Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація бактеріологічного контролю якості ліків



Важливу роль у забезпеченні якості лікарських засобів відіграє також мікробіологіч­ний контроль. Об’єктами бактеріологічного контролю в аптеках є (рис. 8.2):

· вода очищена і вода для ін’єкцій;

· лікарські засоби, виготовлені в аптеці, та сировина;

· аптечний посуд, корки та інші допоміжні матеріали;

· устаткування, інвентар та обладнання, що використовується у приміщеннях для виготовлення лікарських засобів;

· руки й одяг персоналу, що безпосередньо задіяний у процесі виготовлення лікар­ських засобів;

· повітряне середовище в приміщеннях для виготовлення лікарських засобів.

Кратність обстежень аптек з одночасним відбором проб на бактеріологічний конт­роль повинна складати не менше одного разу на квартал. При цьому бактеріологічний контроль проб повітря, змивів з устаткування та обладнання, рук та одягу персоналу, аптечного посуду, води очищеної та води для ін’єкцій провадиться мікробіологічними підрозділами санітарно-епідеміологічними станціями в рамках державного контролю чи відповідним чином акредитованими або атестованими лабораторіями. Мікробіоло­гічний контроль сировини та готових лікарських засобів здійснюється акредитованими або атестованими лабораторіями.

8.2. Запобіжні заходи, які сприяють підвищенню і збереженню якості ліків, що відпускаються з аптеки





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2701 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...