Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Під час дебатування



Порядок промов

Промовці виступають у такому порядку:

1-й Промовець, 1-а стверджуюча команда («Прем’єр міністр»)

1-й Промовець, 1-а заперечуюча команда («Лідер Опозиції»)

2-й Промовець, 1-а стверджуюча команда («Віце-прем’єр»)

2-й Промовець, 1-а заперечуюча команда («Заступник лідера Опозиції»)

1-й Промовець, 2-а стверджуюча команда («Член Уряду»)

1-й Промовець, 2-а заперечуюча команда («Член Опозиції»)

2-й Промовець, 2-а стверджуюча команда («Секретар Уряду»)

2-й Промовець, 2-а заперечуюча команда («Секретар Опозиції»)

Час

Промови тривають п’ять чи сім хвилин, залежно від змагання: у “WUDC” вони продовжуються сім хвилин. Перша й остання хвилина кожної промови – це «захищений час». Кінець першої та початок останньої хвилини вказуються одиничним ударом по столу або дзвоником одним із членів суддівської колегії. Закінчення останньої хвилини буде вказано подвійним ударом або дзвоном.

Після цього наступає період тривалістю не більше ніж 30 секунд для завершення промови, який люб’язно надається гравцеві. Навіть 30 секунд виходить за межі дозволеного. Важливо зазначити, особливо для команд, які звикли грати в інші формати (таких як Асоціація Американських парламентських дебатів), у яких дебатери можуть значно перевищувати наданий час не зазнаючи покарання. У британських парламентських дебатах перевищення часу промови є серйозним порушенням, і оцінки, які отримає промовець відображатимуть це порушення.

Пункти інформації

Британські парламентські дебати не передбачають участі слухачів чи втручання суддів. Усе ж, між першою та останньою хвилинами промови, дебатери іншої сторони (лінії) можуть спробувати перервати промову «пунктом інформації» («ПІ»). Дебатер, який виголошує промову має можливість приймати, чи не приймати пункти інформації. Якщо пункт інформації не приймається, то дебатер, який його висуває, має негайно сісти. Якщо доповідач приймає ПІ, дебатер, який його висуває, може коротко висловитися (не більше 15 секунд). ПІ не можна висувати члену вашої сторони (лінії).

Перша й остання хвилини промови називаються «захищеним часом»: доповідачу дозволено почати й закінчити виступ без переривання. Кінець першої хвилини та початок останньої вказуються дзвоником чи стуком, а намагання висунути ПІ протягом цього часу (висування ПІ «несвоєчасно») погана манера. Такі пункти буде виключено суддями.

Пункти інформації дуже важливі; разом із обговоренням, питань, які підіймаються іншими промовцями, це найкращий метод показати зацікавленість дебатуванням, також вони є найбільш помітною відмінністю між дебатами та публічним виступом.

Промовці завжди мають вставати висуваючи ПІ. Їх можна вводити не інакше як традиційним «Пункт інформації щодо» чи «За інформацією». Доносити пункт, як наприклад «щодо Бразилії» – фактично виголошуючи його, навіть якщо він не прийнятий – це нечесне втручання без дозволу промовця, який виступає і повинен мати право прийняти ваш пункт чи ні. Це шахрайство. Хоча деякі судді не помічають цього, багато з них дуже сильно карають за такі дії. Ви не знаєте, що думає ваш суддя – тому грайте обережно. Не робіть цього.

ПІ треба висувати часто. Але уникайте того, що називається «цькування» – це делікатне рішення, яке дається легше із досвідом (висунення ПІ традиційним шляхом зменшує можливість того, що судді помітять як ви цькуєте ваших опонентів).

ПІ треба висувати кожному члену протилежної команди: не намагайтеся отримати свою частку, висуваючи лише два пункти – це буде очевидно для спостерігачів.

ПІ можуть бути позитивні:

- Внесення нового аргументу чи доказу для вашої сторони

- Виділення аргументу, який уже висувала ваша сторона, але який проігнорували

Або негативні:

- Акцент на суперечності промови опонентів чи між промовами

- Висування факту чи прецеденту, який заперечує аргумент

- Вказування на те, що вони зрозуміли невірно

Прийняття пунктів: поки промовець виступає, він має повне право приймати чи відхиляти пункти як йому захочеться, він має прийняти два пункти протягом семихвилинної промови. Неприйняття жодного пункту інформації упродовж вашої промови – це серйозна помилка.

З іншого боку, прийняття трьох ПІ шкодить вашому часу і може дуже нашкодити вашій промові.

Очевидно, якщо промовець не хоче приймати пункти інформації від сильніших команд чи промовців, він чекає на пункти від слабших. Не бійтеся приймати ПІ від ваших сильніших опонентів – якщо це вас влаштовує. Гарні пункти винагороджуються – їхнє прийняття також.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 182 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...