Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття інвестиційного проекту. Їх класифікація



Досить часто і цілком обгрунтовано питання оцінки інвестиційної привабливості підприємства відображуються в інвестиційних проектах.

В узагальненому сприйнятті інвестиційний проект звичайно означає план вкладення капіталу в конкретні об’єкти підприємницької діяльності з метою наступного отримання прибутку, достатнього по розміру для задоволення потреб інвестора.

Інвестиційний проект може сприйматися як обмежена за часом цілеспрямована зміна системи зі встановленими вимогами до якості результатів, можливими межами витрат коштів та ресурсів і специфічною організацією з його розробки та реалізації.

Найчастіше під інвестиційним проектом розуміють викладення цілей та особливостей конкретного інвестування та обгрунтування його доцільності. Без нього неможливо здійснювати інвестиції. Опрацювання інвестиційного проекту залежить від інвестора та чинних у країні законів.

Значна кількість класифікаційних ознак, за якими групуються інвестиційні проекти, наведена в додатку А. Однак, при їх уважноу розгялі можна бачити, що більшість з них є похідними одна від одної.

6.4. Бізнес-план інвестиційного проекту.

Документальне оформлення положень інвестиційного проекту здійснюється у вигляді бізнес-плану. Бізнес-план являє собою документ, який демонструє здатність компанії зробити і (що саме головне) продати досить товарів чи послуг, щоб при цьому розміри прибутку і повернення вкладень задовольняли потенційних інвесторів (кредиторів), партнерів і саму компанію.

Відповідно до обсягу бізнес-плани можна розділити на три основні категорії: короткий, повний і операційний бізнес-плани.

Короткі бізнес-плани (обсягом близько 10 сторінок чи деяким більше) стають усе більш і більш популярними. Оскільки такий план набагато коротше традиційного сорокосторінкового плану, він вимагає менше інформації і менш об'ємних досліджень, тому такий документ може бути в загальному випадку складений набагато швидше традиційного.

Короткий бізнес-план має сенс складати, якщо компанія порівняно молода чи не планує випуск декількох найменувань товарів.

Повний бізнес-план (від 10 до 40 сторінок) є традиційним. Він повинен висвітлювати всі аспекти діяльності компанії і, у той же час, по обсязі не перевищувати 40 сторінок. Для великих компаній написати бізнес-план, який відповідає зазначеним вище критеріям, іноді стає проблемою. Повний бізнес-план необхідний для залучення фінансування в більших розмірах, оскільки короткий план не завжди може задовольнити високі вимоги вимогливих інвесторів. Він може також знадобиться при пошуку стратегічного партнера (наприклад, при злитті компаній чи створенні спільного підприємства).

Операційний бізнес-план (більш 40 сторінок). Плани, за обсягом перевищуючі 40 сторінок, писати не рекомендується. Однак існують ситуації, коли компанії потрібно детальний план, що перевищує максимально рекомендуємий обсяг, або свого роду "докладний план гри". Наприклад, операційні плани компаній Coca Cola і Pіzza Hut перевищують 100 сторінок. Такого роду план повинний надзвичайно детально висвітлювати всі аспекти і подробиці стратегії й організації продажів, маркетингу, виробничої і дослідницької політики компанії, а також містити дуже докладні фінансові прогнози.

Бізнес-план у різних його формах призначений для різних цілей і, відповідно, для різних читачів. Успіх вашого підприємства буде залежати від того, наскільки удало ваш план відповідає інтересам потенційних читачів.

У різних читачів, зацікавлених у вашій справі, природно, різні підходи і пріоритети в оцінці бізнес-плану. Банкіри, наприклад, недовірливо дивляться на бізнес-плани, у яких підкреслюється високий потенціал росту вашої компанії, тоді як представники венчурних інвестиційних фондів просто обожнюють швидкий ріст. Це, звичайно, не означає, що ви повинні скласти кілька бізнес-планів, кожний з який буде призначений для тієї чи іншої групи читачів. Навпроти, в основі своій різні плани повинні бути однакові (усі вони повинні висвітлювати єдине коло питань, пов'язаних з вашим бізнесом), і відрізнятися один від одного тільки по манері презентації. Для залучення засобів венчурних інвестиційних фондів у вашому плані необхідно підкреслити той факт, що притягнуті засоби будуть використані для стимулювання стрімкого зростання вашої компанії, тоді як план, орієнтований на банкіра, повинний затверджувати, що отриманий кредит буде використаний з метою поліпшення якості продукції/послуг і підвищення продуктивності.

У таблиці приведений зразковий список пріоритетних моментів, які повинні бути в тім чи іншому ступені відбиті в бізнес-планах, орієнтованих на різні категорії читачів.

Таблиця 6.10

Різні пріоритети бізнес-плану

Група читачів Варто підкреслити Не слід підкреслювати Кількість сторінок
Банкіри Фінансові потоки, активи, стабільний ріст Стрімке зростання, ненасичений ринок 10-20
Інвестори Стрімке зростання, потенційно великий ринок, команда управлінців Активи 20-40
Стратегічний партнер Спільний потенціал, спільні товари і послуги Торговий персонал, активи 20-40
Великий клієнт Стабільність, послуги Стрімке зростання, ненасичений ринок 20-40
Нові співробітники Стабільність, величезні можливості професійного росту Технічні аспекти 20-40
Фахівці зі злиттів компаній Досягнення Перспективи розвитку 20-40

Основними елементами бізнес-плану є: титульний лист, вступна частина (резюме проекту), аналітичний розділ, змістовний розділ (сутність проекту) і розділи внутрішньо-фірмового планування. Ключові моменти бізнесу-планування - це оцінка ініціаторами проекту:

- можливості, необхідності й обсягу випуску продукції (послуг);

- потенційних споживачів;

- конкурентноспроможності продукту на внутрішньому і зовнішньому ринках;

- свого сегмента ринку;

- показників різних видів ефективності (комерційної, регіональної, бюджетної);

- достатності капіталу в ініціатора бізнес-ідеї і можливих джерел фінансування.

Титульний лист бізнес-плану не повинний містити зайвих подробиць, він повинний бути лаконічним і привабливим. Тут доцільно вказувати дані адресата, якому він направляється.

Дуже важливо дати проекту коротку назву, що потім може з'явитися на зовнішній вивісці підприємства, у рекламних матеріалах, на упакуванні і т.д..

Без сумніву, найважливішою частиною бізнес-плану повинен стати короткий опис проекту. Короткий опис проекту - це, по суті, "бізнес-план у бізнес-плані", і випливає його писати тільки після того, як буде готів основний план. Його основне призначення - переконати потенційного інвестора ще до прочитання бізнес-плану у вірності обраної вами стратегії бізнесу.

Короткий опис проекту дає можливість одержати загальну уяву про базові концепції і стратегії розвитку проекту. На його основі читач приймає остаточне рішення, читати основні глави чи ні. Оскільки короткий опис проекту - бізнес-план у бізнес-плані, воно повинне містити ті ж компоненти, що і повний бізнес-план. Іншими словами, на декількох сторінках ви повинні повідомити про:

- концепції вашого проекту;

- стадіях розвитку проекту;

- структурі управління компанією;

- ринку збуту ваших товарів чи послуг;

- рівні конкурентноздатності продукції;

- фінансових прогнозах;

- тім, як незабаром і яким образом інвестори зможуть повернути вкладені гроші.

Крім того, короткий опис проекту, як і власне бізнес-план, повинне висвітлювати різні пріоритетні моменти в залежності від планованого кола читачів (див. таблицю). У той же час, короткий опис проекту повинний бути, по можливості, універсальним, тому що ваш план може виявитися в руках зовсім іншої категорії інвесторів, ніж ви спочатку припускали.

Існують такі типи короткого опису проекту: тезове і розгорнуте.

Як випливає із самої назви, тезовий опис проекту містить короткі тези по кожному з аспектів бізнес-плану. По суті воно майже цілком повторює загальну структуру документа. Скласти такий опис достатньо просто, навіть при повній відсутності літературних здібностей. Єдиним недоліком його може бути хіба що визначена сухість викладеного.

Складання розгорнутого опису вимагає наявності в автора визначених літературних здібностей, тому що воно повинне стати для читача цікавою історією. Розгорнутий опис має сенс складати в тих випадках, коли проект укладає в собі радикально нову ідею (товар послугу), що не має аналогів, і тому потребуючих розгорнутих пояснень. Крім того, якщо ви хочете підкреслити попередні досягнення й історію вашої компанії, вам скоріше варто скласти розгорнутий, ніж тезовий опис.

Перш, ніж приступити до детального опису проекту, стратегій маркетингу і продажів, цільового ринку, організаційно-управлінської структури фірми і фінансового плану, необхідно описати свою компанію.

У цьому розділі ви повинні спробувати визначити мети вашого проекту і найбільше повно описати "філософію" вашої компанії. Оскільки ваша філософія є визначальної для проекту зокрема і вашого бізнесу в цілому, цей розділ плану повинний бути найбільше детально пророблений.

Описуючи свою компанію, необхідно вказати юридичну форму організації: закрите акціонерне товариство, відкрите, з обмеженою відповідальністю і т.д.; де зареєстрована компанія, і хто є її акціонерами чи власниками. Цей розділ може виглядати, наприклад, так: "Наша компанія зареєстрована в січні 1995 року в Санкт-Петербурзі у формі закритого акціонерного товариства. Акціонерами компанії є добродії Іванов, Петров і Сідоров, кожному з який належить 33 1/3% акцій."

Такий розділ, як фінансовий стан, повинний дати читачу бізнес-плану загальне представлення про фінансовий стан компанії: який розмір виручки, собівартість, норма прибутку, загальні зведення про активи компанії і чисельність персоналу.

Далі приведені допоміжні форми, які можуть служити базою для підготовки глави бізнес-плану.

Опис компанії. Допоміжна форма

Назви

Назва компанії _____________________________________

Назви торгових марок____________________________________

Назви дочірніх компаній і філій____________________________

Юридичний статус

Юридична форма компанії ________________________________

Місто і район реєстрації___________________________________

Власники компанії і головних акціонерів_____________________

Управління (Менеджмент)

Президент /Генеральний директор___________________________

Ключові менеджери_______________________________________

Кількість співробітників___________________________________

Місце розташування

Штаб-квартири компанії___________________________________

Місце розташування бізнесу________________________________

Розташування філій _______________________________________

Охоплювані операціями регіони_____________________________

Стадія розвитку

Дата утворення компанії____________________________________

Стадія розвитку ___________________________________________

Коли компанія представила свій товар/послугу на ринку_________

Цілі компанії на найближчу перспективу_______________________

Інші характеристики розвитку________________________________

Фінансові характеристики

Обсяг продажів за останній рік________________________________

Прибуток до оподатковування за останній рік____________________

Обсяги продажів і прибутковість окремих підрозділів ____________

Число працюючих співробітників______________________________

Необхідний обсяг фінансування________________________________

Плановане використання засобів_______________________________

Попереднє фінансування_____________________________________

Основні фінансові зобов'язання_______________________________

Товари/Послуги

Основні товари/послуги компанії______________________________

Кількість і типи товарних ліній________________________________

Кількість товарів/послуг по кожній лінії________________________

Патенти і ліцензії

Патенти, які належать компанії________________________________

Торгові марки, які належать компанії___________________________

Ліцензії, які належать компанії________________________________

Знання споживачів є основним чинником для успіху бізнесу. Ця форма допоможе визначити демографічні характеристики цільового ринку, стиль життя і цільовий ринок.

Демографічний опис цільового ринку

Покупці

Вік_________________________________________________________

Рівень доходів_______________________________________________

Стать_______________________________________________________

Місце проживання____________________________________________

Розмір родини________________________________________________

Етнічна група________________________________________________

Рівень утворення______________________________________________

Інше ________________________________________________________

Компанії

Індустрія____________________________________________________

Сектор______________________________________________________

Рівень доходів_______________________________________________

Кількість співробітників_______________________________________

Кількість філій_______________________________________________

Форми власності_____________________________________________

Інше:_______________________________________________________

Стиль життя / Діловий стиль

Покупці

Сімейний статус______________________________________________

Захоплення (хоббі)____________________________________________

Улюблені види спорту_________________________________________

Улюблені ТВ - передачі________________________________________

Улюблені радіопередачі________________________________________

Улюблені газети і журнали_____________________________________

Політичні погляди____________________________________________

Інше:________________________________________________________

Компанії

Рівень розвитку бізнесу________________________________________

Участь у професійних організаціях______________________________

Використовувані товари / послуги_______________________________

Характеристики робочої сили___________________________________

Стиль управління_____________________________________________

Інше:________________________________________________________

Цільовий ринок. Підготовча форма

Опис цільового ринку:_________________________________________

Розмір і тенденції розвитку цільового ринку:______________________

Стратегічні можливості компанії:________________________________

Будь-яка компанія працює в конкурентному середовищі. Однак дуже часто підприємці, особливо ті, хто тільки починає, істотно недооцінюють реальний розмах конкуренції в сфері їхнього бізнесу. Аналіз конкурентного середовища допоможе краще зрозуміти ринкові перспективи вашого товару чи послуги, а також, якщо план призначений для пошуку фінансування, змусить інвестора відчути сильні сторони компанії.

Необхідно точно визначити свою конкурентну позицію. Дуже часто здається, що товар набагато кращий, ніж товари конкурентів, і, отже, покупці воліють саме його. На жаль, не тільки якість товару визначає успіх.

Можливо, торгові марки конкурентів уже занадто добре знайомі споживачам. Можливо, їхній товар дешевше. А може бути, що покупцям подобається упаковка тільки того кольору, який використовують конкуренти. Подібних факторів безліч, і варто оцінити їх як найдетальніше - від аналізу якості, цін, сервісу, розташування і до оцінки фінансових можливостей конкурентів.

Компанія повинна проаналізувати свою конкурентну позицію з двох точок зору: оцінка переваги споживачів і внутрішньої операційної структури компаній.

Конкуренція. Підготовча форма.

Опис конкурентного середовища __________________________________

Розподіл часток ринку ___________________________________________

Конкурентні позиції _____________________________________________

Бар'єри для входу _______________________________________________

Стратегічні можливості компанії __________________________________

Одними з найважливіших аспектів бізнес-планування є визначення довгострокових цілей і оцінка супутніх бізнесу ризиків. Розробка цих напрямків допоможе більш чітко визначити ланцюжок кроків у розвитку компанії, а також дозволить бути готовим до можливого "ударам долі". Цей розділ, до того ж, дуже цікавить більшість інвесторів. Вони хочуть знати, наскільки великою може стати компанія в майбутньому, скільки грошей вони можуть утратити при самому несприятливому результаті, яка стратегія виходу, тобто ті методи, що будуть використані для вилучення їхніх інвестицій і доходу з компанії. У даній главі бізнес-плану сконцентруйтеся на наступних аспектах:

- Довгострокові цілі компанії.

- Стратегії досягнення цих цілей.

- Потенційні ризики.

- Стратегії виходу.

І нарешті, про найбільш важливий компонент бізнес-плану - фінансовий план вашої компанії.

Структура фінансового плану визначається фінансовими цілями і стратегією фірми. У загальному випадку фінансовий план включає прогнози діяльності компанії, що складаються з трьох основних фінансових форм: звіту про прибутки і збитки, балансу і звіту про фінансові потоки. Крім того, фінансовий план може містити додаткові фінансові форми, наприклад, бюджети і зведені таблиці коефіцієнтів. Вибір форм обумовлений вимогами міжнародного стандарту бухгалтерського обліку, оскільки український стандарт не дозволяє повною мірою оцінити ефективність фінансової стратегії фірми й інвестиційну привабливість проекту.

Якщо бізнес-план призначений для пошуку зовнішніх інвестицій, то в даний розділ прийнято включати інформацію про величину необхідного фінансування, термінах його надання, пропонованій юридичній формі залучення капіталу. У загальному випадку головним базовим передбаченням для складання фінансових прогнозів є наявність у компанії необхідних фінансових засобів.

Основна мета фінансового плану - показати планований розмір виручки, вартості продаж, чистого прибутку, рух фінансових потоків

Інвестиційна пропозиція найчастіше міститься на самому початку фінансового плану. Цей пункт чітко визначає величину необхідного фінансування, терміни його надання і форму залучення капіталу.

Додатки до бізнес-плану - саме придатне місце для інформації, яка повинна підтримати, підтвердити і підсилити висновок, приведені вами в плані. У додатках можна представити деталі, які стосуються приватних аспектів бізнесу, таких як маркетингові і ринкові дослідження, технології, розташування і т.д.

Необхідно пам'ятати, що дані, які являються ключовими для розуміння діяльності компанії, повинні бути включені в сам бізнес-план.

Таблиця 6.11

Можливі стратегії виходу

Стратегія Опис Переваги Недоліки
Вихід на ринок Продаж акцій компанії на біржевому і позабіржевому ринках Акції просто конвертуються в готівку, поточний менеджмент залишається без змін При великому обсязі емісії: можливо потребується ліцензування, акціонери можуть змінити ключовий менеджмент
Продаж бізнесу Продаж бізнесу іншій компанії або приватним інвесторам Долі конвертуються в готівку: поточний менеджмент може залишитися без змін Важко знайти покупця: менеджери або уходять, або мають нового боса
Продаж долі (Buy-Out) Продаж долі одним акціонером іншому (включаючи викуп доли акціонерів менеджерами) Продавець одержує готівку: покупець одержує контроль над компанією Покупець повинен мати крупні фінансові засоби: продавець повинен хотіти продати свою долю
Продаж концепції Продаж концепції бізнесу іншим компаніям Одержання готівки, майбутній потенціал; менеджмент залишається без змін Важко знайти покупця: юридичні проблеми
Закриття бізнесу Закінчення операцій Відносно просто реалізувати Відсутність засобів; відчутність програшу

Якщо було прийняте рішення використовувати додатки, то потрібно керуватися наступними загальними правилами:

- у будь-якому випадку бізнес-план повинен бути самодостатнім. Багато інвесторів ніколи не читають додатки, особливо при першому розгляді.

- включення додатків не є обов'язковим. Включайте їх у тому випадку, якщо вважаєте, що вони підсилять і завершать загальну картину.

- не включайте в додатки абсолютно нову дня бізнес-плану інформацію. У плані повинні матися посилання на всі додатки.

- робіть додатки короткими. Блок додатків не повинний бути багато більшим самого бізнес-плану. Якщо ж обсяг блоку додатків усе-таки залишається великим, включайте цей блок в окремий пакет.

Далі приведені деякі види інформації, які можуть бути включені в додатки.

Протоколи про наміри / Ключові контракти. Одним з найсильніших аспектів, що можуть бути включені в додатки, є копії протоколів про наміри з продажу чи контракти з ключовими покупцями, особливо якщо мова йде про новий бізнес. Це наочно вказує на те, що компанія дійсно має джерела одержання прибутку, і споживачі зацікавлені в товарі чи послугах.

Фотографії. Як правило, фотографії не включаються власне у бізнес-план. Тому якщо використовуються фотографії товару, устаткування, місця розташування і т.д., те включите їх у додатки.

Результати маркетингових досліджень. Якщо були проведені інтенсивні маркетингові дослідження, включить їхні результати в додатки. Можна також використовувати інформацію Держкомстату й інших державних організацій, що описує додаткові деталі вашого ринку.

Резюме ключових менеджерів. Якщо резюме ваших менеджерів досить вражаючі, і їхня кількість велика, то включить їх у додатки. У зворотному випадку, включить їх у відповідну главу плану.

Технічна інформація. Якщо ваша компанія використовує чи розвиває нові технології, включите в додатки специфічну технічну інформацію, а також, якщо необхідно, малюнки.

Титульний лист бізнес-плану

Підприємство_________________________________________________

Адреса__________

Телекс ______________, Факс _____________, Телефон _____________

Строго конфіденційно

Прохання повернути, якщо Вас не зацікавив проект

Кому ________________________________________________________

Коротка назва проекту (до 20-30 знаків) __________________________

Повна назва проекту ___________________________________________

Керівник підприємства _________________________________________

тел.__________________________________________________________

Проект підготував_____________________________________________

тел.__________________________________________________________

Дата початку реалізації проекту _________________________________

Тривалість проекту____________________________________________

Період часу від дати, на яку актуальні вихідні дані, від дати початку проекту ________ міс.

Дата складання________199_р.

Якщо підприємство розроблює бізнес-план самостійно, його підготовка може включати кілька етапів:

1 етап – видання наказу по підприємству чи прийняття рішення зборів засновників, які визначають загальні напрямки майбутніх інвестиційних програм, склад робочої групи і конкретних виконавців, календарні строки підготовки бізнес план, осіб, які здійснюють загальне й методичне управління роботою;

2 етап - кожний відділ і кожний працівник робочої групи визначають обсяг своєї роботи, добирають необхідну інформацію, виконують необхідні розрахунки, оформлюють табличний матеріал і текстову частину до нього;

3 етап – узагальнення в цілому по підприємству матеріалів, одержаних від різних служб і виконавців, уточнення й установлення зв’язку між ними, оформлення остаточного варіанта, підписання і затвердження бізнес-плану;

4 етап – презентація бізнес-плану.

ТЕМА 7: ПРАВИЛА ПРИЙНЯТТЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РІШЕНЬ

7.1.Теоретичні аспекти визначення ефективності інвестиційних проектів.

7.2. Методичні принципи визначення ефективності інвестциійних проектів

7.3. Загальні підходи до ивзначення ефективності інвестиційних проектів. Статистичні методи оцінки ефективності інвестиційних проектів.

7.4. Динамічні методи оцінки ефективності інвестиційних проектів.

7.5. Обгрунтування інвестиційних рішень за окремими типами проектів.

7.6. Інвестиційні ризики та методи їх обчислення.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ: ІНВЕСТИЦІЇ, ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ, ЕФЕКТИВНІСТЬ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ, ДИСКОНТУВАННЯ, КОМПАУДИНГ, СТАТИСТИЧНІ МЕТОДИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ, ДИНАМІЧНІ МЕТОДИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ, ІНВЕСТИЦІЙНИЙ РИЗИК





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 593 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.024 с)...