Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ. Київську Русь можна назвати першою державою, яка мала великий вплив на життя як країн Західної Європи



Київську Русь можна назвати першою державою, яка мала великий вплив на життя як країн Західної Європи, так і сусідніх азіатських країн, що перебували в системі торгівлі поміж Європою і Азією. Високий авторитет Київської Русі в середньовічному світі закріплений багаточисельними міжнародними договорами, зокрема договорами з Візантією, тісними матримоніальними зв’язками великих київських князів з багатьма закордонними державами (Франція, Швеція, Угорщина, Норвегія та ін.).

Утворення Київської держави супроводжувалось формуванням феодального права. Найдавнішою його формою були звичаї, що склалися у процесі спілкування людей, увійшли в звичку, побут і свідомість певної групи чи всього населення (звичаєве право). Найголовнішою пам’яткою права Київської Русі був перший кодекс давньоруського права – «Руська Правда», що зберегла своє значення і в наступні періоди історії, і не тільки для українського права. «Руська Правда» має чималу цінність не тільки як пам’ятка законодавства Київської держави, а й як джерело пізнання розвитку державної організації та господарства того періоду. При цьому, її значення важко переоцінити, адже як джерело права вона продовжувала діяти і після розпаду Київської Русі, ставши підґрунтям для створення інших законодавчих актів, зокрема Литовських статутів. Право Київської Русі створювалося на місцевому ґрунті, в ньому відображалися відносини, притаманні Русі, закріплялися порядки, обумовлені природою феодального суспільства, що складалося. Право Київської Русі було правом привілеїв. В його нормах передбачалося привілейоване становище представників пануючої верстви – феодалів, безправність народних мас, що було характерним також і для права інших середньовічних держав.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 655 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...