Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Факельні системи



7.14.1. Вимоги цього розділу поширюються на факельні системи і окремі факельні установки об'єктів облаштування нафтових, газових і газоконденсатних родовищ, викидання газу в атмосферу на яких без спалювання не дозволяється.

7.14.2. Комплектність факельних систем, конструкція обладнання і оснащення, яке входить до їх складу, умови експлуатації повинні відповідати вимогам НАОП 1.1.23-1.14-84:

7.14.2.1. Конструкція факельної установки повинна забезпечувати стабільне горіння в широкому інтервалі витрат газів і пари, запобігати проникненню повітря через верхній зріз факельного стовбура.

7.14.2.2. Розпалювання факела повинно бути автоматичним та дистанційно керованим.

7.14.2.3. Факельна установка повинна бути оснащена пристроєм регулювання тиску паливного газу, який подається на чергові пальники.

7.14.2.4. Факельну установку слід розташовувати з урахуванням рози вітрів, мінімальної довжини факельних трубопроводів і з урахуванням допустимої густини теплового потоку.

7.14.2.5. Територія навколо факельного стовбура, а також споруджень факельної установки повинна бути спланована, до них повинен бути забезпечений під'їзд.

7.14.2.6. Територія навколо факельного стовбура в радіусі його висоти, але не менше 30 м, відгороджується і позначається. В огородженні повинні бути обладнані проходи для персоналу і ворота для проїзду транспорту. Кількість проходів має дорівнювати числу факельних стовбурів, причому шлях до кожного стовбура повинен бути найкоротшим.

7.14.2.7. Не допускається влаштування колодязів, приямків та інших заглиблень у межах обгородженої території.

7.14.2.8. Факельні колектори і трубопроводи повинні бути мінімальної довжини і мати мінімальне число поворотів. Основний спосіб прокладення трубопроводів - надземний на опорах або естакадах. В обґрунтованих випадках допускається підземне прокладання трубопроводів.

7.14.2.9. Колектори і трубопроводи факельних систем повинні мати, за необхідності, теплову ізоляцію, і (або) на них повинні бути встановлені обігрівальні супутники для запобігання конденсації і кристалізації речовин у факельних системах.

7.14.2.10. Факельні колектори і трубопроводи необхідно прокладати з ухилом у бік пристроїв збору конденсату не менше 0,003. Якщо неможливо дотримати зазначений ухил, у нижчих точках трубопроводів слід розміщувати додаткові пристрої для відведення конденсату.

7.14.2.11. Дистанційний контроль з використанням моніторів та керування роботою факельної системи слід здійснювати з приміщення операторної (або приміщення КВП) технологічної установки (об'єкта), що скидає газ у систему; контроль і керування загальною факельною системою - з приміщення операторної однієї з установок, найближчої до факельної установки.

7.14.2.12. Насоси для перекачування конденсату повинні оснащуватись блокуваннями для забезпечення надійної і безаварійної роботи та автоматичним вмиканням і вимиканням насосів при досягненні граничного рівня рідини в місткості збору конденсату.

7.14.2.13. На підприємствах, що експлуатують факельні системи, повинні бути складені і затверджені інструкції з їх безпечної експлуатації.

7.14.2.14. У газах та парі, які спалюються на факельній установці, не повинно бути краплинної рідини і твердих часток.

Для відділення краплинної рідини, що випадає в факельних трубопроводах, і твердих часток необхідно передбачати системи збору та видалення конденсату (сепаратори, конденсатозбірники та ін.).

Конденсат факельного сепаратора повинен відводитись автоматично або вручну – не рідше 1 разу на зміну.

7.14.2.15. Для запобігання утворенню в факельній системі вибухонебезпечної суміші слід виключити можливість підсмоктування повітря і передбачити безупинну подачу продувного газу до факельного колектора (газопроводу), якщо в технологічному процесі не передбачено постійних скидань.

Факельні колектори повинні обладнуватися вогнеперегороджувальними клапанами.

В процесі експлуатації факельної системи не допускається можливість закупорки факельного колектору льодяними пробками.

Як продувний газ застосовують супутній або природний, інертний гази, у тому числі гази, які одержують на технологічних установках і використовують як інертні гази.

7.14.2.16. Перед кожним пуском факельна система повинна бути продута парою або інертним газом, щоб вміст кисню біля основи факельного стовбура був не більше 25% від нижньої межі вибуховості, перевірений степінь загазованості біля пульта запалювання і пристроїв збору та відкачування конденсату за допомогою переносних газоаналізаторів спеціально навченим персоналом.

7.14.2.17. Факельні установки повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння відповідно до Рекомендацій щодо оснащення об’єктів первинними засобами пожежогасіння (додаток № 3 до НАПБ А.01.001-95).

7.14.2.18. У зоні огородження (обвалування) факельного стовбура забороняється знаходитись особам, не пов'язаним з обслуговуванням факельних систем.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 638 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...