Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зображення просторових фігур на площині



Зображенням фігури (прообразу) називається будь-яка фігура (образ), подібна до паралельної проекції даної фігури на площину. Форма зображення залежить від положення зображуваної фігури щодо площини проекцій, а також від вибору напряму проектування.

Задача зображення фігури вважається розв'язаною, якщо одержано будь-яке зображення фігури, яке вдало, правильно і наочно відображає форму геометричної фігури і співвідношення між її елементами. Для цього у процесі виконання малюнків мають бути реалізовані такі вимоги:

- правильність, яка означає, що існує такий спосіб проектування, при якому зображення фігури подібне до його проекції;

- наочність, яка передбачає, що образ фігури створює саме те враження, що і прообраз;

- простота зображення, яка полягає в тому, що для виконання додаткових побудов не треба користуватися складними допоміжними побудовами;

- повнота. суть якої в тому, що за розміщенням усіх елементів геометричної фігури або її частин на малюнку можна говорити про розміщення цих елементів у просторі.

Способи побудови зображення фігур ґрунтуються на властивостях паралельною проектування (мається на увазі загальний випадок, коли проектування здійснюється паралельно прямій, яка не паралельна тим прямим чи відрізкам, що проектуються):

- проекція точки є точка;

- проекцією прямої є пряма;

- зберігається паралельність прямих (відрізків);

- відношення довжин відрізків прямої (яка проектується) дорівнює відношенню довжин їх проекцій;

- відношення довжин проекцій двох паралельних відрізків дорівнює відношенню довжин відрізків, які проектуються.

Зображення піраміди, призми, циліндра або конуса починають із зображення їх основи - многокутника або кола. Виконуючи зображення фігур, треба дотримуватись правил і вимог креслення. Використовувати суцільні лінії різної товщини, пунктирні та штрихпунктирні лінії. Зображення повинні бути правильними, повними, наочними і простими у виконанні.

Будь-який трикутник зображується довільним трикутником у зручному розташуванні на рисунку.

Будь-який паралелограм (включаючи прямокутник, квадрат, ромб) може бути зображений довільним паралелограмом.

Будь-яка трапеція (в точу числі і рівнобічна, прямокутна) може бути зображена довільною трапецією.

До основних задач на побудову відносяться: побудова точки зустрічі прямої з площиною; побудова лінії перетину двох даних площин; побудова перерізу многогранника площиною, яка визначена відповідним способом.

Розглянемо побудову перерізів в многогранниках. Уміння розв'язувати задачі на побудову перерізів є основою вивчення майже усіх тем курсу стереометрії. Основними діями, які складають метод побудови перерізів, є:

- знаходження точки перетину прямої з площиною;

- побудова лінії перетину двох площин;

- побудова прямої, паралельної до площини;

- побудова прямої перпендикулярної до площини;

- метод внутрішнього проектування;

- комбінований метод.

Для формування вмінь володіти вказаними діями, потрібно мати на увазі, що в сукупності вправ повинні бути передбачені всі ситуації застосування перелічених дій.

Задача на побудову точок перетину двох фігур чи взаємне розміщення їх, називається позиційною. Для розв'язання позиційної задачі потрібне повне зображення. Позиційні задачі зводяться до таких найпростіших: побудови лінії перетину двох площин, точки перетину прямої з площиною.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 2081 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...