Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні підходи до ивзначення ефективності інвестиційних проектів. Статистичні методи оцінки ефективності інвестиційних проектів



Проблема оцінки економічної ефективності інвестиційного проекту полягає у визначенні його дохідності в абсолютному та відносному вираженні.

Розрізняють два підходи до вирішення даної проблеми: на основі використання простих, укрупнених методів і методів, що враховують зміну техніко-економічних показників на кожному шазі розрахункового періоду, нерівноцінність гроових потоків у часі, інвестиційні ризики, інтереси різних груп інвесторів – учасників проекту. Перші пропонують побудову статистичних моделей, другі – динамічних моделей, взаємопов’язаних параметрів, необхідних для оцінки ефективності. Тому їх часто називають статистичними і динамічними методами оцінки ефективності.

Статистичні методи ще називають методами, заснованими на облікових оцінках, а динамічні методи – методами, заснованими на дисконтованих оцінках.

До групи статистичних належать наступні методи: строку окупності інвестицій (РР), коефіцієнту ефективності інвестицій (ARR).

До динамічних методів відносять: чистий дисконтований дохід, чисту поточну вартість (NPV), індекс рентабельності інвестицій (РІ), внутрішню норму рентабельності (IRR), модифіковану внутрішню норму рентабельності (MIRR), дисконтований строк окупності інвестицій (DPP).

Найбільш розповсюдженим статистичним показником оцінки інвестиційних проектів є строк окупності (РР).

Під строком окупності мається на увазі період часу від моменту початку реалізації проекту до того моменту єксплуатації об’єкту, в який доходи від експлуатації стають рівними початковим інвестиціям. Даний показник дає відповідь на питання: коли станется повне повернення вкладеного капіталу? Економічний зміст показника полягає у визначенні строку, за який інвестор може повернути вкладений капітал.

Для розрахунку строку окупності елементи платіжного ряду сумуються нарощуваним підсумком, формуючи сальдо накопленого потку до тих пір, поки сума не прийме позитивне значення. Порядковий номер інтервалу планування, в якому сальдо накопленого потоку прийме позитивне значення, вкаже строк окупності, виражений в інтервалах планування.

Загальна формула для розрахунку показника РР має вигляд:

, при якому (7.5)

де - сальдо накопленого потоку;

- величина первоначальних інвестицій.

Приотриманні дробного числа воно округляється в бік збільшення до найближчого цілого.

Якщо дохід розподілений за роками рівномірно, то строк окупності може бути розрахований діленням одночасових витрат на величину річного доходу, обумовленого ними. Для проектів, що мають постійний доход через рівні відрізки часу, можна використовувати наступну формулу періоду окупності:

, (7.6)

де А – річний доход постійної величини.

Іншим показником статистичної фінансової оцінки проекту є коефіцієнт ефективності інвестицій (ARR). Даний коефіцієнт називають також обліковою нормою прибутку чи коефіцієнтом рентабельності проекту.

Існує декілька алгоритмів розрахунку даного показника.

Перший варіант розрахунку заснований на відношенні середньогодового розміру прибітку (за винятком відрахувань до бюджету) від реалізації проекту за період до середнього розміру інвестицій:

, (7.7)

де - середньорічний розмір прибутку (за винятком відрахувань до бюджету);

- середній розмір почасткових вкладень, якщо передбачається, що по закінченні строку реалізації проекту усі капітальні витрати будуть списані.

Другий варіант розрахунку заснований на відношенні середьорічної величини прибутку (за винятком відрахувань до бюджету) від реалізації проекту за період до середньої величини інвестицій з урахуванням остаточної або ріквідаційної вартості початкових інвестицій (наприклад, урахування ліквідаційної вартості устаткування при завершенні проекту):

, (7.8)

- середній розмір початкових інвестицій;

- остаточна або ліквідаційна вартість початкових інвестицій.

Первагою даного показника є простота розрахунку. В то й же час він має і суттєві недоліки: не враховує вартості грошей в часі, розподілу прибутку по рокам, тобто може бути застосований тільки для оцінки короткострокових проектів з рівномірним надходженням доходів.. Однак, даний коефіцієнт надає інформацію про вплив інвестицій на бухгалтерську звітність підприємства. Показники бухгалтерської звітності є дуже важливими при аналізі інвесторами і акціонерами привабливості компанії.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 450 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...