Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зв’язок ІДПУ з іншими науками



Історія держави і права України посідає важливе місце в системі соціально-гуманітарних, українознавчих дисциплін, які вивчають усе розмаїття взаємин людей (виробничих, соціальних, духовних та ін.). Водночас як самостійний об´єкт вона досліджує державно-правові явища в їх історичному розрізі, зокрема:

- організацію й діяльність органів державної влади, центрального та місцевого управління, судочинства;

- джерела права, кодифікації, еволюцію галузей права, зміст найважливіших юридичних норм (право власності, злочин, кара та ін.);

- взаємозв’язки державних органів та правових інститутів.

В зв’язку з цим, як наука, історія держави і права тісно пов’язана з іншими галузевими, спеціальними та прикладними дисциплінами, зокрема, з історією народного господарства, культури, політики, науки та іншими галузями людської діяльності.

Зважаючи на те, що в орбіті досліджень ІДПУ державо-правотворчі процеси, які відбувалися на теренах України, то на цьому тлі дана наука має першочерговий тісний зв'язок з історією України. Але, на відміну від неї, історія держави і права України має справу лише з такими суспільними категоріями, як держава, право, судочинство.

Історія держави та права України перекликається з історією держави та пра­ва зарубіжних країн, вирішуючи притаманні обом дисциплінам завдання. Як од­на, так і інша застосовують спільні методи дослідження, виконують аналогічні функції, використовують спільний категоріально-понятійний апарат, проте роз­різняються за предметом дослідження.

Історія держави і права України має важливий методологічний звязок з теорією держави і права (далі – ТДП). Вони разом досліджують ґенезу держави і права. Як одна з фундаментальних державно-правових дисциплін, що вивчає правові аспекти суспільного життя в історичному руслі, історія держави і права України тісно пов’язана з ТДП в тому сенсі, що вона використовує розроблені теорією держави і права результати узагальнень, категорії й понятійний апарат. З іншого боку ІДПУ надає ТДП конкретний історичний державно-правовий матеріал для таких узагальнень. Водночас, принципова відмінність між ними полягає в тому, що теорія держави і права вивчає та досліджує типові риси, загальні закономірності виникнення і розвитку певних типів держави й правових технологій, дає найзагальніші визначення, абстрагуючись від конкретики, то історія держави і права України, спираючись на встановлені теорією загальні закономірності, – здійснює вивчення виникнення й розвиток конкретних державно-правових систем, їхні характерні особливості й інститути в тих чи інших конкретних історичних умовах України.

Історія держави і права України тісно пов’язана з філософією права, історією політичних і правових вчень, адже предметом вивчення історії держави і права України є основні закономірності становлення, будівництва української державності і права та їхніх інститутів на різних етапах розвитку Української держави.

В рамках цієї навчальної дисципліни вивчається виникнення різних галузей права та його джерел, роль права в розбудові української державності на різних етапах історичного розвитку. В зв’язку з цим, насамперед, існує тісний зв'язок історії держави і права України з конституційним правом, адже ІДПУ, в першу чергу, детально досліджує та аналізує історію конституційного процесу і державного правового розвитку в Україні.

Крім того, вивчаючи державні й правові інститути практично аж до сьогодення, ця наука стикується з іншими галузями чинного права, зокрема, адміністративним, цивільним, кримінальним, земельним, процесуальним та ін. (які зосереджують основну увагу на вивченні принципів та інститутів сучасного діючого права, конкретних нормативних матеріалів і на практиці їх застосування), допомагаючи таким чином певною мірою зрозуміти сутність чинного законодавства, позитивні та негативні сторони, тобто як досягнення, так і недоліки, а також орієнтири для його вдосконалення.

Питання 2. Історична періодизація розвитку української держави та права.

Періодизація курсу дослідження та вивчення «Історії держави і права України» має важливе значення для опанування її предметом.

В сучасній історико-правовій науці представлені різні підходи до періодизації. Рекомендована в підручниках та посібниках періодизація історії держави і права України є достатньо умовною, на чому постійно наголошують їх автори. Разом з тим, в центрі уваги даної науки незалежно від історичного періоду, виступають п’ять центральних елементи розвитку державно-правової системи: 1) загальний історичний огляд; 2) суспільний устрій; 3) державний устрій; 4) правова система; 5) судова система.

Виокремлення певного історичного періоду відбувається з врахуванням існуванням у часі завершеності формування певної державної-правової системи з притаманниим тільки їй специфічними особливостями.

На сьогодні, найбільш прийнятною системою історичної періодизації ІДПУ, з врахуванням наявного досвіду на основі принципів історизму, системності й розвитку, є наступна.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 5377 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...