Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Судове рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку



Глава 29. Судові рішення

Стаття 369. Види судових рішень

Судове рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку.

2. Судове рішення, у якому суд вирішує інші питання, викладається у формі ухвали.

***

1. Дії суду в кримінальному провадженні різні за змістом: одні спрямовані на його організацію, інші – на регулювання перебігу, треті – на закінчення процесу. Всі ці дії одержують офіційне закріплення і об’єктивізуються у відповідних процесуальних документах із детальним регламентуванням порядку їх ухвалення (постановлення), форми і змісту.

Судове рішення – офіційний документ суду юрисдикційного характеру, що є найважливішим актом (дією-документом) правосуддя, покликаним забезпечити захист прав і свобод людини, правопорядку та здійснення принципу верховенства права. Воно демонструє категоричне веління, вимогу певної поведінки, наказ, у ньому виражено авторитет і силу держави стосовно конкретних учасників судового провадження. Судове рішення владно підтверджує обов’язковість правової норми до окремого випадку.

2. Цей Кодекс визначає зміст і форму документа, в якому виражено відповідний вид судового рішення. Форма – це спосіб збереження та існування змісту, який є невід’ємним від нього і слугує проявом його зовнішнього виразу. Залежно від цього способу судові рішення викладаються у формі вироку або ухвали.

3. Судове рішення викладається у формі вироку, якщо суд вирішує обвинувачення за суттю, тобто визнає його доведеним або недоведеним із встановленням всіх обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні (ст. 91 КПК). Вирок – це ухвалене в результаті судового провадження судове рішення про винуватість або невинуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення і застосування або незастосування до нього покарання.

4. Судове рішення викладається у формі ухвали, якщо у ньому суд вирішує інші, крім як обвинувачення за суттю, питання, пов’язані з підготовчим судовим засіданням та судовим розглядом (глави 27, 28 КПК). Ухвала – це постановлене в нарадчій кімнаті складом суду, який здійснював судовий розгляд або без виходу до нарадчої кімнати і занесене секретарем судового засідання в журнал судового засідання судове рішення, яким вирішуються питання, пов’язані з судовим провадженням.

5. У контексті цієї статті мова йде, передусім, про судові рішення, що ухвалюються (постановляються) одноособово суддею чи колегіально судом під час судового провадження в суді першій інстанції. Однак названі форми судових рішень постановляються і слідчим суддею, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні (крім вироків), і ухвалюються (постановляються) суддями під час провадження з перегляду судових рішень (розділ V КПК), і під час здійснення особливих порядків кримінального провадження (розділ VІ КПК) тощо.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 1933 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...