Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методики опитового, органолептичного і фізичного контролю



Опитовий контроль. При його проведенні провізор-аналітик або завідувач аптеки, його заступники або уповноважена особа називають перший інгредієнт, що входить до лікарської форми, а у складних лікарських формах вказують також його кількість. Після цього фармацевт називає всі взяті ним інгредієнти та їх кількості. У випадку викорис­тання концентратів (напівфабрикатів) фармацевт повинен також назвати їх склад і кон­центрацію.

Опитовий контроль застосовується вибірково для ліків, що виготовляються за інди­відуальними прописами, а саме: після виготовлення фармацевтом не більше п’яти лікар­ських форм.

Органолептичний контроль - це перевірка зовнішнього вигляду лікарської форми, у т. ч. якості закупорювання, її кольору, запаху, однорідності змішування, відсутності механічних домішок в рідких лікарських формах. Перевірка однорідності змішування порошків, мазей, пілюль, свічок здійснюється вибірково у кожного фармацевта до розді­лення маси на дози.

Органолептичний контроль є обов’язковим для всіх виготовлених в аптеці лікар­ських форм. Його результати занотовуються в журналі реєстрації результатів контролю лікарських засобів, вироблених в аптеці, внутрішньоаптечних заготовок, етилового спирту.

Фізичний контроль - вид внутрішньоаптечного контролю, який полягає у встанов­ленні загальної маси або об’єму лікарської форми, кількості і маси окремих доз, але не менше трьох доз даної лікарської форми.

Фізичному контролю підлягають:

1.Внутрішньоаптечна фасовка і заготовка - кожна серія в кількості три-п’ять оди­ниць.

2.Стерильні лікарські форми після фасовки до їх стерилізації.

3.Лікарські засоби для дітей віком до одного року, в т. ч. лікарські форми для немов­лят до їх стерилізації.

4.Отруйні, наркотичні і психотропні лікарські засоби.

5.Лікарські форми індивідуального виготовлення - вибірково протягом робочого дня з урахуванням усіх видів лікарських форм.

Результати фізичного контролю фіксуються в журналі реєстрації результатів конт­ролю лікарських засобів, вироблених в аптеці, внутрішньоаптечних заготовок, етило­вого спирту.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1571 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...