Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система технічного обслуговування виробництва включає



Інструментальне господарство. До загальнозаводських підрозділів

відносяться інструментальний відділ (управління), інструментальні цехи, центральний інструментальний склад (ЦІС), вимірювальні Мораторії. До цехових підрозділів відносяться цехове бюро (ЦБ), інструментально-роздавальні комори (ІРК) і майстерні по заточуванню і ремонту інструмента.

Ремонтне господарство. Організаційно-виробнича структура ремонтного господарства визначається обсягом виробництва і прийнятою формою організації ремонту. До загальнозаводських ремонтних підрозділів відносять відділ головного механіка (ОГМ) ремонтно-механічний цех (РМЦ), склад обладнання і запасних частин. На невеликих підприємствах до складу ремонтного господарства входить і енергогосподарство. До цехових ремонтних підрозділів відносять цехові корпусні ремонтні бази (КРБ) у виробничих цехах.

Керівництво ремонтним господарством здійснює головний механік заводу через ОГМ, який складається з ряду бюро: обладнання планового ремонту), планово-виробничого, технічного. Відділ головного механіка здійснює конструкторську, технологічну, виробничу і планово-економічну роботи для усього ремонтного господарства заводу.

Транспортне господарство. Структура транспортного господарства визначається головним чином об'ємом вантажообігу, особливостями вантажів і обсягом виробництва. До складу транспортного господарства заводу можуть входити залізничний транспорт з під'їзними шляхами і депо, колісний транспорт з гаражами і ремонтними майстернями, водний транспорт з причалами, підвісні дороги і т. п.

На великих заводах з великим вантажообігом, що вимагає застосування всіх видів "транспорту, організуються спеціалізовані цехи залізничного, безрейкового (автомобільного) і водного транспорту. Транспортне господарство на таких заводах очолює транспортно-технічний відділ. На середніх заводах створюється єдиний транспортний цех, що включає декілька дільниць по видах транспорту. Для дрібних заводів з невеликим вантажообігом, але що вимагає застосування всіх видів транспорту, створюються об'єднані транспортні господарства для декількох підприємств. Ці господарства можуть

створюватися при головному заводі або виділятися в самостійні транспортні господарства відомчого характеру.

Транспортні цехи мають в своєму складі ряд служб і дільниць. Так, залізничний цех має службу рушення (експлуатації), службу тяги (рухомого кладу), службу шляху, службу вантажно-розвантажувальних робіт. Цехи безрейкового транспорту звичайно мають службу експлуатації. Складське господарство. Основними задачами складського господарства є приймання і зберігання матеріалів, підготовка матеріалів до виробничого споживання, постачання цехів матеріалами, дотримання норм запасів і контроль за витрачанням матеріалів.

Структура складського господарства заводу визначається в залежності від номенклатури споживаних матеріалів, типу і обсягів виробництва, рівня його спеціалізації і кооперування. Найчастіше склади класифікуються по їх місцю у виробничому процесі, по роду; матеріалів, що зберігаються, по технічному пристрою і мірі пожежної небезпеки.

По місцю у виробничому процесі (і підлеглості) склади підприємства поділяються на матеріальні (постачальницькі), виробничі і збутових Матеріальні склади підлеглі відділу матеріально-технічного постачання, Це склади виробничих запасів сировини, матеріалів і інших матеріальних! ресурсів до їх включення в процес виробництва. До виробничих складів відносяться склади напівфабрикатів, обладнання і запасних частин до нього, центральний інструментальний склад. Ці склади підлеглі відповідно» відділам виробництва, головного механіка і інструментальному відділу заводу. На збутових складах зберігається готова продукція заводу, і підлеглі вони відділу збуту. По роду матеріалів, що зберігаються склади бувають універсальні і спеціалізовані, вони можуть бути також централізованими, прицеховими і цеховими.

По технічному оснащенню склади поділяються на відкриті (майданчики), напівзакритий (навіси) і закритих (будівлі).

Енергетичне господарство. Основною задачею енергетичного господарства є надійне і безперебійне забезпечення підприємства всіма видами енергії встановлених параметрів при мінімізації витрат. Обсяг і структура споживаних енергоресурсів залежать від потужності підприємства, виду продукції, що випускається, характеру технологічних процесів, а також від зв'язків підприємства з районними енергосистемами.

Енергетичне господарство підприємства поділяється на дві частини — загальнозаводську і цехову. До загальнозаводської відносяться ті, що генерують, преобразуючі установки 1 загальнозаводські мережі, які об'єднуються в ряд спеціальних цехів (дільниць) — електросиловий, теплосиловий, газовий, слаботочний, електромеханічний. Склад цехів залежить від енергоємності виробництва і зв'язків заводу із зовнішніми енергосистемами. На великих і середніх машинобудівних підприємствах енергетичне господарство очолює головний енергетик. На невеликих підприємствах все енергогосподарство може бути об'єднано в один-два цехи або навіть дільниці в службі головного механіка. Цехову частину енергогосподарства утворюють первинні енергоприймачі (споживачі енергії — пічі, станки, підіймально-трапспортне обладнання), цехові преобразуючі установки і внутрицехові розподільні мережі.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 294 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...