Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Транспортне господарство



Процес виготовлення продукції на підприємствах супроводиться переміщенням великої кількості різноманітних вантажів: сировини, матеріалів, напівфабрикатів, палива, готової продукції, відходів. Протягом виробничого циклу всі ці вантажі зазнають численних переміщень і вантажно-розвантажувальних операцій, що багато разів збільшують об'єм транспортних робіт. На кожну технологічну операцію доводиться декілька транспортних операцій. Це зумовлює великі витрати на транспортні роботи, які становлять 10-30% непрямих витрат в собівартості продукції, а чисельність транспортників складає біля 12% загального числа робітників.,

Внутрішньозаводський транспорт є не тільки засобом переміщення вантажів, але і знаряддям труда, що організує роботу підрозділів підприємства в заданому ритмі або графіку.

Транспортне господарство повинно вирішувати наступні задачі: своєчасне забезпечення виробництва всіма видами транспортних засобів і послуг; раціональна організація експлуатації транспортних засобів і підіймальних механізмів при мінімальних витратах на транспортування, розвиток технічної бази і механізація всіх трудомістких транспортних процесів.

Структура транспортного господарства визначається головним чином об'ємом вантажообігу, особливостями вантажів і обсягом виробництва. До складу транспортного господарства заводу можуть входити залізничний транспорт з під'їзними шляхами і депо, колісний транспорт з гаражами і ремонтними майстернями, водний транспорт з причалами, підвісні дороги і т. п.

На великих підприємствах з великим вантажообігом, що вимагає застосування всіх видів транспорту, організуються спеціалізовані цехи залізничного, безрейкового (автомобільного) і водного транспорту. Транспортне господарство на таких підприємствах очолює транспортно-технічний відділ. На середніх підприємствах створюється єдиний транспортний цех, що включає декілька дільниць по видах транспорту. Для дрібних підприємств з невеликим вантажообігом, але що вимагає застосування всіх видів транспорту, створюються об'єднані транспортні господарства для декількох підприємств.

Транспортні цехи мають в своєму складі ряд служб і дільниць. Так, залізничний цех має службу рушення (експлуатації), службу тяги (рухомого складу), службу шляху, службу вантажно-розвантажувальних робіт. Цехи безрейкового транспорту звичайно мають службу експлуатації (організації перевезень) і технічну службу по підтримці рухомого складу в справному стані. Транспортний цех (відділ) здійснює планування всіх перевезень і вантажних робіт, організацію виробництва перевезень, оперативне управління експлуатацією транспорту і його ремонт, облік роботи транспортного господарства.

Транспортні господарства підприємств мають залізничний, безрейковий (автомобільний, тележечний), водний, механічний види транспорту.

Залізничний транспорт має високу провізну здатність і придатність для

перевезення різних вантажів. Використання його найбільш доцільно для зовнішніх перевезень.

Безрейковий транспорт застосовується для зовнішніх і внутрішніх (міжцехових, внутрицехових) перевезень. Як транспортні засоби безрейкового транспорту застосовуються автомобілі (в тому числі тягачі з причепами), авто- і електрокари, автопогрузчики. Автомобільний транспорт самий поширений, однак його доцільніше використати для зовнішніх перевезень з метою більшого завантаження і використання швидкості. Інший транспорт даного виду під назвою підлогово-тележечного широко використовується для міжцехових і внутрицехових перевезень. Малі габарити і маневреність возиків дозволяють здійснювати подачу вантажів на робочі місця, механізувати вантажно-розвантажувальні роботи всередині вагонів, барж і т. п.

Водний транспорт використовується для перевезення головним чином палива, формовочних, будівельних матеріалів.

Механічний транспорт використовується для внутрицехових, міжопераційних перевезень, іноді міжцехових. Як засоби механічного транспорту застосовуються мостові крани, монорельсові шляхи, підвісні шляхи, ліфти, підйомники, конвейєри і т. д. Найбільш перспективним і економічним видом транспорту є підвісні штовхаючі конвеєри з автоматичним адресуванням вантажів. У поєднанні з пакетуванням і контейнеризацією вантажів такі конвеєри зводять до мінімуму кількість перевантажень.

Крім транспортних засобів, підприємства мають в своєму розпорядженні велику номенклатуру вантажно-розвантажувальних і підіймально-транспортних механізмів (механічні лопати, талі, домкрати, лебідки і т. п.).

Об'єм транспортних робіт по підприємству (вантажообіг) визначається на основі даних про кількість поступаючих і вантажів, що відправляються з урахуванням їх номенклатури і внутрішньозаводських переміщень в процесі використання.

Вантажообігом називається загальна маса вантажів, що транспортуються на підприємстві за певний період (доби, місяць, рік). Обсяг вантажів, переміщуваних в певному напрямі між пунктом вантаження і вивантаження або через даний пункт за окремий період часу, називається вантажопотоком. Вантажообіг рівний сумі всіх вантажопотоків по заводу.

Вибір виду транспортних засобів залежить від об'єму вантажообігу, габаритів і фізико-хімічних властивостей вантажів, відстаней і стану доріг, напрямів переміщення вантажів і способу їх вантаження і вивантаження, призначення транспорту, конструкції і планування будівель, рельєфу території заводу і т. п.

Технічна характеристика вибраних транспортних засобів доповнюється розрахунком їх економічної доцільності з використанням наступних показників: часової продуктивності транспорту, собівартості перевезення 1т вантажу, витрат на один рейс, коефіцієнта використання пробігу, средньотехнічної швидкості і інших. Вибраний вид транспортних засобів повинен відповідати конкретним умовам виробництва, забезпечувати узгоджену роботу всіх підрозділів підприємства у встановленому ритмі при мінімальних витратах на придбання і експлуатацію транспорту.

Розрахунок кількості транспортних засобів в загальному вигляді проводиться виходячи з добового вантажообігу, вантажопідйомності транспортної одиниці, коефіцієнта використання вантажопідйомності і числа рейсів за добу.

Планування роботи транспортного господарства полягає в складанні річного (квартального) плану виробничо-господарської діяльності з розбиттям основних показників по місяцях. Цей план передбачає розрахунок виробничої програми (план перевезень), об'ємів вантажно-розвантажувальних робіт, кількості транспортних коштів і механізмів, чисельності робітників, фонду заробітної плати, кошторису витрат і інших показників роботи транспортного господарства.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 723 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...