Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Капітальний і підземний ремонт свердловин



7.12.1. Роботи з капітального і підземного ремонту свердловин можуть виконуватися спеціалізованими підрозділами нафто- та газовидобувних управлінь, іншими спеціалізованими організаціями, які мають дозвіл органів Держнаглядохоронпраці України на цей вид діяльності.

Роботи з капітального і підземного (поточного) ремонту свердловини повинні проводитись за планом, затвердженим технічним керівником підприємства.

У плані необхідно передбачити усі види виконуваних робіт і технічні засоби, що забезпечують безпеку і захист навколишнього середовища.

7.12.2. Передача свердловин для ремонту та приймання їх після ремонту здійснюється за актом відповідно до порядку, встановленого на підприємстві.

7.12.3. Перед початком проведення робіт на свердловині бригада повинна бути ознайомлена з планом локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій та планом робіт, який повинен містити відомості про конструкцію і стан свердловини, пластовий тиск, внутрішньосвердловинне обладнання, перелік планованих операцій, очікувані технологічні параметри при їх проведенні.

7.12.4. До встановлення підйомника на гирлі свердловина повинна бути заглушена. Глушіння свердловини проводити бригадою без установлення підйомника на гирлі. Глушіння повинно проводитись розчином з густиною, яка відповідає вимогам п.6.5.26 цих Правил. Глушінню підлягають усі свердловини з пластовим тиском вище гідростатичного і свердловини, у яких (відповідно до виконаних розрахунків) зберігаються умови фонтанування або газонафтоводопроявів при пластових тисках нижче гідростатичного.

Свердловини, у продукції яких міститься сірководень у кількостях, що перевищує межі, установлені таблицями 3а і 3б, повинні бути заглушені розчином, що містить нейтралізатор сірководню.

Проведення поточних і капітальних ремонтів свердловин без їх попереднього глушіння допускається на родовищах з гірничо-геологічними умовами, що виключають можливість самочинного надходження пластового флюїду до гирла свердловини. Перелік таких родовищ (чи їх окремих ділянок), свердловин узгоджується з територіальними органами Держнаглядохоронпраці.

7.12.5. Розміщення агрегатів, обладнання, пристроїв і облаштування площадок у зоні робіт здійснюється відповідно до схеми і технологічних регламентів, затверджених технічним керівником підприємства.

7.12.6. Вантажопідйомність бурових веж, щогл необхідно вибирати з урахуванням максимального навантаження, очікуваного у процесі ремонту, а також вітрового навантаження.

7.12.7. Агрегати для ремонту свердловин встановлюються на пригирловій площадці відповідно до інструкції з експлуатації заводу-виробника.

Підйомна установка для ремонту свердловини повинна відповідати наступним вимогам:

а) щогла підйомної установки повинна закріплюватись відтяжками зі сталевого канату. Число, діаметр і місце кріплення відтяжок повинні відповідати технічній документації агрегату;

б) у трансмісії приводу лебідки повинен використовуватися обмежувач вантажопідйомності на гаку (якщо він передбачений конструктивно і поставляється заводом-виробником);

в) підйомна установка (підйомник) повинна мати автоматичний обмежувач висоти підняття талевого блоку з блокуванням руху барабана лебідки (протизатягувач талевого блоку під кронблок);

г) підйомник повинен мати прилади, що дозволяють встановлювати шасі у горизонтальне положення;

д) підйомник повинен мати пристрій для фіксації талевого блоку і захисту щогли від ушкоджень при пересуванні;

е) система підняття щогли повинна мати дистанційне керування і забезпечувати безпеку при відмові елементів гідрообладнання;

ж) рівні шуму на постійних робочих місцях повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.003-83;

з) підйомник повинен бути оснащений світильниками у вибухобезпечному виконанні, які забезпечують освітленість згідно з діючими нормами;

и) підйомник повинен бути оснащений іскрогасниками двигунів внутрішнього згорання та заслінками екстреного перекриття доступу повітря в двигун (повітрозабірник);

к) підйомник повинен бути оснащений дистанційним пристроєм аварійного відключення двигуна з пульта бурильника (заслінкою екстреного перекриття доступу повітря в двигун);

л) підйомник повинен бути оснащений усім необхідним для освітлення робочих місць, трансформатором-випрямлячем постійного струму на 24В, пристроєм для підзарядки акумуляторів і ланцюгом постійного струму на 24В для аварійного освітлення;

м) підйомник повинен бути обладнаний сходами для безпечного підйому та спуску по них верхового робітника;

н) підйомник повинен бути оснащений гідравлічними опорними домкратами з фундаментними блоками під них:

о) підйомник повинен бути оснащений укриттям робочої площадки висотою 2,5 м з одинарними дверима з кожного боку платформи, двостулковими дверима з боку робочої площадки;

п) підйомник повинен мати спеціальні пристрої для підвіски машинних ключів та для підвіски гідравлічного ключа;

р) підйомник повинен бути забезпечений підігрівачем дизельного палива;

с) пневмосистема підйомника повинна бути оснащена осушувачем повітря згідно з технічною документацією завода-виробника;

т) гальмова система лебідки повинна мати систему охолодження;

у) підйомна установка вантажопідйомністю 70т і більше повинна мати допоміжні гальма, які забезпечують спуск номінальної ваги зі швидкістю не більше 2 м/сек;

ф) основні гальма повинні бути обладнані блокувальним пристроєм гальм у неробочому стані;

х) щогла підйомника повинна мати пристрій для підвішування ролика кабелю ЕВН;

ц) підйомник повинен забезпечувати можливість вертикального встановлення труб і включати комплект обладнання та інструмента для роботи з насосно-компресорними, бурильними трубами діаметром 60; 73; 89 мм і насосними штангами діаметром 19; 22; 25 мм при встановленні їх за "палець" балкона.

Роботодавець на основі цих Правил повинен розробити і затвердити у встановленому порядку виробничі інструкції для персоналу бригад з усіх видів робіт і операцій.

7.12.8. Після монтажу підйомника, до початку його експлуатації, необхідно виконати наступні роботи:

а) випробування якорів установки з картограмою;

б) випробування протизатягувача талевого блоку;

в) перевірка готовності підйомника до роботи справністю пневмосистеми, контрольно-вимірювальних приладів, наявністю сертифікатів на талевий канат і канат для підйому верхньої секції;

г) після оформлення пускової документації бригада КРС повинна одержати дозвіл на початок робіт з ремонту від голови комісії цеху поточного і капітального ремонту свердловин.

Для підйомників 70 т і більше дозвіл на початок робіт з ремонту дає інспектор Держнаглядохоронпраці України;

д) показуючий пристрій індикатора ваги повинен бути змонтований у полі зору бурильника на незалежній основі від підйомника;

е) вимірювання заземлення обладнання і пристроїв;

ж) приймальні містки посередині повинні мати жолоб для викидання труб на приймальні стелажі;

з) приймальні стелажі для труб повинні мати телескопічні регульовані опори, під які повинні бути встановлені дерев’яні прокладки. Стелажі для укладання труб повинні мати стояки проти розкочування труб;

и) після монтажу підйомної установки, гвинтові домкрати встановлюються на передній і задній фундаментні блоки;

7.12.9. В разі заміни елементів щогли підйомника необхідно проводити її випробування.

7.12.10. Перед демонтажем гирлової арматури свердловини тиск у трубному і затрубному просторах повинен бути знижений до атмосферного. Свердловину, обладнану вибійним клапаном-відсікачем, у якому планом робіт не передбачене проведення попереднього глушіння, необхідно зупинити, стравити тиск до атмосферного і дати витримку у часі не менше трьох годин.

Демонтувати гирлову арматуру необхідно після візуально встановленого припинення виділення газу зі свердловини і перевірки сталості рівня рідини в ній.

7.12.11. При проведенні підземних і капітальних ремонтів гирла свердловин за рішенням головного інженера управління (НГВУ) повинні бути оснащені противикидним обладнанням. Фактична схема обв’язки гирла противикидним обладнанням розробляється підприємством на основі Типових схем і узгоджується зі спеціалізованою аварійно-рятувальною службою. Після встановлення противикидного обладнання свердловина опресовується на максимально очікуваний тиск, але не вище тиску опресування експлуатаційної колони.

7.12.12. Для постійного доливу свердловини під час проведення технологічних операцій і для контролю рівня розчину глушіння, на площадці встановлюється блок доливу і обв'язується з гирлом свердловини з таким розрахунком, щоб забезпечувався самодолив свердловини або примусовий долив за допомогою насоса (агрегату для промивання свердловини). Підняття труб зі свердловини проводиться з доливанням і підтримкою рівня на гирлі. Доливна місткість повинна бути обладнана рівнеміром і мати градуювання.

Запас розчину глушіння відповідної густини повинен бути:

а) для газових свердловин - у кількості не менше одного об’єму свердловини;

б) для нафтових свердловин:

при глибині свердловини до 2000м - 10м3;

при глибині свердловини до 3500м - 15м3;

при глибині свердловини більше 3500м - 20м3.

7.12.13. Неруйнівний контроль (дефектоскопія) бурильних, насосно-компресорних труб та спуско-підйомного обладнання проводиться згідно з відповідними Методиками.

7.12.14.Забороняється проводити спуско-підйомні операції, а також вести ремонтні роботи, пов'язані з навантаженням на щоглу (бурову вежу), незалежно від глибини свердловини з несправним індикатором ваги.

7.12.15. Ремонт свердловин на кущі без зупинки сусідньої свердловини може бути допущений за умови здійснення і застосування спеціальних заходів і технічних засобів, передбачених планом, затвердженим технічним керівником підприємства.

Допускається ведення робіт з освоєння, ремонту і введення в дію свердловин з одночасним бурінням на кущі та одночасна робота двох бригад з ремонту свердловин. У цих умовах кожен виконавець робіт повинен негайно повідомити інших учасників робіт на кущі про виникнення на його ділянці нестандартної ситуації (ознаки газонафтоводопроявів, відхилення від технологічного регламенту тощо). При цьому усі роботи на кущі припиняються до усунення причин виникнення нестандартної ситуації.

Інструкція з одночасного ведення робіт на кущі розробляється нафтогазовидобувним підприємством і узгоджується з територіальними органами Держнаглядохоронпраці України.

7.12.16. При ремонті газліфтних свердловин перед розміщенням обладнання нагнітання газу в свердловину, яка ремонтується, а також на сусідніх свердловинах ліворуч і праворуч (на період розміщення) припиняється. Забороняється встановлювати обладнання і спецтехніку на діючих шлейфах газопроводів.

При ремонті свердловин у кущі з відстанню між центрами гирл 1,5 м і менше сусідня свердловина повинна бути зупинена і, за необхідності, заглушена.

7.12.17. Проведення робіт з монтажу, демонтажу і ремонту бурових веж та щогл не допускається: у нічний час, при вітрі зі швидкістю 15 м/с і вище, під час грози, сильного снігопаду, при ожеледі, зливі, тумані (з видимістю менше 50 м).

7.12.18. Вести спуско-підйомні операції при вітрі зі швидкістю 15 м/с і більше, під час зливи, сильного снігопаду і туману з видимістю менше 50 м забороняється.

7.12.19. При виявленні газонафтоводопроявів гирло свердловини повинно бути загерметизоване, а бригада має діяти відповідно до плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС).

7.12.20. Перед ремонтом свердловини, обладнаної заглибним електровідцентровим насосом (ЕВН), необхідно знеструмити кабель.

Для намотування і розмотування кабелю повинен бути використаний кабелеукладач.

7.12.21. Барабан з кабелем заглибного ЕВН повинен знаходитись у зоні видимості з робочої площадки.

7.12.22. Чищення піщаних пробок желонкою у фонтанних свердловинах та свердловинах з можливими газонафтоводопроявами, а також у свердловинах з наявністю сірководню не допускається.

7.12.23. При проведенні ремонтно-ізоляційних робіт забороняється перфорація обсадних колон в інтервалі можливого розриву пластів тиском газу, нафти (після виклику припливу), а також в інтервалі проникних непродуктивних пластів.

7.12.24. За необхідності проведення ремонту щогл, його можна проводити лише за технологією, яка узгоджена із заводом-виготовлювачем. Після ремонту щогла повинна пройти діагностику і випробування з навантаженням, яке в 1,25 перевищує паспортну вантажопідйомність.

Щогли підйомних установок для КРС повинні періодично проходити випробування на спеціально обладнаних площадках один раз на 5 років.

7.12.25. Ремонт свердловини вважається завершеним після оформлення акту прийому- передачі свердловини з ремонту в цех видобування нафти і газу.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 2043 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...