Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип процесуальної рівноправності сторін



ч. 1 ст. 31 ЦПК Сторони мають рівні процесуальні права і обов’язки.
Традиційно даний припис розглядається як принцип судочинства, який є похідним від рівності сторін у цивільних правовідносинах і їхньому рівному відношенні до суду, що розглядає цивільну справу.
Даний принцип не означає, що: сторони мають винятково однакове процесуальне положення, тобто ті самі процесуальні права і ті самі процесуальні обов'язки. Принцип рівноправності сторін припускає, що: сторони наділяються рівними процесуальними правами і несуть рівні процесуальні обов'язки незалежно від процесуальних функцій (позивача або відповідача), сторони наділяються певними процесуальними правами й обов'язками по здійсненню своїх процесуальних функцій і, нарешті, сторонам надаються однакові можливості по здійсненню приналежних їм процесуальних прав.
Характерним проявом принципу процесуальної рівноправності сторін є закріплення в ЦПК рівних процесуальних прав:  
ч.1 ст. 27 Права та обов'язки осіб, які беруть участь у справі. 1.Особи, які беруть участь у справі, мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії з документів, долучених до справи, одержувати копії рішень, ухвал, брати участь у судових засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, задавати питання іншим особам, які беруть участь у справі, а також свідкам, експертам, спеціалістам, заявляти клопотання та відводи, давати усні та письмові пояснення судові, подавати свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти клопотань, доводів і міркувань інших осіб, користуватися правовою допомогою, знайомитися з журналом судового засідання, знімати з нього копії та подавати письмові зауваження з приводу його неправильності чи неповноти, прослуховувати запис фіксування судового засідання технічними засобами, робити з нього копії, подавати письмові зауваження з приводу його неправильності чи неповноти, оскаржувати рішення і ухвали суду, користуватися іншими процесуальними правами, встановленими законом. ч.2- 4 ст. 31. Процесуальні права та обов'язки сторін 2. Крім прав та обов'язків, визначених у статті 27 цього Кодексу, позивач має право протягом усього часу розгляду справи збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитися від позову, а відповідач має право визнати позов повністю або частково. До початку розгляду судом справи по суті позивач має право шляхом подання письмової заяви змінити предмет або підставу позову, а відповідач - пред'явити зустрічний позов. 3. Сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу. 4. Кожна із сторін має право вимагати виконання судового рішення в частині, що стосується цієї сторони.  
У контексті принципу рівноправності сторін це означає, що: названі права повинні бути також здійсненні при розгляді тієї чи іншої справи, що ще раз підкреслює те, що рівноправність сторони по суті виявляється не тільки в наборі процесуальних засобів захисту суб'єктивних прав або охоронюваних законом інтересів, а й в рівності процесуальних можливостей.

Принцип процесуальної рівноправності сторін має самостійне значення, як і принципи диспозитивності, змагальності цивільного судочинства.І тільки на перший погляд може здаватися, що зміст цих принципів у визначених частинах збігається.

Відмінність принципу рівноправності сторін від принципів диспозитивності і змагальності виявляється у наступному:
Принципу рівноправності сторін. Принципи диспозитивності і змагальності.
Принцип рівноправності сторін визначає у більшій мірі статутні підстави правового положення сторін, необхідність закріплення в процесуальному законодавстві для сторін у цілому і кожній стороні з обліком їхніх процесуальних функцій достатніх процесуальних засобів захисту своїх прав і охоронюваних законом інтересів. Що стосується принципів диспозитивності і змагальності, то вони пов'язані зі здійсненням тих чи інших процесуальних прав або виконанням процесуальних обов'язків.  
Принцип процесуальної рівноправності сторін є абсолютним,тому що з ним пов'язана природа судочинства як позовного (двостороннього) процесу, при якому виключається будь-яке заступництво стосовно однієї з них. Що стосується принципів диспозитивності і змагальності, то вони характеризують у більшій мірі форми процесу, форми взаємодії суду і сторін при вирішенні їх спору.  



Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 1467 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...