Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інтерактивний виступ



Традиційний виступ – це монолог оратора який проголошується публічно. Такі виступи бувають як офіційними та сухими, так і можуть включати в себе елементи красномовності.

Але основне завдання юриста при підготовці публічного виступу, не демонстрація ораторського мистецтва, а досягнення конкретного результату. Наприклад, переконати суд в правильності своєї позиції з приводу доведеності вини підсудного; проінформувати депутатів про переваги і недоліки законопроекту; пояснити акціонерам суть передбачених корпоративним правом процедур.[27]

Саме тому юрист повинен готувати виступ так, щоб він був належно сприйнятий слухачем (судом, стороною в переговорах, клієнтом, аудиторією). Звичайно тут без красномовства не обійтися, що звичайно підвищує відсоток засвоєння інформації. Але, на жаль, не всі юристи володіють красномовством в належною мірою.

Посилити ефективність свого виступу можна і іншим шляхом, зокрема зробивши його більш інтерактивним в порівняні з традиційним монологом.

Так, у виступ можна включити елементи діалогу, тобто задавати питання і отримувати на них відповіді, спертися на досвід людей, що дали відповіді, використати відповіді, щоб підкреслити вірність своєї позиції, або продемонструвати різноманітність думок з даної проблеми. Запитання і відповіді дадуть змогу оцінити підготовленість і сприйнятливість аудиторії. Прокоментувати деякі відповіді можна негайно або згодом по ходу виступу

В окремих випадках у ході виступу можна провести рольову гру. Вона повинна наглядно продемонструвати зміст промови, переконати в точності наведених аргументів. Для проведення гри можна використати заздалегідь підготовлених асистентів або скористатися допомогою декого із слухачів.

В процесі виступу можна надати слово і запрошеному спеціалісту для короткого коментарю, що часто є більш ефективним, ніж саме цитування висновків спеціаліста.

Також в деяких випадках, особливо коли виступ є дуже тривалим, його можна розподілити між кількома ораторами. Періодична зміна виступаючих посилить увагу слухачів і дасть змогу кожному із ораторів максимально сконцентруватися на своїй частині виступу.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 396 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...