Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснення за розділами і темами



Модуль І. Загальна теорія податкового конфлікту

Тема 1.1 Методологічні засади податкової конфліктології.

Семінар - 2 год.

План семінарського заняття

1. Загальне поняття про конфліктну ситуацію та конфлікт.

2. Істороія виникнення конфлікту та розвитку конфліктології як науки.

3. Осмислення конфліктів у пам’ятках Київської Русі.

4. Предмет конфліктології.

5. Об’єкт конфліктології.

6 Завдання юридичної конфліктології як міждисциплінарної галузі знань.

7. Методи вивчення конфліктів.

8. Функції юридичної конфліктології.

9. Правові аспекти конфліктів у сфері оподаткування.

10. Роль попередження конфліктів у досягненні співвідношення публічних та приватних інтересів у сфері оподаткування.

11. Роль судових рішень у розв’язанні податкових конфліктів.

При підготовці до семінарського заняття студенти мають з’ясувати поняття конфлікту як соціального явища, проаналізувати історичний розвиток конфліктолгії як науки.

Предметом конфліктології є дослідження загальних законів і закономірностей виникнення й розвитку конфліктів, а також технологій, способів, методів вирішення, запобігання та управління ними.

Об'єкт конфліктології становлять конфліктні відносини між людьми, групами людей, соціальними спільнотами, організаціями, політичними органами, органами державної влади та управління, державами, та міждержавними об'єднаннями.

Завдання конфліктології полягає у вивченні природи, сутності, функцій та механізмів конфліктів, умов Їх виникнення та закономірностей розвитку, у розробці адекватних внутрішній природі та особливостям перебігу конфліктної взаємодії "технологій" урегулювання та розв'язання конфліктів.

При вивченні психологічних аспектів конфліктів у сфері оподаткування слід звернути увагу на те, що на с учасному етапі вдосконалення регулювання податкових відносин в Україні важливу роль відіграє стабільність, попередження та правове розв’язання конфліктів, що виникають у сфері оподаткування.

Наука теорії права, фінансового, податкового, адміністративного та кримінального права спрямована на розв’язання проблем, які негативно впливають на стабільність економіки держави.

У даний час теорія податкового права потребує розвитку нових теоретичних та методологічних підходів з використанням методологічних прийомів, категорій різних наук.

Регулювання податкових спорів досить складний процес, який супроводжується адміністративно-апеляційною процедурою узгодження податкового зобов’язань, судовим розглядом податкових спорів, колізією норм податкового законодавства з іншими галузевими нормами.

В теорії податкового права крім традиційних підходів в регулюванні податкових відносин доцільно використовувати прогресивні правові теорії про формування нових податково-правових інститутів. До таких нових теорій слід віднести конфліктологію податкових відносин, співвідношення публічних та приватних інтересів у сфері оподаткування, аналіз спірних ситуацій у податковому праві.

Самостійна робота - 4 год.

1. Класифікація конфліктів за сферами прояву, ступенем тривалості і напруження, суб’єктами конфліктної взаємодії.

2. Методи податкової конфліктології.

Індивідуально – консультаційна робота – 2 год.

1. Попередження конфліктів у сфері оподаткування. Роз’яснення податкового законодавства органами Державної податкової служби.

Рекомендована література:

Закони:1, 2, 3, 4.

Навчальна література:

Основна: 1, 2, 4, 12

Додаткова:2, 8, 10, 20, 24





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...