Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні принципи визначення ефективності інвестциійних проектів



Управілінські рішення щодо інвестування коштів в об’єкти підприємницької діяльності розрробляються і обгрунтовуються у відповідності зі спеціально підготовленними методичними рекомендаціями, в яких визначальне місце відводиться методиці оцінці економічної ефективності. Щоб об’єктивно відобразити ефективність інвестицій і упередити тим самим прийняття невірного рішення, такі методики повинні відповідати певним принципам.

На основі узагальнення результатів досліджень проблем ефективності сфоомульвані наступні принципи:

1. Відповідність хакладених в проекті рішень (технічних, організаційних, фінансових та ін.) цілям і економічним інтересам інвесторів.

2. Орієнтація на критерій визначення економічної ефективності – чистий прибуток.

3. Проведення економічних розрахунків для всього життєвого циклу – розрахункового періоду проекту, що містить передінвестиційну,інвестиційну і експлуатаційну фазу проекту.

4. Моделювання потоків реальних грошових коштів, пов’язаних із здійсненням проекту (притоків і оттоків) за розрахунковий період з урахування можливості використання різних валют. Моделювання має охопити взаємозв’язок усіх видів діяльності створення і реалізації проекту: інвестиційну, операційну і фінансову.

5. Формування всіх видів потоків реальних грошових коштів проектів, що реалізуються в Україні, в повінй відповідності з вимогами організаційно-економічного механізму, що діє на території України.

Організаційно-економічний механізм – це правила, що регламентують взаємодію власників підприємства з державою, контрагентами, учасниками фінансового і фондового ринку і учасниками самого проекту.

Організаційно-економічний механізм містить:

- правила підприємницької діяльності, що регламентуються законодавчими актами і нормативними документами;

- зобов’язання, що приймаються учасниками проекту у зв’язку із здійсненням ними спільних дій по реалізації проекту, гарантії таких зобов’язань і санкції за їх порушення;

- умови фінансування проекту в залежності від джерел фінансування, що залучаються;

- особливості облікової політики стосовно підприємства, що проектується, а також учасників проекту;

- особливі умови обороту продукції і ресурсів між учасниками, у також умови розрахунків з постачальниками і споживачами продукції і послуг.

6. Урахування фактору часу: врахування різночасових витрат і результатів. Нерівноцінність грошових потоків може бути скасована шляхом їх дисконтування або компаудингування.

В розрахунках ефективності ми операуємо витратами і резуь татами, прив’язаними к окремим шагам розрахункового періоду реалізації проекту. Відповідно основополагаючих приницпів економіки різночасові витрати, я к і отримані результати, рівноцінні в часі. Іншими словами, 1 гривня сьогодні значить більше, ніж грошова одиниця отримана або витрачяена через рік.Цей факт має місце не тільки із-за інфляції, але й внаслідок того, що грошові кошти, вкладені в господарський оборот, приносять в умовах стабільної економіки визначений дохід. Тому, для сумування реальних гршових коштів по потоку за будь-який період вони мають бути приведені до сопоставимого виду – до єдиного моменту часу.

Такими моментами можуть бути початковий або кінцевий шаг розрахункового періоду.

Процедураприведення до кінцевого моменту здійснюється шляхом множення поточних величин потоку на шазі m на коефіцієнт компаудирування, що відображує темп прирощення капіталу при використанні грошових коштів в господарському обороті. Ця процедура має назву компаудирування.

, (7.1)

де - сумарний компаудирований поток;

- поточна величина потоку в році t;

- коефіцієнт компаудирування для року t.

Коефіцієнт компаудирування задається по формулі складних процентів:

, (7.2)

де Е – норма прирощення капіталу.

Процедура приведення потоку до начального періоду проводиться шляхом множення цих поточних величин потоку на коефіцієнт дисконтування, що враховує зменшення значущості грошового потоку при його віддаленості в часі. Така процедура має назву дисконтування.

Сумарний дисконтований поток розраховується по формулі:

(7.3)

де - коефіцієнт дисконтування для року t.

Формула для розрахунку коефіцієнта дисконтування:

(7.4)

де Е – норма дисконту.

Частіше всього за момент приведення приймається початокрозрахунокового періоду.

7. Урахування тільки тих витрат, що передбачаються.

8. Урахування усіх найбільш суттєвих наслідків проекту. При визначенні ефективності проекту необхідно враховувати як економічні, так і позаекономічні наслідки його реалізації.

9. Забезпечення умов узгодженості показників ефективності різних проектів.

10. Урахування впливу інфляції на продукцію і ресурси, що використовуються, а також можливості використання декількох валют при реалізації проекту.

11. Урахування впливу невизначеності і ризиків, що супрводжують реалізацію проекту через норму доходу, а також іншими непрямими методами.

12. Оцінка ефективності проектів, що реалізуються на діючих підприємствах, здійснюється по прирощеним величинам грошових потоків. Прирощені величини визначають як різність потоків витрат і надходжень, що складаються в ситуації “з проетом” і “без проекту”, тобто грошових потоків діючого виробництва після реалізації проекту з потоками, що мали б місце при збереженні базисних умов (“без проекту”).

13. Урахування специфічних економічних інтересів учасників проекту.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 329 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...