Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Принци методу. Ферум є постійним компонентом природних вод



Принци методу. Ферум є постійним компонентом природних вод. Він знаходиться в ступенях окиснення +2 та +3 і може бути як в розчиненому, так і в нерозчиненому стані. При низьких значеннях рН та електрохімічного потенціалу (Ео) домінують в природних водах сполуки феруму(ІІ) – Fe(Н2О)n2+, FeOH+, FeCO3 і його комплекси з органічними речовинами, в першу чергу з фульвокислотами. При підвищенні Ео і рН ≥ 6 характерним для поверхневих вод суші є наявність сполук феруму (III). В природних водах іони феруму (III) міцно зв’язуються в розчинні стійкі комплексні сполуки, в першу чергу з гуміновими та фульвокислотами. Загальний вміст заліза у поверхневих водах становить 0,01−15 мг/л.

О-фенантролін при рН 2-9 у присутності ЕДТА, який усуває заважаючий вплив інших металів, є практично специфічним реактивом для визначення феруму (ІІ). Комплексоутворення відбувається за схемою:

Іони феруму (Ш) з о-фенантроліном утворюють безбарвну сполуку, яка не заважає фотометричному визначенню Fe (ІІ). При визначенні загального вмісту заліза (ІІ, ІІІ) весь ферум попередньо відновлюють гідроксиламіном або іншим відновником для переведення його у ступінь окиснення +2. Межа визначення становить 0,05 мг/л.

Консервація:

· Для визначення вмісту форм слабкозв'язаного феруму використовують відфільтровану воду, законсервовану NaAc і HAc (по 2,5 мл NaAc і HAc на 100 мл води);

· Для визначення вмісту загального феруму використовують нефільтровану воду, законсервовану HNO3 (2,5 мл HNO3(конц.) на 100 мл води).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 261 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...