Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості лікування вогнепальних ран



В даний час вогнепальні поранення все частіше зустрічаються не лише в зонах бойових дій, а і в побутових умовах. Тому хворі з такими травмами поступають як до військових медицин­ские установ, так і із звичайні лікарні.

Лікування вогнепальних ран має декілька принципових отли­чий. Кожне вогнепальне поранення вважається високоінфікованим. При виконанні ПХО, враховуючи обширну зону пошкодження тканин, посічення по можливості виробляється в більшому об'ємі, що продик­товано і наявністю зони молекулярного струсу. Всі чужорідні тіла прагнуть видалити. Виняток становлять кулі і осколки, лежачі в безпосередній близькості від життєво важливих органів. Їх можна не витягувати. Надалі під прикриттям антибиотикотерапии вони ин­капсулируются й не приносять великої шкоди організму. Хоча завжди треба пам'ятати, що будь-яке чужорідне тіло є потенційним источ­ником інфекції.

Особливістю поранень дробів, а також наслідків вживання спеціальних видів зброї (пластикові міни і ін.) є наявність великої кількості чужорідних тіл, що упровадилися в різні ділянки тіла. При таких пошкодженнях без масивного некрозу тканин ПХО зазвичай не проводиться, а чужорідні тіла витягують лише при приєднанні інфекційних ускладнень.

Частота нагноєння вогнепальних ран дуже велика, тому при закінченні ПХО рани первинні шви не накладаються, використовуються первинно-відстрочені або вторинні шви. Рани часто ведуться откры­тым способом, велике значення має адекватне дренування. У не­которых випадках застосовують планову ревізію рани під наркозом для своєчасного виявлення вогнищ вторинного некрозу.

При лікуванні приділяється більше уваги створенню оптимальних ус­ловий для оксигенації довколишніх тканин, що дозволяє звести до ми­нимуму зону некрозу, яка служить живильним середовищем для бактерії, і понизити ризик розвитку анаеробної інфекції.

При травматичній ампутації кінцівки в ході ПХО виконують реампутацию в межах здорових тканин.

Загальне лікування має відмінності лише в плані посилення антибактери­альной і дезинтоксикационной терапії, що необхідне при великому об'ємі некротизованих тканин.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 611 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...