Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність та види торговельно-посередницької діяльності



Торговельно-посередницька діяльність — це ініціатив­на, самостійна діяльність юридичних та фізичних осіб щодо ви­конання комерційних операцій, пов'язаних із купівлею-продажем товарів та встановленням комерційних зв'язків від імені, або за дорученням третьої сторони.

Залежно від функцій, виконуваних посередниками, можна ви­різнити такі види торговельно-посередницької діяльності:

- торговельно-посередницька діяльність із перепродажу товарів;

-торговельно-посередницька діяльність зі створення умов для здійснення актів купівлі-продажу, організації товарообігу.

До першого виду належить перепродаж товарів від імені або за дорученням товаровиробника, комісійна й консигнаційна тор­гівля, інші види перепродаж за дорученням другої сторони.

До другого виду належить діяльність зі сприяння суб'єктам товарного обігу в здійсненні ними операцій купівлі-продажу, створення умов для укладання комерційних угод.

Посередники забезпечують клієнтам пошук контрагентів, під­писують угоди від імені продавця, покупця, надають гарантії оплати товару покупцем, вони проводять рекламні компанії та маркетингові дослідження ринків.

Діючи в певному сегменті ринку, посередники, як правило, спеціалізуються на відповідних групах товарів та послуг і тому значно швидше, ніж виробники знаходять контрагентів, зацікав­лених у купівлі таких товарів. Це дає змогу виробникові скоро­чувати трансакційні витрати, збільшувати швидкість обертання виробничого й торговельного капіталу.

Завдяки постійному моніторингу ринкової кон'юнктури посе­редники мають можливість завчасно інформувати товаровироб­ників стосовно змін у настроях споживачів, тенденцій розвитку попиту на окремі товари.

Досить часто посередники приймають на себе фінансові га­рантії виконання платіжних та інших зобов'язань сторін, підви­щують тим самим надійність товарного обміну, та рівень коопе­рації лізингових операцій. Розвиток ринкових відносин зумовлює швидке розширення видового складу та обсягу посе­редницьких послуг, серед яких важливе місце посідають транс­портно-експедиторські послуги, операції з транспортування і страхування вантажів; митне оформлення товарів; надання по­слуг з підвищення технічного рівня і якості товарів; здійснення передпродажної підготовки та післяпродажного технічного об­слуговування тощо.





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 828 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...