Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ім. Б.ХМЕЛЬНИЦЬКОГО



ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА УКРАЇНИ

Навчальний посібник

Частина 1

За редакцією і доповненнями О.І.Журко

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри

Прот.№_________

Хмельницький

АННОТАЦІЯ

Пропонований навчальний посібник для вивчення дисципліни “Історія держави і права України” цілісно та системно висвітлює державно-правові процеси, що відбувалися на території України, починаючи з найперших державних утворень до наших днів. Зокрема, розглядаються інституалізації державних структур, історичної еволюція норм і інститутів права, досліджуються загальні закономірності державно-правових явищ, особливості їх функціонування в послідовній історичній періодизації.

Навчальний матеріал викладений у доступній для сприйняття формі і може використовуватись як основна, так і допоміжна література в ході вивчення історія держави і права України.

Даний посібник розрахований на студентів і викладачів історії та права вищих навчальних закладів, коледжів, гімназій, ліцеїв, загальноосвітніх шкіл та тих, хто цікавиться історією українського державного будівництва та правотворення.

Автор висловлює щиру подяку всім, хто причетний до підготовки цього видання.

ВСТУП

Вивчення історії української державності і права є невід’ємною складовою частиною юридичної освіти. Цей предмет викладається на першому курсі й має підвести студентів-юристів до вивчення галузевих юридичних дисциплін. Дисципліна «Історія держави і права України» вивчає розвиток української державної традиції, зародження й еволюцію державно-правових категорій та інститутів, правового становища населення, джерел права та правової системи в їх історичній конкретності та хронологічній послідовності.

Навчальний посібник для вивчення дис­ципліни «Історія держави і права України» складається з тем, які побудовані і викладені у відповідності з загальноприйнятими підходами і концепціями щодо аналізу розвитку державно-правових інститутів, національної державно-правової традиції.

Хронологічні рамки матеріалу, що викладається, охоплюють період: з моменту виникнення державності на території України в добу родоплемінних відносин (ХХХ ст. до н. е.) до сучасного українського державотворення в умовах незалежності на нинішньому історичному етапі в третьому тисячолітті. Існуючий стан державності і правової системи більш детально вивчається, як правило, в курсах галузевих юридичних дисциплін.

Кожна тема посібника складається з окремих питань, які спрямовані: на розкриття взаємозв’язків у функціонуванні державних структур (органів влади, судових інстанцій, органів управ­ління тощо) в той або інший історичний період, правових інститутів (окремих норм, галузей законодавства тощо), на вивчення правової культури українського народу.

Для з’ясування значення наведених у навчальному посібнику основних понять, термінів, окремих слів студентам рекомендується звертатися до відповідних словників чи енциклопедій юридичного чи історичного характеру. Також для більш успішного засвоєння навчального матеріалу рекомендується звертатися до історичних першоджерел, що, як правило, містяться у відповідних хрестоматіях.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...