Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Промислові газорозподільні станції



7.13.118. Експлуатація промислових газорозподільних станцій повинна здійснюватися відповідно до вимог “Правил безпеки при експлуатації магістральних газопроводів” та “Правил технічної експлуатації магістральних газопроводів”.

Резервуарні парки

7.13.119. Ці вимоги поширюються на сталеві зварні резервуари, призначені для збору, зберігання стабільного конденсату, сирої і товарної нафти, а також збору і очищення води перед її закачуванням у пласти, з тиском насичених парів не вище 93,3 кПа.

7.13.120. Вибір типу резервуара, його обв’язки та внутрішньої оснащеності, протикорозійного покриття, способу монтажу обґрунтовується проектом залежно від місткості, призначення, кліматичних умов, характеристики середовищ, а також з урахуванням максимального зниження втрат.

7.13.121. При обслуговуванні і ремонті резервуарів з-під нафти, нафтопродуктів та конденсату дозволяється використовувати лише переносні світильники у вибухозахищеному виконанні.

7.13.122. Отвір замірного люка по внутрішньому діаметру повинен бути обладнаний кільцем з матеріалу, який не дає іскор під час руху замірної стрічки.

7.13.123. При відкриванні замірного люка, замірюванні рівня, відбиранні проб працівник не повинен ставати з підвітряного боку по відношенню до замірного люку.

7.13.124. Для обслуговування дихальних та запобіжних клапанів, люків та іншої арматури, які розташовані на даху резервуара, повинні бути влаштовані металічні площадки, з’єднані між собою переходами завширшки не менше 0,6 м. Площадки і переходи повинні мати перила.

Ходити безпосередньо по даху резервуара при його обслуговуванні забороняється.

7.13.125. На резервуарах, які не мають перильного огородження по всьому обводу даху, біля місця виходу зі сходів на даху резервуара повинна бути змонтована площадка з перилами висотою не менше 1 м і нижнім бортом висотою не менше 15 см. Якщо верхня площадка змонтована поза дахом, то вона по краю повинна бути огороджена перилами. Замірний люк, замірний пристрій та інша арматура повинні знаходитись на огородженій площадці.

7.13.126. Дихальна арматура, встановлена на даху резервуара, повинна відповідати проектному надлишковому тискові і вакууму.

7.13.127. Резервуари, до яких при мінусовій температурі навколишнього повітря надходять нафта, вода з температурою вище 0°С, оснащуються дихальними клапанами, які не примерзають.

7.13.128. Не допускається монтаж резервуарів місткістю понад 10000 м3 рулонним методом.

7.13.129. Вертикальні шви першого пояса стінки резервуара не повинні бути розташовані між приймально-роздавальними патрубками; шви приварювання окремих елементів обладнання повинні розташовуватися не ближче 500 мм один від одного та від вертикальних з'єднань стінки, не ближче 200 мм від горизонтальних з'єднань.

7.13.130. Кожен окремо розташований резервуар (або групу резервуарів) необхідно обгороджувати суцільним земляним валом, розрахованим на номінальний об’єм рідини, яка розлилася з резервуара (у випадку групи резервуарів - з найбільшого резервуара).

Обвалування резервуарного парку повинно підтримуватися в справному стані.

У межах обвалування не допускається наявність сухої трави та ґрунту, просоченого нафтопродуктами.

7.13.131. Розміщення засувок усередині обвалування не допускається, крім запірних і корінних, встановлених безпосередньо біля резервуара і призначених для обслуговування лише цього резервуара.

Колодязі і камери керування засувками слід розташовувати з зовнішнього боку обвалування.

7.13.132. Фундамент (відмостки) резервуара повинен захищатися від розмивання поверхневими водами, для чого необхідно забезпечити постійне відведення вод по каналізації до очисних споруд.

7.13.133. Скидання забруднень після зачищення резервуарів до каналізації не допускається. Стічні води, які утворюються при зачищенні резервуарів, відводяться по тимчасово прокладених трубопроводах до шламонакопичувачів для відстоювання.

7.13.134. Конструкція резервуарів, їх взаємне розташування і відстані між окремими резервуарами та групами резервуарів повинні відповідати вимогам ВБН В.2.2-58.1-94.

7.13.135. При спорудженні резервуарів відповідно до вимог ВБН В.2.2-58.2-94 необхідно провести такий комплекс робіт:

а) контроль якості зварних з’єднань резервуарів;

б) гідравлічні випробування;

в) перевірка горизонтальності зовнішнього контуру днища;

г) перевірка геометричної форми стінки резервуара.

7.13.136. Резервуари, що знаходяться в експлуатації, повинні бути забезпечені:

а) технічним паспортом резервуара;

б) технічним паспортом на понтон;

в) градуювальною таблицею резервуара;

г) технологічною картою резервуара;

д) журналом поточного обслуговування;

е) схемою нівелювання основи;

ж) схемою блискавкозахисту і захисту резервуара від проявів статичної електрики;

з) виконавчою документацією на будівництво резервуара.

7.13.137. Діагностування здійснює спеціалізована організація, яка має дозвіл Держнаглядохоронпраці на цей вид діяльності.

7.13.138. Забороняється одночасне виконання операцій з відключення діючого резервуару та включення резервного (порожнього).

7.13.139. Дихальні та гідравлічні клапани повинні ревізуватися з періодичністю, встановленою головним інженером підприємства, але не рідше 1 разу на місяць.

7.13.140. Швидкість наповнення чи спорожнення резервуару не повинна перевищувати нормативної пропускної здатності дихальних клапанів.

7.13.141. Розташування прийомного трубопроводу резервуару повинно забезпечувати подачу конденсату під рівень рідини.

Забороняється подача конденсату в резервуар падаючим струменем.

Системи утилізації промстоків

7.13.142. Стічні води установок підготовки нафти, газу і газового конденсату повинні піддаватися нейтралізації, очищенню і утилізації відповідно до технічних рішень, передбачених проектом та погоджених з органами природоохоронного і санітарного нагляду.

7.13.143. За збором стічних вод, ступенем їхнього забруднення, ефективністю роботи очисних споруд і систем утилізації повинен бути встановлений контроль за графіком, погодженим з органом санітарного нагляду. Вміст нафтопродуктів і шкідливих речовин у стоках не повинен перевищувати встановлених норм.

7.13.144. Забороняється експлуатація каналізації з несправними або неправильно виконаними гідравлічними затворами. У кожному гідрозатворі шар води, який утворює затвор, повинен мати висоту не менше 0,25 м.

7.13.145. Колодязі промислової каналізації (та іншого призначення) на території промислової установки та за її межами повинні утримуватися постійно закритими. Кришки колодязів повинні бути засипані шаром піску не менше 10 см у сталевому або залізобетонному кільці.

7.13.146. Колодязі, у яких проводиться робота, повинні бути обгороджені, біля них вивішені попереджувальні знаки і плакати з написом: "Ведуться роботи".

7.13.147. Не допускається експлуатація промислової каналізації при несправних або забруднених очисних пристроях, які не забезпечують належного очищення стічних вод.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 519 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...