Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль температурних режимів роботи стерилізаторів



Розрізняють два методи контролю температурних режимів роботи стерилізаторів:

1.Фізичний - за допомогою максимальних термометрів, розміщених в стерилізацій­ній камері стерилізатора.

2.Хімічний - за допомогою хімічних тестів і термохімічних індикаторів.

Хімічний тест - це запаяна з обох кінців скляна трубка, заповнена сумішшю хіміч­ної речовини з органічним барвником або тільки хімічною речовиною, що змінюють свій агрегатний стан і колір при певній температурі - температурі плавлення.

Так, для контролю роботи парових стерилізаторів застосовують при 120 °С сірку елементарну, а також кислоту бензойну чи Б(+)-манозу у суміші з барвником. При тем­пературі 132 °С застосовують суміш нікотинаміду або сечовини з барвником. Як барв­ник використовують фуксин кислий, феноловий червоний, бромтимоловий синій або генціан фіолетовий.

Для контролю повітряних стерилізаторів в якості хімічних тестів використовують левоміцетин (160 °С), кислоту винну, гідрохінон, тіосечовину (усі при 180 °С).

Термохімічний індикатор являє собою смужку паперу, на яку нанесена термоіндика­торна фарба. Визначення параметрів, які досягаються в процесі стерилізації, базується на зміні кольору фарби при досягненні “температурного переходу”, визначеного для кожної фарби. Для цього застосовують фарби марок ТІФ 29, ТІФ 6, які забезпечують контроль роботи повітряних стерилізаторів за температури 180 °С і часу витримки 60 хв.

Тести для контролю одного циклу стерилізації нумерують і розміщають у контроль­них місцях парових чи повітряних стерилізаторів, дотримуючись рівномірного розпо­ділу по всьому об’єму камери. Після закінчення стерилізації тести виймаються із сте­рилізатора і візуально визначаються зміни їх агрегатного стану та кольору. При задовільних результатах контролю хімічні тести повинні рівномірно розплавитися, змінити колір, а термохімічні індикатори - змінити колір, що свідчить про дотримання парамет­рів режиму стерилізації.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2982 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...