Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості організації оптового ринку



Організація роботи оптового ринку повинна містити дві стадії проектування:

- розроблення концептуального проекту, його затвердження майбутніми членами групи, заснування центральної компанії;

- розроблення центральною компанією повномасштабного ор­ганізаційного проекту як комплексного документа, який містить необхідні програмні та економічні обґрунтування майбутньої спільної діяльності; на цій стадії центральна компанія повинна провести детальне дослідження стану переробних потужностей, а також засобів оптової торгівлі.

На основі товарних баз, які в умовах централізованого адміні­стративного управління виконували роль розподільчих центрів, можна створити центри реалізації продукції та лінії оптових регі­ональних, районних та міжрайонних ринків.

Оптові ринки товарів народного вжитку в Україні є найменш розвинутими. Покупцями виступають не кінцеві споживачі, а то­рговельні та переробні підприємства, закупівельні організації, склади. Вони купують на ринку конкретні товари партіями на ре­гулярній основі. Продаж здійснює або сам виробник, або посере­дник, що представляє його інтереси. Подібні ринки є спеціалізо­ваними на одному продукті чи групі продуктів. Певна одно­рідність товару й те, що його закупівля відбувається оптовими партіями, дозволяють ефективно організовувати аукціони. Однак ведеться й термінальна торгівля, оскільки зберігається необхід­ність приватних переговорів продавців і покупців. На цьому рин­ку укладаються угоди на власну продукцію, оскільки основною його функцією є оперативний продаж та закупівля товарів, але може здійснюватись й форвардна торгівля. Діяльність оптового ринку охоплює великі регіони і суттєво впливає на міжрегіональ­ні зв'язки.

Оптові ринки виконують роль регулятора фізичних потоків товарів, реагують на зміни в ситуації того або іншого регіону. На них шляхом цінових реакцій досягається рівновага між інтереса­ми виробництва і споживання. На основі цін оптового ринку ух­валюється рішення щодо переміщення товару з одного регіону в інший, збільшення чи зменшення його виробництва, формується конкурентне середовище.





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 667 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...