Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об’єкт та предмет ІДПУ



Безпосередня сутність будь-якої дисципліни розкривається через з’ясування її об’єкта та предмета.

Як відомо, під об’єктом зазвичай розуміють конкретні прояви, сфери, сторони об’єктивної дійсності. Під предметом дисципліни розуміють чітко визначене коло явищ та закономірностей, які вивчаються.

Об’єктом історії держави і права України є держава і право в їх історичній ретроспективі.

Предметом дослідження науки історії держави і права України у вузькому розумінні є процес виникнення та розвитку державно-правових систем, що історично існували на тери­торії України.

В більш розширеному плані предмет ІДПУ визначається як процес виникнення, становлення, розвитку, змін типів та форм держави і права, функціонування державно-правових систем, державних установ та інститутів права, що історично існували на тери­торії України, а саме особливості формування: української державної традиції, правових категорій, джерел права, правового становища населення, правоохоронної системи, судоустрою та судочинства в їхній історичній конкретності, закономірності та хронологічній послідовності, наукові систематизації та періодизації.

Розглядаючи в рамках одного предмета два соціальні феномени – державу й право, історія держави і права України виходить з того, що у своєму історичному розвитку політичні й правові явища тісно взаємопов’язані. Досвід минулого переконливо свідчить, що державно-політичні відносини як складова відносин соціальних стимулюють вдосконалення правових норм в суспільстві, а з іншого боку норми права регулюють, впорядковують усі сфери суспільних відносин, зокрема, і ті, що визначають функціонування держави.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...