номінальну вартість облігації до призначеного терміну закінчення дії облігацій.Купонна облігація має наступні характеристики:

- номінальну вартість;

- термін до погашення;

- процентну ставку;

- умови виплати відсотків (періодичність виплат).

Сутність оцінки вартості облігації полягає в тому, що протягом обігу облігації її власник повинен одержати ту ж суму, що він вклав в облігацію при покупці. Особливість полягає в тому, що сукупність платежів, які отримає власник облігації, розподілений у часі, тому всі майбутні грошові потоки необхідно продисконтувати до моменту часу, для якого здійснюється оцінка вартості облігації. В якості показника дисконту необхідно приймати прибутковість аналогічних фінансових інструментів.

Математична модель оцінки грошової вартості облігацій заснована на дисконтуванні грошових потоків, що виплачуються протягом всього терміну до погашення. Вартість облігації в даний момент часу дорівнює дисконтованій сумі всіх грошових потоків, пов'язаних з нею (10.4):

(10.4)
 
 


М - номінальна вартість облігацій, вона ж - вартість у момент погашення;

INT - річний процентний платіж;

К - прибутковість на ринку позичкового капіталу аналогічних облігацій (використовується як показник дисконтування).

(10.5)
Якщо виплата відсотків за облігацією здійснюється два рази на рік, то розрахункова формула зміниться (10.5), при цьому дисконтувати необхідно всі піврічні виплати відповідно за піврічною ставкою відсотка:

 
 

(10.6)
Оцінка вартості акцій. Відповідно до прийнятих норм випуску звичайних акцій сума майбутніх дивідендів залежить від результатів діяльності підприємства у відповідному періоді часу, звичайно протягом року. Оцінка вартості звичайних акцій припускає деякий потік дивідендів, який при оцінці вартості грає таку ж роль, як відсоткові платежі при оцінці облігації. На відміну від облігацій цей потік є нескінченним і не передбачає повернення вихідної інвестиції. Враховуючи все зазначене вище, оцінка вартості звичайної акції здійснюється наступним чином (10.6):

       
   

де Dt - величина дивіденду, що виплачується в t-ому році,

Ks - показник дисконту, за допомогою якого здійснюється приведення дивідендних виплат до поточного моменту.

При оцінці вартості акцій існують деякі проблеми, вони полягають у прогнозі дивідендів і в оцінці показника дисконту.

Очевидно, що підприємство не в змозі здійснити індивідуальний прогноз дивідендів на весь період свого існування. Тому на практиці цей період розбивають на дві частини, перша з яких складає кілька років (звичайно не більш п'яти років), протягом яких існує можливість скласти вірогідний прогноз дивідендних виплат. Друга частина - це весь нескінченний період часу, що залишився, для якого є два припущення про те, що:

- дивіденди зберігають незмінне значення, яке дорівнює величині останнього спрогнозированного дивіденду;

- передбачається деякий постійний річний приріст дивідендів, обумовлений величиною відсоткового росту (g).

Надалі оцінка вартості акції являє собою процес дисконтування спрогнозованої сукупності дивідендів.

(10.7)
Результуюча формула для оцінки вартості звичайних акцій може бути записана в такий спосіб (10.7):
 
 


де Р' - дисконтоване значення прогнозних дивідендів на першому (кінцевому) проміжку часу тривалістю N років;

Р'' - дисконтоване значення наступної нескінченної серії дивідендів, приведене до моменту часу, що відповідає закінченню N -ого року.

(10.8)
Для розрахунку першої компоненти необхідно просто продисконтувати всі величини дивідендів, що сплановані до виплати протягом перших N років (10.8):
 
 

Розрахунок другї компоненти для незмінних дивідендів здійснюється за формулою дисконтування нескінченних дивідендів (10.9):

(10.9)
 
 

Якщо передбачається зростання дивідендів з темпом g, то необхідно скористатися формулою Гордона, що є узагальненням формули (10.9) і має для розглянутої задачі наступний вигляд (10.10):

(10.10)
 
 





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...