Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зіскоки та стрибки



Зіскок – зіскакування гімнаста з гімнастичного приладу на підлогу. За способами виконання зіскоки розрізняють:

Зіскок махом вперед (назад) – зіскок, який виконується із положення вис або з положення упор грудьми (спиною) в напрямку виконуваного руху, наприклад: зіскок махом вперед або зіскок махом назад.

Зіскок кутом – зіскок, при виконанні якого гімнаст проходить над приладом у положенні кута. Напрям визначається по стороні, в яку гімнаст рухається над приладом до місця приземлення. Наприклад: зіскок кутом вліво. При виконанні зіскоку з поворотом вказують його напрям, в окремих випадках вказують кут повороту, наприклад: зіскок вправо з поворотом наліво кругом (рис. 95).

Рис. 95

Зіскок дугою – виконується рухом з положення упора вперед-вгору по дузі (рис. 96, а). При виконанні зіскоку з поворотом додатково вказують напрям і величину повороту, наприклад: зіскок дугою з поворотом (наліво, направо) кругом. Може виконуватись також назад, в цьому випадку додають слово - «назад» (рис. 96, б).

а б

Рис. 96

Зіскок зігнувши ноги – виконується згинанням ніг у тазостегнових та колінних суглобах над приладом з наступним їх розгинанням. При згинанні ніг назад до терміну добавляють - назад

Зіскок ноги нарізно – виконується на кільцях розведенням ніг нарізно (рис. 97). Варіантом є зіскок з перекладини після великих оборотів вперед, який називається «льот» ноги нарізно. На бруса виконується з кінців жердин.

Рис. 97

Зіскок боком – зіскок, при виконанні якого гімнаст проходить над приладом боком до нього. Напрям зіскоку визначається з початкового руху ногами, наприклад: зіскок боком вліво.

Зіскоки обертом – виконуються відповідними обертами у кінцевій фазі, наприклад: з упору ззаду обертом вперед зіскок або обертом вперед зіскок назад.

Зіскок зігнувшись – виконується згинанням тіла у тазостегнових суглобах (над приладом) з наступним розгинанням (рис. 98).

Рис. 98

Зрив – різновид зіскоку обертом. Може виконуватись з перекладини обертом назад з упору або з різновисоких брусів з нижньої (верхньої) жердини (рис. 99). Може виконуватись з поворотами. В цьому випадку вказувати – з поворотом, а якщо необхідно, то і напрям руху, наприклад: зрив з поворотом наліво на 360˚.Якщо зіскок виконується ноги нарізно або зігнув ноги назад, то це потрібно вказувати додатково, наприклад: зрив ноги нарізно.

Рис. 99

Зіскок льотом - виконується з прогнутим положенням тіла та випрямленими ногами, головою вперед. При виконанні з поворотом вказують величину повороту і напрям, наприклад: льот з поворотом на 180º (рис. 100)

Рис. 100

Зіскок викрутом - виконується на кільцях своєрідними обертовими рухами у плечових суглобах, частіше викрутом назад.

Переворот (зіскок або стрибок) – виконується переветанням тіла через голову з опорою руками, з прямим або зігнутим тілом – зігнувшись (рис. 101).

Рис. 101

Сальто - зіскок, який виконується вільним перевертанням гімнаста у без опорному положенні. За напрямом руху розпізнають: зіскок сальто вперед (виконується головою вперед); зіскок сальто назад (виконується у протилежному напряму). При виконанні зіскоків сальто з паралельних брусів

додають вліво, вправо. Наприклад:

Сальто вперед-вправо (вліво) – зіскок, який виконується з виходом з брусів в указаний бік (рис. 102). При виконанні з поворотом вказувати величину поворота, наприклад: сальто вперед-вправо з поворотом на 360˚.

Рис. 102

Сальто нзад-вправо (влево) - аналогічний зіскок, але виконується в

протилежному напряму (рис. 103) або сальто назад-вправо с поворотом кругом.

Рис. 103

Зіскок дугою сальто – зіскок, при виконанні якого гімнаст починає рух з упор вперед-вгору по дузі, а потім, виконуючи групування, обертовим рухом вперед виконує сальто вперед.

Льот- сальто - виконується після великих обертів вперед з вильотом над приладом та наступною «круткою»сальто вперед.

Сальто через перекладину – виконується після великих обертів назад але з більш пізнім відпусканням рук і високим вильотом над приладом, де

виконується "крутка", яка закінчується за перекладиною.

Подвійне сальто – зіскок, який виконується подвійним перевертанням через голову після великих обертів на перекладині, кільцях, брусах (рис. 104).

Рис. 104

Сальто з поворотом на 360º (пірует) (рис. 105).

Рис. 105

Сальто з поворотом на 720º

Коловий зіскок – термін, який використовується для визначення зіскоків, які виконуються коловим рухом навколо опорної руки (кінь-махи).

Коловий зіскок кутом – гімнаст проходить опорну частину приладу, якби сидячи на ньому, тобто кутом: коловий зіскок кутом вліво.

Коловий зіскок боком -аналогічний зіскок, при якому гімнаст проходить над приладом боком до нього: коловий зіскок боком з опорою лівою. Тут замість напрямку руху вказують опорну руку.

Коловий зіскок прогнувшись – аналогічний попередньому, але гімнаст проходить над приладом грудьми до нього: коловий зіскок прогнувшись з опорою лівою.

Вихід та круговий зіскок – термін, який використовується для визначення виходу із положення упор на ручках (на тілі) коня коловими рухами з наступним зіскоком, виконується перемахом обома ногами назад після виходу гімнаста на тіло коня.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 905 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...