Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Здійснення операцій банку з видачі готівки та їх облік



Видача готівки клієнтам здійснюється через видаткову касу. З каси банку готівка національної валюти видається за такими ви­датковими документами:

- за грошовими чеками — юридичним особам, їх відокремленим підрозділам, а також підприємцям. Грошовий чек — письмове розпорядження власника рахунку (юридичної особи) обслуговуючому банку видати готівкою певну суму грошей уповнова­женим особам (касирам). Гроші видаються особі, яка вказана в грошовому чеку, під її підпис на зворотному боці чека. Крім інших реквізитів, у грошовому чеку клієнт зазначає, з якою метою він одержує готівку. Чек дійсний протягом десяти днів;

- за заявою на видачу готівки - фізичним особам з поточних,
вкладних (депозитних) рахунків та фізичним і юридичним
особам переказ без відкриття рахунку (з поданням юридичною
особою довіреності на уповноважену особу);

- за документом на отримання переказу готівкою в національній валюті, установленим відповідною платіжною системою, - фізичним і юридичним особам (з поданням юридичною
особою довіреності на уповноважену особу);

- за видатковим касовим ордером — працівникам банку за внутрішньобанківськими операціями.

Видача готівки іноземної валюти здійснюється за такими ви­датковими документами:

- за заявою на видачу готівки - юридичним особам, їх відокрем­леним підрозділам, а також підприємцям з їх поточних рахун­ків на цілі, передбачені нормативно-правовими актами; фізич­ним особам з їх поточних, вкладних (депозитних) рахунків та переказу без відкриття рахунку, а також за операціями з відшкодування банкнот іноземної валюти, прийнятих на інкасо;

- за видатковим касовим ордером - працівникам банку за внутрішньобанківськими операціями;

- за документами на отримання переказу в готівковій формі,
установленими відповідною платіжною системою, - фізичним
особам.

Ідентифікація клієнтів з поданням документа, що посвідчує особу, відбувається за операціями на суми, які перевищують 50 000 гривень або еквівалент в іноземній валюті без відкриття рахунку.

При здійсненні діяльності суб'єктів господарювання регулю­ються:

- питання затвердження ліміту готівкових коштів у касах;

- суми, які можуть бути використані з виручки та розміри сум,
які можна використовувати для розрахунків у готівковій
формі;

- правила ведення обліку руху готівки, порядку отримання та
здавання до банків готівкових коштів.

Якщо клієнт отримує готівку за кількома видатковими доку­ментами з різних рахунків, то готівка видається за кожним доку­ментом окремо.

У разі звернення до банку отримувача переказу з вимогою про виплату суми переказу готівкою працівник банку перевіряє наяв­ність інформації про надходження переказу. Виплата частини переказу не допускається.

Видача банкнот із каси банку може проводитися повними пач­ками та корінцями банкнот у непошкодженій упаковці за зазна­ченими на накладках і бандеролях сумами без поаркушного пере­рахування або окремими банкнотами.

Банкноти з розкритих або неповних корінців, а також пачки та корінці банкнот з пошкодженою упаковкою попередньо перед видачею перераховуються.

Операції з виплати готівки іноземної валюти з поточних, вкладних (депозитних) рахунків або фізичним особам за перека­зами без відкриття поточних рахунків здійснюються через касу банку за наявності цієї валюти в повній сумі.

Залишок іноземної валюти, менший ніж номінальна вартість мінімальної купюри, що перебуває в обігу, купується у фізичної особи за гривні за курсом, установленим на час здійснення опе­рації в касі банку.

Якщо отримувач готівки виявив бажання перерахувати в при­міщенні банку банкноти в повних пачках поаркушне, а монети в повних мішечках за кружками, то в такому разі перерахування готівки здійснюється у відведеному для цього приміщенні під контролем працівника банку.

У разі здійснення візуального контролю за перерахуванням готівки потрібно стежити за тим, щоб верхня і нижня накладки (етикетка), обв'язка з пломбою (кодом) (гарантійні шви з кодами працівників банку), бандеролі з корінців банкнот, а також ярли­ки і обв'язка з пломбою від мішечка з монетами зберігалися до закінчення перерахування.

Після закінчення обслуговування клієнтів працівник банку підраховує суми за документами, за якими проведені касові опе­рації, і звіряє їх з даними бухгалтерського обліку та залишком готівки в касі.

Для здійснення видаткових операцій завідувач каси видає під звіт касирам необхідну суму грошей під розписку в Книзі обліку прийнятих і виданих грошей (цінностей). Повні й неповні пач­ки приймаються за позначками на накладках із перевіркою за корінцями, а пачки, які складаються з неповних корінців, - по­аркушним перерахуванням.

Після видачі касирам під звіт необхідної суми грошей завіду­вач каси зобов'язаний перевірити наявність грошей, що залиши­лися в оборотній (операційній) касі, і переконатися, що залишок їх з урахуванням виданих сум відповідає даним Книги обліку го­тівки оборотної (операційної) каси й інших цінностей банку.

Касир видаткової каси кожного разу записує в Книгу обліку прийнятих і виданих грошей (цінностей) одержані під звіт від за­відувача каси суми, кількість і суму сплачених документів і зали­шок підзвітних сум, які він здає назад під розписку завідувачу каси.

Основні кореспонденції рахунків з обліку видаткових касових операцій наведені в табл. 5.2.

Таблиця 5.2. «Облік видаткових касових операцій»

№ пор. Зміст операції Назва рахунків
Дт Кт
  Видано готівку клієнту за грошовим чеком 2600 «Кошти на вимогу суб’єктів господарювання» 1001 «Банкноти та монети в касі банку»
  Видано аванс на господарські витрати працівнику банку 3551 «Аванси працівникам банку на господарські витрати» 1001 «Банкноти та монети в касі банку»
  Виплачено заробітну плату працівникам банку 3652 «Нарахування працівникам банку за заробітною платою» 1001 «Банкноти та монети в касі банку»
  Видано готівку до обмінного пункту 1003 «Банкноти та монети в обмінних пунктах» 1001 «Банкноти та монети в касі банку»
  Відіслано готівку філії банку 1007 «Банкноти на монети в дорозі» 1001 «Банкноти та монети в касі банку»
  Погашено короткостроковий депозит фізичної особи 2630«Короткострокові вклади (депозити) фізичних осіб» 1001 «Банкноти та монети в касі банку»
  Виявлено нестачу готівки за результатами ревізії 7399 «Інші операційні витрати» 1001 «Банкноти та монети в касі банку»

.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 3292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...