Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. 1. Визначення вмісту форм слабкозв’язаного феруму (гідроксокомплекси, хлоридні колмплекси феруму)



1. Визначення вмісту форм слабкозв’язаного феруму (гідроксокомплекси, хлоридні колмплекси феруму). Пробу води 50 мл відбирають в конічну колбу на 100 мл, додають 1 мл соляної кислоти (1:9), упарюють до зменшення об’єму розчину на 1/4 – 1/5 (кипіння має бути повільним і рівномірним). Колбу з розчином охолоджують до кімнатної температури. Додають 1 мл розчину гідроксиламіну, 1 мл розчину о-фенантроліну і розчин аміаку по краплинах до рН 3-6 (контролюють індикаторним папірцем). Розчин кількісно переносять в мірну колбу на 50 мл, доводять дистильованою водою до мітки і перемішують. Оптичну густину вимірюють через 10 хв проти дистильованої води при λ 490 нм, l = 3,0 см.

2. Визначення вмісту загального феруму. Пробу води об’ємом 25 мл відбирають у фарфорову чашку, додають 1 мл Н2SO4 (конц.), 1 мл НNO3 (конц.) і випаровують на піщаній бані до появи густих білих парів SO3. Чашку знімають з піщаної бані, охолоджують, кількісно переносять розчин в мірну колбу на 50 мл, декілька разів промивають чашку дистильованою водою, промивні води також переносять в мірну колбу. До розчину додають 1 мл розчину гідроксиламіну, 1 мл розчину о-фенантроліну і нейтралізують залишок кислот 10 М розчином NaOH до рН 3-6, додаючи його по краплинах і перемішуючи розчин. рН розчину контролюють індикаторним папірцем. Доводять розчин в колбі до риски дистильованою водою і перемішують. Через 10 хв вимірюють оптичну густину розчину проти дистильованої води при λ 490 нм, l = 3,0 см.

3. Побудова калібрувального графіку. Готують серію стандартних розчинів з концентрацією феруму в інтервалі 0 - 3 мг/л. Для цього в мірні колби на 50 мл вносять по 0; 0,5; 1,0; 2,0; 5,0; 10,0; 20,0 мл робочого стандартного розчину сульфату феруму (II), додають 1 мл розчину гідроксиламіну, 1 мл розчину о-фенентроліну, доводять дистильованою водою до риски і перемішують. Через 10 хв вимірюють оптичну густину розчинів проти дистильованої води при λ = 490 нм та l = 3,0 см. Результати представляють у вигляді табл. 4. та градуювального графіку.

Таблиця 4. Дані для побудови калібрувального графіка та визначення вмісту феруму з о-фенантроліном (Vзаг = …….; l = ……; λ= ……)

№ проби , мл , мг/л А
       
  0,5    
       
       
       
       
       
Проба №1 (Feнезв)      
Проба №2 (Feаг)      

Будують залежність А = f (СFe незв) та знаходять рівняння прямої за яким визначають вміст феруму у пробі води.

Вміст незв’язаного феруму (СFe незв) в мг/л визначають за калібрувальним графіком та рівнянням прямої.

Вміст загального феруму в мг/л розраховують за формулою:

,

де СFe заг - загальний вміст феруму, мг/л; СFe незв - концентрація незв’язаного феруму, знайдена за градуювальним графіком, мг/л; Vпр - загальний об’єм проби води, мл; Vа - об’єм аліквоти, мл.

Вміст феруму, зв’язаного з неорганічними та органічними лігандами (CFe зак) в мг/л розраховують за формулою:





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...