Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структурне програмування, оператор перехоплення помилки, нескінченний цикл, «зациклення» програми, оператори переривання циклу Exit Do і Exit For



Питання для роздумів

1. У програмному коді 7.6 (приклад 7.9) в умові закінчення циклу помилково замість нерівності Маса > 30 була написана рівність: Маса = 30. Чому при цьому «зациклення» програми (нескінченного циклу) все-таки не відбудеться? А чим у цьому випадку завершиться робота програми? Перевірте правильність Вашого припущення експериментально.

2. А якщо в тім же коді 7.6, крім помилки з попереднього питання, зроблена ще одна помилка — пропущений рядок i= i+ 1? Чи «Зациклиться» програма? Перевірте!

Вправи

1. Напишіть програму, що будує зображення кулі, показаної на мал. 7.1. (Вказівка: використовуйте цикл із лічильником для зображення зменшуваних окружностей із загальним центром. Усього таких окружностей повинно бути 255. Використовуйте описану в розд. 5.4 функцію RGB для завдання кольору цих окружностей — аргументи цієї функції повинні одночасно змінюватися від 0 до 255. При цьому колір буде мінятися від чорного до білого.)

2. За допомогою операторів If... Then... Else... і GoTo напишіть програму підсумовування квадратів чисел (див. питання до розд. 7.1).

3. За допомогою операторів If... Then... Else... і GoTo напишіть програму малювання декількох «променів», що виходять з однієї точки, а потім перепишіть програму, замінивши зазначені оператори оператором циклу.

4. За легендою, винахідник шахів попросив у свого пана таку нагороду: на першу клітку шахівниці покласти одне зерно пшениці, на другу клітку — два зерна, на третю — чотири зерна і т.д., щораз подвоюючи число зерен. (Усього на дошці 64 клітки.)
Володар, здивований зайвою «скромністю» винахідника, велів видати йому сто мішків пшениці (у кожнім з яких по 10 000 000 зерен). Однак він недооцінив хитрість свого підданого...
Використовуючи цикл з умовою, напишіть програму, що визначає, починаючи з якої по рахунку клітки дошки загальне число зерен перевищить те, що запропонував винахіднику його владика.

5. На початку XIII в. італійський математик Леонардо Пізанський (1180 — 1240) відкрив чудову послідовність чисел, що назвали числами Фібоначчі (таким було прізвисько математика):

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,...

Закономірність тут така: кожне наступне число (крім двох перших чисел) дорівнює сумі двох попередніх. У реальному житті послідовність Фібоначчі зустрічається досить часто. Наприклад, число пар кроликів у крільчатнику росте саме за таким законом, якщо допустити, що кожна пара кроликів дає потомство (ще одну пару) через два місяці після свого народження. А перераховувати кроликів потрібно один раз на місяць.
Використовуючи цикл з умовою, напишіть програму, що визначає, через скільки місяців крільчатник, розрахований на 1000 пару кроликів, заповниться до межі.
Встановіть дострокове завершення циклу, якщо число місяців обмежене двадцятьма.
Вказівка. Використовуйте дві змінні X і Y для збереження двох сусідніх чисел послідовності. Тоді повторюваними діями циклу будуть такі команди:

X= X+ У
Y = X + Y

(Якщо X = 3, Y = 5, то їхніми новим значеннями будуть: X=8, Y=13).






Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 528 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...