Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Макроекономічні показники оптової торгівлі



Інтегральним показником обсягу оптової торгівлі є за­гальний обіг Тзаг.

Загальний обіг — це загальна вартість відвантаженого товару (виконаних робіт, послуг), незалежно від надходження платежів на рахунок підприємства та зобов'язань зі сплати податків, за всіма ви­дами діяльності підприємства у цінах фактичної реалізації.

Він охоплює:

- оптовий товарооборот Топт;

- роздрібний товарооборот Троз;

- оборот від посередницької діяльності Тпос;

- оборот від інших видів діяльності Тін.

Оптовий товарооборотопт) становить суму перепродажів товарів без жодних змін (крім звичайних для торгівлі операцій) іншим підприємствам та організаціям (крім населення) для їх ви­користання або подальшого продажу.

Звичайними для торгівлі операціями є розфасовка, сортуван­ня, пакування, розділення, розподіл, перемішування тощо.

Роздрібний товарооборотроз) — це виручка від продажу безпосередньо населенню товарів для особистого споживання як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, банківські платіжні картки через спеціально організовану торгову мережу (магазини, аптеки, лотки, кіоски, автозаправні станції, розвізну і розносну мережу тощо).

Оборот від посередницької діяльностіпос) становить суму комісійних та інших винагород, отриманих від надання посеред­ницьких послуг.

Оборот від інших видів діяльностіін) охоплює суму вируче­них коштів від господарської діяльності, не пов'язаної з актами купівлі-продажу: виробництва, будівництва, транспорту, надання інших видів послуг.

Залежно від схеми товароруху та організації розрахунків за відвантажені товари розрізняють:

- складський товарооборот;

- простий транзитний товарооборот;

- транзитний товарооборот з участю у розрахунках.

Під складським товарооборотом розуміють вартість товарів, відвантажених покупцям із баз та складів оптових торговельно-посередницьких підприємств.

Простий транзитний товарооборот — це вартість товарів, реалізованих товаровиробником у формі прямого збуту безпосе­редньо кінцевим або професійним споживачам, за замовленням оптових посередників.

Транзитний товарооборот за участю у розрахунках стано­вить вартість товарів, відвантажених товаровиробником безпо­середньо кінцевим або професійним споживачам, при умові, якщо розрахунки за товари здійснюються через оптових посе­редників.

Важливою якісною характеристикою загального товарооборо­ту є його структура, тобто питома вага окремих видів товарообо­роту в загальному обсязі.

Окрім характеристики загального товарообороту, виконують також аналіз товарної структури окремих його складових.

Кожен вид товарообороту характеризується такими абсолют­ними показниками:

- загальний обсяг продажу (товарооборот);

- абсолютний обсяг продажу товарної групи;

- абсолютний обсяг продажу окремого товару. Обчислюють також відносні показники товарної структури:

1) Питома вага кожного товару або товарної групи в загаль­ному обсязі товарообороту:

(2.1)

де Кі — коефіцієнт товарної структури, питома вага продажу і-го товару;

Рі — ціна і-го товару у вартісних одиницях виміру;

qi — кількість одиниць продажу i-го товару

iqi — обсяг продажу i-го товару у вартісних одиницях виміру);

— обсяг товарообороту;

і — кількість і-тих товарів (товарних груп).

2) Співвідношення обсягів продажу двох окремих товарів (то­варних груп):

(2.2)

де Раqа — обсяг продажу товару А у вартісних одиницях виміру;

Рbqb — обсяг продажу товару В у вартісних одиницях виміру.

Питома вага Кі, відображає місце і-го товару в усій сукупності реалізованих товарів або в окремій товарній групі. Він може бути інтерпретований так: скільки грошей із кожних ста грн, витраче­них на купівлю товарів, використано на придбання саме і-го то­вару. Другий показник Кa/b дає змогу співвідносити обсяги про­дажу різних товарів.

Успішне виконання оптовою торгівлею своїх функцій знач­ною мірою залежить від стану товарних запасів. Формування то­варних запасів у каналах розподілу — процес об'єктивний, його необхідність зумовлена закономірностями руху товарів від виро­бників до споживачів. Об'єктивною причиною утворення товарних запасів є розбіжність у часі та просторі моментів виготов­лення й споживання товарів. Щоб задовольнити потреби спожи­вача й відшкодувати витрати виробника виготовлений товар тре­ба продати. Доки товар чекає моменту продажу й перебуває у каналах сфери товарного обігу, він є товарним запасом.

Варто зауважити, що товарний запас не дає своєму власнику нічого, крім витрат та збитків; прибуток дає лише товарооборот. Утім товарний запас виконує конче важливу функцію — він га­рантує безперервність і стабільність процесу обігу. Він дає мож­ливість задовольняти потреби споживачів під час перерв між надходженнями товарів, у разі непередбачених затримок із заве­зення товарів, а також на час транспортування, виконання склад­ських операцій та відпуск (відвантаження) товарів споживачам.

Для аналізу товарних запасів використовують систему показ­ників, основними з яких на макрорівні є такі:

1. Обсяг товарних запасів оптової торгівлі (у натуральному та вартісному обчисленні), а також величина товарних запасів у днях реалізації.

1.1 Обсяг товарних запасів оптової торгівлі визначають як су­му фактичних залишків товарів у сфері оптової торгівлі на певну дату.

1.2 Величину товарного запасу у днях реалізації 3дн, розрахо­вують як відношення обсягу фактичного товарного запасу на по­чаток періоду Зтов до одноденного товарообороту (загального, товарної групи, окремого товару) Тодн, за вказаний період за фор­мулою:

(2.3)

Своєю чергою:

(2.4)

де Тзаг — загальний товарооборот за аналізований період;

D— кількість днів в аналізованому періоді.

2. Структура товарних запасів характеризує питому вагу запа­сів окремих товарів або товарних груп в обсязі товарних запасів у сфері оптової торгівлі.

3. Рівень товарних запасів загалом і за окремими товарами оцінюють за допомогою показника середнього товарного запасу за певний проміжок часу.

Так, середньомісячний товарний запас і обчислюють за фо­рмулою середньої арифметичної:

, (2.5)

де Зп — фактичний товарний запас на початок місяця;

Зк — фактичний товарний запас на кінець місяця

За наявності даних про фактичні залишки товарів на певні да­ти через приблизно однакові проміжки часу за тривалий період використовують формулу середньої хронологічної:

(2.6)

де - середній товарний запас за більш тривалий, ніж місяць, період часу;

З1, З2,..., 3n — фактичні залишки товарів на певні дати;

п— число дат, на які є дані про фактичні залишки товарів.

Показники середнього товарного запасу використовують для оцінювання товарооборотності, що характеризується такими по­казниками, як:

- швидкість товарообороту;

- тривалість одного обертання.

Швидкість товарообороту вимірюють кількістю обертань товарних запасів за аналізований період і розраховують за фор­мулою:

, (2.7)

де Ші — швидкість обертання і-го товару, коеф.;

Ті — обсяг товарообороту і-го товару за аналізований період, грош. (нат.) од.;

Зі — середній запас і-го товару за той самий період, грош. (нат.) од.

Тривалість одного обертання Д характеризує кількість днів, упродовж яких товар перебував у формі запасу від моменту його надходження до сфери товарного обігу й до моменту його про­дажу. Вона визначається діленням середнього товарного запасу за певний період () на одноденний обсяг товарообороту за цей самий період (Тода).

(2.8)

До макроекономічних показників оптової торгівлі належать також обсяг витрат обігу та його відносний показник — рівень витрат обігу.

Витрати обігу оптової торгівліопт) — це сума витрат ма­теріальних, трудових і фінансових ресурсів на здійснення опто­вого продажу товарів та послуг у вартісному обчисленні.

Відповідно до чинних Положень (стандартів бухгалтерського обліку), витрати обігу поділяють на адміністративні витрати, ви­трати на збут та інші операційні витрати, їх склад розглядати­меться далі.

Рівень витрат обігу розраховують як відношення суми витрат обігу (Вопт) до обсягу оптового товарообороту.

Макроекономічні показники оптової торгівлі дають змогу проаналізувати й оцінити відповідність обсягу товарообороту грошовій масі на внутрішньому ринку, раціональність структури товарообороту, визначити вплив на ринкову кон'юнктуру стану товарних запасів, зіставити рівень витрат обігу в оптовій торгівлі із відповідними показниками інших галузей.

Загальною особливістю макроекономічних показників є їх ін­тегральний узагальнювальний характер, вони формуються на підставі даних окремих оптових торговельно-посередницьких підприємств.





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 877 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...