Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні термини та визначення



Потужність комплексу - загальне поголів’я свиней, відгодованих на комплексі протягом року.

Виробничий цикл – період, протягом якого відбуваються окремі процеси, що ведуть до отримання очікуваних результатів і які у тій же послідовності повторюються у новому виробничому циклі. Виробничий цикл свиноматки - це час, протягом якого відбувається осіменіння і запліднення, поросність опорос, підсис, відлучення поросят і холостій період. Якщо мова, іде про виробничий цикл виробництва свинини, то до виробничого циклу свиноматки треба ще додати час, який витрачається на дорощування, відгодівлю і на реалізацію готової продукції.

Ритм – безперервне багаторазове повторення технологічних процесів, які забезпечують виробництво готової продукції і її реалізацію.

Крок ритму – час, який витрачається на підбір і формування технологічних груп тварин на початку виробничого циклу і на реалізацію готової продукції при його завершенні.

Крокова група- поголів’я молодняку або свиноматок, що формують протягом одного кроку ритму. Виділяють такі крокові групи:

- свиноматки, відібрані для осіменіння (в стані охоти);

- свиноматки умовно поросні (після осіменіння до встановлення поросності);

- свиноматки поросні;

- свиноматки підсосні (в кінці періоду);

поросята після відлучення на дорощуванні;

- молодняк на відгодівлі;

- дорослі свиноматки на відгодівлі;

- перевірювані свиноматки, яких переводять до основного стада.

Буферна (резервна) група - поголів’я холостих свиноматок, а також ремонтних свинок після їх вирощування, яке повинно бути постійно на комплексі. Із цієї групи відбирають свиноматок и ремонтних свинок у стані охоти для формування однієї крокової групи.

Репродуктивний період у свиноматок - тривалість поросності, підсисного і холостого періодів. Репродуктивний період змінюють скороченням або продовженням, в основному підсосного періоду.

Заплідненість свиноматок - відношення кількості запліднених свиноматок до числа тих, що осіменили виражають процентами або коефіцієнтом. Від заплідненості і тривалості репродуктивного періоду залежить кількість опоросів на свиноматку за рік (у середньому по стаду).

Період входження комплексу на повний потік - час від початку до закінчення першого виробничого циклу. При введені комплексу в експлуатацію відгодованих свиней для здавання на м’ясо не має, усі цехи комплексу заповнюють тваринами. В кінці періоду здають першу групу свиней на м’ясо. З цього часу розпочинається ритмічне виробництво свинині протягом усього періоду роботи комплексу.

Поголів’я свиней у цехах (в обороті) - постійне поголів’я кнурів, свиноматок і молодняку, що нагромаджується, а потім зберігається на стабільному рівні після входження комплексу в повний потік. Його вважають середньодобовим, середньомісячним та середньорічним і враховують при визначенні потреби в кормах, приміщеннях і обслуговуючому персоналі

Секція станків - кількість станків, що займає одна крокова група свиней. Секція включає індивідуальні або групові станки. Протягом технологічного процесу вона буває вся зайнята або пуста.

Період перебування крокової групи на потоці - кількість днів, необхідних для прибирання і дезинфекції станків після їх звільнення.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 815 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...