Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Е завдання. Ведучий звертається до команд з проханням:



Ведучий звертається до команд з проханням:

1. Вибрати з 3 зубних щіток у склянці для себе найкращу. (Даруйте, цими щітками користуватися не можна, вони чужі.)

2. Сказати, яка з цих свічок (жовта або червона) краще підійде до новорічної ялинки. (Свічками ялинку прикрашати не можна.)

У гості до дітей прийшов Карлсон. Він застудився, тому що весь день плигав по калюжах, і тепер у нього, напевно, грип. Ведучий цікавиться у Карлсона, як він збирається лікуватися. Виявляється, Карлсон вигадав свої ліки. Він складає карамельки й тягучки, додає малину, мармелад і шматочки шоколаду. І на все це зверху дрібно кришить вівсяне печиво. Називаються ліки “Супер смакота”. Від застуди допомагає просто чудово!

Ведучий цікавиться у дітей: хіба солодке корисне? (Діатез, карієс і зайва вага.)

Карлсон цікавиться, як йому зберегти здоров’я. (Щоб зберегти своє здоров’я, потрібно займатися спортом і правильно харчуватися.)

Гра “Закінчи речення”.

Сонце, повітря і вода...(наші кращі друзі).

У групі вранці за порядком …(дружно робимо зарядку).

Обливаємося з тобою... (ми холодною водою).

Від застуди та ангіни нас рятують …(вітаміни).

Сир, овочі й фрукти – усім корисні … (продукти).

Менш солодкого, мучного, ось і станеш …(струнким знову).

Ведучий пропонує Карлсону м’яч, щоб він зміцнив м’язи, покращив поставу й фігуру. Карлсон грає з м’ячем.

Мені тепер з таким м’ячем кілограми не біда!

З фруктами дружитиму, у спортзал ходитиму!

Прямо завтра я почну. Спосіб життя зміню.

Ну, всім привіт, а мені пора!

До побачення, дітвора!

Здоров’я виноградного, настрою шоколадного,

Радості полуничної, усмішки суничної.

Ведучий і діти прощаються з Карлсоном і підводять підсумки. На згадку про конкурс усі учасники отримують подарунки.

3.3. Ігри й ситуації економічної спрямованості

Завідуюча ДНЗ № 405 – Т.П. Михайліченко.

Вихователь-методист – Е.А. Кладієва.

Вихователі – Г.О. Зюкіна, І.П. Гармаш.

“Професії”. “Назви хто це?(професії)”. Вихователь називає дії, діти відгадують назву професії людини, що її виконує.

Працює на крані – кранівник. Працює на екскаваторі – …. Дресирує звірів – …. Склить вікна – …. Регулює вуличний рух – …. Лагодить годинник – …. Зварює металеві конструкції – …. Криє крівлю – …. Пиляє дрова – …. Бетонує – …. Носить речі на вокзалі – …. Точить ножі – …. Грає на барабані – …. Грає на баяні – …. Грає на гітарі – …. Грає на піаніно – …. Грає на акордеоні – …. Водить таксі – …. Працює на бульдозері – …. Тче тканини – …. Грає на трубі – …. Грає на скрипці – …. Лікує хворих – …. Водить трамвай, тролейбус – …. Будує дома – …. Учить дітей у школі – …. Виховує дітей у дитячому садку – …. Приборкує звірів у цирку – …. Доглядає за порядком у музеї – …. Працює в буфеті – …. Керує літаком – …. Управляє вертольотом – …. Стелить паркет – …. Лагодить водопровід – …. Дбає про ліс – …. Проводить екскурсії в музеї – …. Доїть корів – …. Шиє одяг – ….

“Добери дії”. Каменяр – …, штукатур – …, кранівник – …, електрозварник – …, скляр – …, екскаваторник – …, бульдозерист – …, маляр – …, тесляр – …, електрик – …, слюсар – …, покрівельник – …, паркетник – …, плиточник – ….

“ Хто де працює”. Матеріал: картинки із зображенням людей різних професій, що працюють в місті й селі, і таких, які необхідні як в місті, так і в селі.

– Діти, ви знаєте, що дорослі люди, де б вони не жили – у місті або селі, обов’язково працюють. Назвіть професії людей, яких ви знаєте (відповіді дітей).

– У мене 3 малюнки: на одному зображений маленький одноповерховий будиночок, на іншому великий багатоповерховий, а на третьому два будинки – одноповерховий і багатоповерховий разом. Я поставлю ці малюнки на стільці в різних кутах кімнати й роздам вам малюнки, на яких зображені люди різних професій. Кожен з вас уважно подивиться на свій малюнок і поміркує, де може працювати людина, зображена на ньому, – у місті, селі, а, може, і в місті, і в селі.

– За моїм сигналом ви “підете на роботу” (розійдетеся по групі). Коли я плесну в долоні, ви повинні встати біля того стільця, на якому знаходиться відповідний до вашої професії малюнок.

“Вгадай, ким я працюю?”. На столі лежать малюнки із зображенням людей різних професій. Візьміть собі один малюнок і нікому його не показуйте (або загадайте яку-небудь професію). Ви виходитимете за чергою. Усі інші діти ставлять вам питання, на які ви відповідатиме лише “так” чи “ні”. Діти повинні відгадати вашу професію.

Наприклад, професія шофер. Ви що-небудь виготовляєте руками? (Ні.) Ви працюєте в місті? (Так.) Ваша робота пов’язана з технікою? (Так.) Ви водій? (Так.)

Словесна гра “Хто що робить?”. Гру краще проводити з м’ячем або повітряною кулькою. Вихователь кидає одному з дітей кульку й називає професії. Дитина, повертаючи кульку, говорить, що робить людина даної професії. А потім навпаки, вихователь називає дію, а дитина – професію.

Вчитель – учить; будівельник – будує; хлібороб – вирощує хліб тощо.

“Де яка потрібна професія”. Дітям пропонуються глобус і картинки із зображенням людей різних професій. Діти повинні допомогти людям обрати таке місце на Землі, де їх професія була б необхідна: моряк, полярник, оленяр, змієлов, погонич слонів тощо. А також такі професії, як учитель, лікар та інші, які потрібні скрізь.

“Кому що потрібне”. Вихователь добирає картинки із зображенням військових різних родів військ: танкіст, льотчик, моряк, піхотинець, а також наочні картинки із зображеннями окремих предметів, необхідних кожному з цих родів військ: танк, гармата, літак, собака, ракета, корабель. Діти повинні знайти того, кому підходить той предмет, який зображений на малюнку.

Гра-змагання. Діти діляться на пари. Одній з пар дають картку, на якій намальована людина певної професії. Дитина називає професію, а її партнер – товар або послуги, що виготовляють або надають люди тієї професії: художник – малює картини; водій – перевозить людей.

“Вгадай, яка це професія”. Варіант 1. Вихователь описує професії рекламного агента, рекламодавця, художника-оформлювача тощо, але не називає їх. Діти відгадують: хто замовляє рекламу, оцінює її виконання, розплачується з агентом за рекламу; хто збирає інформацію, пропонує рекламувати продукцію? (Рекламний агент.)

Варіант 2. Гра з картками, на яких зображені: банк, дитячий садок, школа, рекламне агентство тощо. Чим займаються люди, які працюють у … (указується місце)?

“Хто краще знає інструменти”. Дітям пропонується знайти й назвати інструменти (знаряддя праці), якими вони користуються, коли... (грають, трудяться, ліплять, їдять, малюють, умиваються тощо.) Виграє той, хто назве більше знарядь праці й пояснить їх призначення.

“Ринок”. Діти вирішили допомогти капризній принцесі виготовити посуд й продати його на ринку. Діти-продавці розкладають товар на прилавках, визначають ціни. Діти-покупці уважно розглядають товар. Купують тільки “якісний”. Чашку, яку зліпив Мишко, ніхто не купує, хоча й коштує вона дешево. Пропонуємо виправити чашку, зробити її красивою (відповідно зростає ціна чашки).

“Зустріч товарів”. Захотілося одного разу товарам зібратися всім разом і познайомитися один з одним. Тільки не знали вони, як це зробити. “Влаштуємо для наших товарів зустріч – організуємо “виставку”. Діти разом з вихователем організовують виставку промислових товарів і товарів народного споживання.

“Вгадай товар”. Гном Економ називає виробника, а діти показують товар, який він випускає (кондитерська фабрика – печиво, цукерки тощо).

“Чому я це вибираю”. Дитині зав’язують очі, вона на дотик вибирає з кошика два предмети й вирішує, що залишити, а від чого відмовитися.

Цукерки олівці пістолет

Печиво папір м’яч

Горіхи лінійка лялька

Жуйки ручка свисток

Після того, як дитина залишає собі одну з речей, вона повинна пояснити свій вибір.

“Товар або послуга”. Вихователь читає вірш, а діти повинні відповісти, про що йдеться мова: про товар чи про послугу.

Дітям пропонують пригадати різні казки і розповісти, хто з казкових героїв нагадав послуги (Дядько Стьопа, Хоробрий кравець, Попелюшка).

“Познач ціну товару”. Вихователь приносить чарівний мішечок, в нім різні речі, а ціни на них немає. Дітям пропонують самим її позначити (речі повинні бути однаковими, але відрізнятися окремими деталями. Наприклад, олівець з теркою і без неї; лялька гола і лялька в одязі; книжка з малюнками і без них). Діти розглядають товари, аналізують ціни, які вони визначають, пояснюють причини різних цін.

“Магазин”. Магазин без продавця. Діти вибирають товар самостійно, але касир пропускає їх тільки за умови, що вони кажуть, що з цього можна приготувати, хто і як виростив овочі, фрукти.

“Білий хліб росте на чорній землі”. Вихователь читає речення, а діти вибирають малюнок, який підходить до нього.

З чорного – зелене (сходи пшениці).

Із зеленого – золоте (колоски пшениці зрілі).

Із золотого – біле (мука з пшениці).

З білого – рум’яне (хліб).

Де починається хліб? (У тісті.)

Де починається тісто? (У муці.)

Де починається мука? (У зерні.)

Де починається зерно? (У землі.)

Де починається земля плодовита? (У руках працелюбних.)

“Придумай рекламу”. Діти діляться на групи по 3-4. Вихователь дає завдання: придумати і показати рекламу фруктів. Кожній групі свій вид: яблука, груші, вишні, сливи (намалювати, розповісти тощо). Кожна група за допомогою реклами звертає увагу на себе. Кому подобається товар, той його і купує.

“Світ реклами”. Діти разом з вихователем і гномом Економом розглядають журнал з рекламними оголошеннями, міні-постери, ручки з рекламною символікою тощо. Де можна побачити рекламу? Яка буває реклама? Для чого вона потрібна? Чи можна обійтися без реклами? Діти діляться на 2 групи. Кожній групі дається м’яка іграшка. Необхідно придумати рекламу м’яких іграшок (обов’язково відзначити всі кращі якості іграшки, способи гри з нею).

“Хто що нам дає?”. Вихователь показує картинку, де зображені домашні тварини. Діти відповідають, що ця тварина дає людині, як використовується цей ресурс: корова – молоко (з нього сир, кефір, сметана).

“Хочу та необхідно”.

Необхідно – це все те, що потрібне людині, без чого вона не може обійтися.

Хочу – це те, що хочеш мати.

Вихователь показує картку (хліб, іграшка, морозиво, молоко тощо), а діти повинні на рахунок “три” підняти відповідну за кольором картку. Червона – “хочу”. Синя – “необхідно”.

“Покупка. Вибір”. Мама попросила Ваню й Михайлика сходити в магазин. Вона дала їм десять гривень і запропонувала самим обрати й купити продукти на вечерю. У магазині діти почали сперечатися: Іванко хотів купити хліб, ковбасу й кефір, а Михайло – цукерки, тістечко й солодкий напій. Хто з дітей правильно (раціонально) хотів використовувати гроші? Чому?

“Економний господар”. П’ятачок, Вінні-пух і Сова прийшли на обід до Кролика. Кролик, як хороший господар, приготував кожному стільки шматочків хліба, скільки з’їсть кожен гість. Тому він відрізав для себе та П’ятачка по одному шматочку, Сові – два шматочки, а Вінні-пуху на два шматочки більше, ніж Сові. Скільки всього шматочків хліба приготував Кролик для гостей? Чи економним господарем виявився Кролик? У чому це виявляється? Чи правильно чинить Кролик? Що робити, якщо все-таки шматочки хліба залишилися?

“Потреби людини”. На березі ріки сидів рибалка й вудив рибу. Повз нього проходила бідна людина, яка зупинилася біля рибалки і сказала йому: “Я дуже голодна. Дай мені риби”. “Добре, - відповів рибак, – я дам тобі риби, якщо ти хочеш один раз поїсти, але якщо ти хочеш завжди бути ситим, я навчу тебе ловити рибу”. Чому рибалка так відповів? Які ресурси потрібні для лову риби?

“Вибір”. Тато пообіцяв Олені подарунок на свято. Але грошей у нього було тільки 15 гривень. Пішли вони до магазину. Там було багато різних іграшок, книг, цукерок. Олені захотілося все купити, але тато запропонував їй обрати лише одну річ. Але Олена зупинила свій вибір на двох речах: м’ячі й цукерках. Вона не могла вирішити, що ж обрати. Як можна допомогти Олені? (Потрібно вибрати ту річ, яка потрібніша зараз.)

“Професії”. Два хлопчики сперечалися, яка професія найпотрібніша та найкорисніша. У Віті тато працює на заводі, де виготовляють автомобілі. Вітя дуже поважає свого батька, він пишається, що в автомобілях є частина праці його тата. У Миколки тато лікар. Він лікує дітей і дорослих, допомагає їм одужувати. Микола упевнений, що кращої професії, чим лікар, немає. Він теж мріє стати лікарем. Вітя питає Миколку: “Скажи, а що конкретно виготовляє твій тато?”. “Як що? – задумався Микола. А дійсно, тато допомагає людям видужувати, але конкретних речей, тобто товарів, він не виготовляє”. Як ти вважаєш, хто з дітей має рацію? Чи можна визначити, яка професія корисніша? Ким працюють твої батьки? Що вони роблять?

“Обов’язки”. У неділю мама нагадала Павлику, що йому потрібно нагодувати папугу Машу, яка сиділа в клітці, полити квіти та прибрати у своїй кімнаті. “Ні”, – відповів Паша, – сьогодні вихідний, тому я відпочиватиму”. “Добре, – говорить мама, – я теж відпочиватиму. Я працювала цілий тиждень і маю право відпочити”. Через деякий час, папуга Маша зголодніла й почала просити їжу своєю пташиною мовою. Паша теж зголоднів, він усе частіше заходив на кухню, але там ніхто нічого не готував. Хлопчик подумав, а потім підійшов до мами і сказав: “Я помилявся. У дитячому садку нам розповідали, що є потреби, які потрібно задовольняти щодня. Зараз я нагодую папугу, поллю квіти і приберу в себе в кімнаті, а ти, мамо, приготуй, будь ласка, обід”. Так вони і зробили, зайнялися своїми справами, а коли закінчили їх, смачно поїли й пішли гуляти на вулицю. Які обов’язки і як виконував Павлик? У чому він схибив? Які в тебе є обов’язки?

“Дбайливе ставлення до речей”. Учням було задано прочитати розповідь з 10 сторінок. Маша не змогла прочитати всю розповідь, оскільки з книги були вирвані 3 сторінки. Скільки сторінок прочитала Маша? А у ваших книгах є вирвані сторінки? Ви самі виривали коли-небудь сторінки?

“Покупка”. Лісовичок запросив у гості лісових друзів. Лисичка подарувала йому квіти, зайчик – морквину й капусту, а мудрий їжачок – гру-головоломку. У яких магазинах звірята купили свій товар? Чому?

“Витрати”. Том і Джері працюють кондитерами в кафе “Ласунка”. Том вирішив випекти торт, а Джері – тістечко. Хто витратить більше часу на виготовлення виробу? На який виріб витратиться більше продуктів? Що буде коштувати дорожче (дешевше)? Чому?

“Покупка. Ціна. Якість”. Кондитер Сашко пече медовий торт. Наявні всі продукти, окрім меду. Оля пропонує купити мед у магазині, а Сашко наполягає на тому, щоб купити мед на ринку. Чим відрізняється мед, куплений на ринку, від придбаного в магазині?

“Покупка”. Сім’я більчат продавала горіхи. Хом’як, запасаючись на зиму, вирішив купити один ящик горіхів, а ховрах на свій день народження – кілограм. Чи однакові будуть ціни для цих покупців? Хто купує горіхи за роздрібною ціною, а хто оптом?





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 860 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...