Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип безпосередності судового розгляду



Принцип безпосередності передбачає дві основні вимоги:
По-перше, суд має обґрунтовувати своє рішення виключно на доказах та встановлених обставинах справи, що пройшли перевірку та досліджені у судовому засіданні, тобто при дотриманні процедури. По-друге, суд має приймати рішення, як правило, на підставі тих доказів, що є першоджерелами.  
ЦПК Ч.1 Ст.212. Оцінка доказів 1. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Ст. 159. Безпосередність судового розгляду. Перерви в судовому засіданні. 1. Суд під час розгляду справи повинен безпосередньо дослідити докази у справі.
Тобто заслухати пояснення сторін та третіх осіб, показання свідків, висновки експертів, ознайомитися з письмовими та речовими доказами тощо.

2. Справа розглядається одним і тим самим складом суду. У разі заміни одного із суддів під час судового розгляду справа розглядається спочатку.

Умовою реалізації безпосередності судового розгляду є незмінність складу суду при розгляді цивільної справи.

3. У судовому засіданні можуть бути оголошені перерви, тривалість яких визначається відповідно до обставин розгляду справи, що їх викликали.

За логікою цього правила при перерві судового засідання дослідження доказів не припустимо.
Питання можливості використання електронних документів і співвідношення з принципом безпосередності судового розгляду.
Оскільки у даний час не виключається, а в майбутньому буде поширюватися використання електронних документів як доказів у цивільному судочинстві, виникає питання: чи відповідає це принципу безпосередності. Крім того, як відомо, у даному випадку виникає питання і про те, як кваліфікувати електронний документ з точки зору його дійсності, а також щодо можливості робити з нього копії для використанні сторонами у судочинстві. Чинне цивільне процесуальне законодавство не називає електронні документи як різновид письмових доказів (ст. 64 ЦПК). Закон їх визначає як різновид речових доказів - магнітні, електронні та інші носії інформації, що містять аудіовізуальну інформацію про обставини, що мають значення для справи (ст. 65 ЦПК). Отже, наявна певна прогалина у процесуальному законодавстві, яке не повністю враховує реальні вимоги цивільного обігу та реального обігу електронних документів. При використанні електронних документів дійсно виникає питання перевірки достовірності електронного документа в суді. При цьому, беручи до уваги техніко-технологічні аспекти створення, зберігання, обігу та використання електронного документа, в тому числі перевірки його достовірності, втрачається можливість говорити про оригінал чи копію такого документу. Файлова структура електронних документів, використання відповідних операційних систем візуалізації та капіталізації електронної інформації унеможливлює постановку питання при оцінці електронних документів як доказів про необхідність подання відповідно до принципу безпосередності оригінальних доказів або належно засвідчених їх копій, оскільки файлова структура електронних документів дозволяє тиражувати (дублювати) ідентичні документи.




Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 471 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...