Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дещо, чого б ви не хотіли чути



Дебати – це важка робота. На це не звертають уваги ті, хто, керуючись похвальним ентузіазмом, заохочують інших долучитися до цього. Але це насправді найперше, що треба знати про це – якщо ви хочете стати серйозним, успішним дебатером, ви повинні мати справу з книжками. Вам необхідно буде працювати, шукаючи інформацію та факти, слідкуючи за останніми подіями, вивчати моральні принципи та основні правові кодекси тощо.

Це потрібно робити тому, що реальність дебатів відрізняється від теорії, коли тобі пропонують 15 хвилин на підготовку. Щоб підготуватися на максимально можливому рівні, командам слід зібрати якомога більше матеріалу для ймовірного дебатування. В ідеалі, 15 хвилин підготовчого часу мають бути використані на обговорення можливих проблем, що постануть в ході дебатів, розподіл пунктів між гравцями та продумування структури власної промови – а не на хаотичні спроби обдумати основні принципи та факти.

З іншого боку, люди з достатнім багажем знань часто програють людям, зовсім необізнаним у питаннях, пов’язаних з темою. Так трапляється тому, що дебати – це гра, а кожна гра має свої правила (очевидно, в ідеалі треба розуміти правила та знати матеріал). Крім цього, формальні вимоги – довжина промови, бали за презентацію та зміст – це також формули, яких треба дотримуватись, щоб виголошувати високо оцінювані промови. За словами Ель Вуд, правила дебатів прості та обмежені. Ці правила суворі – в цьому дебати схожі на багато інших ігор. Той факт, що для того, щоб грати, треба лише говорити, не робить цю гру анітрохи легшою.

Але з невідомих причин, більшість дебатерів ці правила не знає. Багато хто просто не звернув на них уваги, і отримує одні й ті ж зауваження від суддів кожного разу. Ви маєте цього уникнути. Ось правила. Прочитайте їх, якщо хочете перемогти.

Більшість викладеного вище матеріалу не дуже приваблива. Але є речі, які просто повинні бути виконані під час раунду. На диво багато дебатерів програють дебати, бо просто не роблять їх. Дебати повинні бути виграні чи програні через аргументи та переконливість, які є найцікавішими і зазвичай є причиною, через яку ми починаємо грати в дебати. Цей текст повинен допомогти людям подолати бар’єри навіть до того, як вони почнуть розуміти все це.

Найкраще, що ви можете зробити, щоб дебатувати краще – більше дебатувати. На вас працює досвід пройденого дебатного шляху, інстинкт, який підказує, що казати і коли, упевненість розвивати пункт, який атакують: все це приходить з часом, проведеним «за трибуною». Ваші нотатки з дебатів можуть бути безцінними: ви часто можете брати участь в одних і тих же дебатах знову, тому їх слід зберегти, щоб звертатися до них надалі.

Один з випадків, коли досвід є надзвичайно цінним, трапляється досить часто. Буває, коли певні правила гри задає одна сторона. Катастрофічні дебати вимагатимуть від вас поставити все на місце, хоча раніше ви такого не робили. Або ж ви повинні будете присвячувати шість хвилин одному пункту. Або ж ви повинні будете значно відійти від лінії, заданої вашою стороною, навіть якщо це має зашкодити вашому виступу. Це тому, що в дебатах багато що залежить від контексту. Більш того, ви самі вирішуєте, яку лінію обирати – це ваше рішення, яке не окреслюється правилами. В будь якому випадку, ви не можете завжди точно знати, що робити.






Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 125 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...