Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критерії остаточного вибору постачальників



№ п/п Критерії вибору Постачальники
   
  Фінансові умови    
  Час постачання    
  Періодичність постачання    
  Наявність сервісного обслуговування після постачання    
  Комунікаційні умови    
  Складські умови постачальника    
РАЗОМ    

Особливе місце в стратегічному управлінні займає вивчення конкурентів, тобто тих, з ким організації приходиться бороти за ресурси, що вона прагне одержати з зовнішнього середовища, щоб забезпечити своє існування.

Результати вивчення факторів безпосереднього оточення систематизуються і відбиваються в таблиці (таблиця 6.5), у якій указуються всі досліджувані фактори, їхній прояв (зміна), значущість факторів по ступені впливу на підприємство. Для оцінки факторів використовується така ж шкала, як і для оцінки макрооточення.

Таблиця 6.5

Результати аналізу факторів мікросередовища

Перелік факторів Значущістьфакторів Вплив фактора Інтегральний показник
Споживачі: - пасивне відношення покупців до продукту; - …      
Постачальники: - руйнування колишніх господарських зв'язків з постачальниками; - …      
Конкуренти: - по своїх розмірах і специфіці діяльності досліджуване підприємство є монополістом; - …      
Разом      

На основі розробленої таблиці складається перелік можливостей і небезпек мікросередовища підприємства. У переліку фактори розташовуються за ступенем убивання їхньої значущості (таблиця 6.6).

Таблиця 6.6

Перелік факторів сприятливого і несприятливого впливу.

Фактори сприятливого впливу (можливості) Фактори несприятливого впливу (небезпеки)
- мається можливість розширення кола потенційних споживачів - отсутствует прихильність споживачів до даного товару

Після аналізу факторів зовнішнього середовища проводиться аналіз і оцінка сильних і слабких сторін підприємства, при цьому в обстеження включаються наступні функціональні зони: маркетинг, фінанси, збут, персонал, організаційна культура й імідж підприємства, НДКР, організація управління.

Слід звернути увагу на те, що при оцінці кожного з цих факторів має бути враховано, на якій стадії життєвого циклу знаходиться підприємство, оскільки це досить суттєво впливає на його інвестиційну привабливість. Доведено, що на стадії зростання і зрілості, воно є набагато привабливішим, ніж на стадії зародження, і ще набагато більше непривабливим – на стадії старіння. Результати управлінського обстеження систематизуються й оформляються в таблицю «Сильні і слабкі сторони підприємства», у якій у розрізі функціональних зон відбиваються як сильні, так і слабкі сторони підприємства і вказується їхня оцінка в балах.

Таблиця 6.7.

Сильні і слабкі сторони підприємства.

Перелік факторів Значущість фактора Вплив фактора Інтегральний показник
Маркетинг: - неконкурентноздатність фірми - …      
Фінанси: - неплатоспроможність підприємства - …      
Персонал: - висока частка апарата управління в загальній чисельності працюючих - …      
Організаційна культура й імідж підприємства: - підприємство не користається популярністю - …      
Технології і збут: - слабка торгова мережа - …      
НДКР: - відсутність нововведень - …      
Організація управління: - застаріваючи організаційна структура підприємства - …      

На основі розробленої таблиці складається перелік сильних і слабких сторін підприємства. У переліку фактори розташовуються за ступенем убивання їхньої значимості.

Таблиця 6.8.

Перелік факторів сприятливого і несприятливого впливу.

Фактори сприятливого впливу (можливості) Фактори несприятливого впливу (небезпеки)
- розвита матеріально-технічна база - неконкурентноздатність фірми
- надання послуг по обслуговуванню покупців - слабка цінова політика

Завершується проведення SWOT-аналізу складанням таблиці «Профіль середовища». Вона складається для того, щоб оцінити відносну значущість для підприємства окремих факторів середовища, а також оцінити ступінь впливу середовища в цілому на підприємство. У профіль середовища вносяться найбільш значущі для підприємства фактори як сприятливого, так і несприятливого впливу і відбивається оцінка їхньої значущостіз таблиць 6.1., 6.5., 6.8.

Таблиця 6.9.

Профіль середовища.

Фактори Оцінка ступеня впливу факторів Спрямованість впливу факторів Значимість факторів виду економічної діяльності Інтегральний показник
Макросередовище        
Мікросередовище        
Внутрішнє середовище        

На підставі проведеного аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища складається матриця, що представлена на рисунку.

З лівої сторони матриці вписуються усі виявлені раніш сильні і слабкі сторони. У лівій частині матриці вписуються всі можливості і погрози.

На перетинанні розділів у матриці виділяються 4 поля. У кожнім полі розглядаються парні комбінації і вибираються ті, котрі будуть використані при розробці стратегії.

Поле «СІМ» припускає розробку стратегії, що використовує сильні сильні сторони підприємства для реалізації можливостей, що з'явилися на ринку.

Поле «СІП» – стратегія повинна передбачати використання сильних сторін підприємства для усунення погроз.

Поле «СЛІМ» – передбачає розробку стратегії таким чином, щоб за рахунок можливостей, що з'явилися, спробувати перебороти наявні в організації слабкі сторони.

Поле «СЛІП» - передбачається розробка такої стратегії, що дозволила б їй позбутися від слабості і спробувати запобігти навислій погрозі.

Таким чином можна виділити задачу SWOT-аналізу, а саме: надати фахівцям усю необхідну інформацію для визначення можливих стратегій і їхніх комбінацій.

  Можливості 1. Вихід на нові ринки 2. Продаж супутніх товарів 3. Підвищення кваліфікації фахівців 4. Використання маркетингової орієнтації в діяльності підприємства Погрози 1. Падіння темпів зростання виробництва 2. Збільшення продажу товарів-замінників 3. Жорсткість податкової політики 4. Падіння життєвого рівня населення 5. Нестабільність правового регулювання 6. Ріст безробіття
Сильні сторони 1. Наявність розвитий матеріально-технічної бази 2. Достатня складська мережа 3. Різноманітний комплекс послуг по перетворенню виробничого асортименту в торговий I СИЛА І МОЖЛИВОСТІ II СИЛА І ПОГРОЗИ
Слабкі сторони 1. Недостатнє інформаційне забезпечення діяльності підприємства 2. Зниження ефективності використання ресурсів підприємства 3. Застаріла організаційна структура 4. Неліквідність підприємства 5. Неконкурентноздатність підприємства 6. Стійка тенденція перевищення витрат звертання над валовими доходами 7. Слабкий кадровий потенціал підприємства 8. Руйнування колишніх чітке налагоджених господарських зв'язків 9. Утрата потенційних покупців III СЛАБКІСТЬ І МОЖЛИВОСТІ IV СЛАБКІСТЬ І ПОГРОЗИ

Виробляючи стратегії, варто пам'ятати, що можливості і погрози можуть переходити у свою протилежність. Так, невикористана можливість може стати погрозою, якщо нею скористається конкурент. Чи навпаки, удало відвернена погроза може створити на підприємстві додаткову сильну сторону в тому випадку, якщо конкуренти усунули цю же погрозу.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...