Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Принцип методу. Іони амонію потрапляють до незабруднених природних вод головним чином внаслідок процесів біохімічної деструкції азотвмісних органічних сполук:



Принцип методу. Іони амонію потрапляють до незабруднених природних вод головним чином внаслідок процесів біохімічної деструкції азотвмісних органічних сполук: білків, амінокислот, амінів, гідролізу сечовини.

R-CHNH2COOH + O2 → R-COOH + NH3 + CO2

2CH2NH2COOH + 3O2 → 4CO2 + 2H2O + 2NH3

(NH2)2CO + H2O → 2NH3 + CO2

У деяких випадках іони амонію можуть утворюватися також в анаеробних умовах при відновленні нітратів і нітритів.

2C6H12O6 + 6NO3 → 12CO2 + 2H2O + 6NH4+

Високі концентрації іонів амонію свідчать про антропогенне забруднення природних вод. Аміак добре розчинний у воді з утворенням гідроксиду амонію.

Амонійний азот у поверхневих водах знаходиться у формі NH4+. Присутність амонію в концентраціях порядку 1 мг/л знижує здатність гемоглобіну риб зв’язувати кисень. Токсичність амонію збільшується з підвищенням рН середовища. У таблиці.10. наведені концентрації іонів амонію у водоймах різного ступеня чистоти.

Таблиця. 10. Класифікація водойм залежно від вмісту іонів амонію

Ступінь забруднення Амонійний азот мг/л
Дуже чисті 0,05
Чисті 0,1
Помірно забруднені 0,2-0,3
Забруднені 0,4-1,0
Брудні 1,1-3,0
Дуже брудні >3,0

Азотовмісні речовини (нітрати, нітрити та амонійні солі) майже завжди присутні в усіх водах, включаючи підземні. Вони є продуктами розкладу органічних речовин і утворюються у воді переважно в результаті розкладання сечовини і білків, що надходять з побутовими стічними водами. Процес амоніфікації – це мікробіологічна трансформація азоту органічних сполук (головним чином амінокислот) в іони амонію або аміак. Розкладання органічних речовин протікає в аеробних умовах і супроводжується активним утворенням CO2. У процесі гниття беруть участь аеробні бактерії, що розщеплюють сечовину.

Наявність у воді аміаку та відсутність нітратів вказують на нещодавнє забруднення води органічними речовинами. Відсутність у воді аміаку і в той же час наявність нітритів і особливо нітратів, свідчать про те, що забруднення водойми відбулося давно, і вода піддалася самоочищенню.

Наявність іонів амонію в концентраціях, що перевищують фонові значення, вказує на свіже забруднення та близькість джерела забруднення (комунальні очисні споруди, відстійники промислових відходів, тваринницькі ферми, скупчення гною, азотних добрив, поселення тощо).

Найпростішим, але часом недостатньо селективним і відтворюваним методом визначення амонійного азоту є фотометричний метод з використанням реактиву Несслера.

Аміак взаємодіє в лужному середовищі з K2HgI4, утворюючи осад NH2Hg2I3 жовто-коричневого кольору.

NH4Cl + 2K2HgI4 + 2KOH = NH2Hg2I3 + 5KI + KCl + 2H2O

При низькій концентрації аміаку утворюється колоїдний розчин, придатний для фотометрування. Межа визначення становить 0,05 мг NH4+/л.

Консервація: для аналізу беруть пробу води, консервовану хлороформом або сульфатною кислотою.

Заважаючий вплив:

· Аміни, хлораміни, ацетон, альдегід, спирти, солі кальцію та магнію у високих кількостях. Їхнього впливу позбуваються шляхом відгонки аміаку в кислотний розчин при нагріванні;

· Необхідно врахувати поглинання самої води, якщо вона забарвлена;

· Заважаючий вплив домішок, які зумовлюють твердість води (Mg, Ca) і можуть утворювати гідроксиди у лужному середовищі, усувають додаванням сегнетової солі або ЕДТА;

· Заважають метали, що утворюють осади з I – Cu, Bi, Sb, Pb. Усувають додаванням щавлевої кислоти.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 202 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...